Aan de kade in Schagen

Vrijdag 21 juni 2019

Stadshavens Schagen

We hebben een lekker rustig plekje toegewezen gekregen aan de lange kade aan de overkant van de jachthaven. Voor de stroomvoorziening moesten wij een havenkaart kopen waar we een tegoed voor het stroomverbruik op hebben gezet. Aan deze kade liggen ook een paar vaste liggers en er zijn een aantal camperplaatsen langs de weg. De hond kan zonder hulp van boord en aan boord springen en er is volop ruimte om haar uit te laten.

Schagen

Sinds 2013 is Schagen de naam van een fusiegemeente in Noord-Holland, gedeeltelijk in de regio West-Friesland. De stad Schagen is de enige plaats binnen deze nieuwe gemeente met bijna 47.000 inwoners, die ooit stadsrechten heeft gekregen. Het gebied heeft veel landbouwgronden waar onder andere veel bloembollen worden geteeld.

De Hervormde Kerk van Schagen
De Hervormde Kerk van Schagen
Veel te beleven in Schagen

Vanaf de haven is het ongeveer een 700 meter lopen naar het centrum van de stad. De mooie centraal gelegen kerk uit 1895 is op dit moment omgeven door kermisattracties. Het plein rond de kerk staat vol met draaimolens, glijbanen, botsauto’s en zelfs een hele hoge zwaaiarm die bijna boven de torenspits uitsteekt. De mensen zijn nog aan het opbouwen als wij er voorzichtig tussendoor lopen om bij de kerk te kijken. Het is een Nederlands Hervormde Kerk naar ontwerp van architect J.A.G. van der Steur. De kerk staat op dezelfde plaats als zijn voorganger die is verloren gegaan door brand. Een bordje bij de kerk toont een schilderij van de vorige kerk van de hand van Cornelis Bok. Het maakt deel uit van de Cornelis Bok Wandelroute door Schagen van ongeveer 5 kilometer. Deze kunstenaar heeft in het begin van de 19e-eeuw diverse topografische schilderijen gemaakt van Schagen en omgeving.

Bordje van de 'Cornelis Bok' wandelroute door de stad Schagen
Bordje van de ‘Cornelis Bok’ wandelroute door de stad Schagen

De wandelroute voert langs 11 Bokborden met een afbeelding van het schilderij en een omschrijving. Vanaf de kerk lopen wij naar het Slot van Schagen. Daar is niet veel meer van over. Twee opnieuw opgebouwde torens met een plein ertussen. In de ene toren is een museum over de Slag van de Somme(1914-1918) in de andere toren het regionaal museum 1940-1945. De deuren zijn gesloten. Hier zou volgens onze gegevens ook de toeristen informatie zijn maar we kunnen alleen maar een informatiezuil vinden vlak bij het standbeeld van ‘De stier van Schagen’. Deze kolos staat symbool voor de paasveetentoonstelling die jaarlijks in Schagen wordt gehouden. We lopen door de winkelstraten in het centrum. Schagen heeft best een groot winkelbestand. Bij de katholieke Christofelkerk zien we dat de deur open staat. We kunnen de mariakapel in vanwaar we de kerkzaal kunnen zien door een glazen deur. Op de markt zitten de terrasjes inmiddels goed gevuld. We drinken een kopje koffie in de zon.

Het gerestaureerde Slot van Schagen
Het gerestaureerde Slot van Schagen
Het beeld 'De stier van Schagen'
Het beeld ‘De stier van Schagen’
West-Friese Folklore Markten

Deze markten vinden ‘s zomers plaats gedurende 10 aaneengesloten donderdagen te beginnen op 4 juli met de Dag van de Ambachten. Elke donderdag heeft een ander thema. Halverwege de ochtenden vertrekt er een unieke optocht voorafgegaan door de boerenkapel ’De Uienhoop’. Een bonte stoet boerenwagens, sjeezen en ander soortige rijtuigen getrokken door prachtige paarden gaat door de stad. De mensen in de stoet zijn gekleed in originele Westfriese klederdracht. Een grote groep vrijwilligers is er nodig om dit allemaal mogelijk te maken. Helaas zijn wij dan alweer verder op onze vaartocht. Als wij de rijtuigen willen zien zullen we naar het Boerderij-en Rijtuigmuseum Vreeburg moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *