Vrijdag 11 september 2015

Om tien uur wordt de havenbrug gedraaid. Na de koffie gooien wij de boot om half tien los en varen wij om naar de havenbrug. Een grote ‘Linssen’ ligt voor ons aan de wachtsteiger al te wachten om ook naar binnen te gaan. Het is tien uur geweest en nog geen brugopening. Om tien over tien zien wij de havenmeester op de wachtsteiger praten met de schipper van de ‘Linssen’. We bellen op en horen dat de brug defect is en dat er monteurs onderweg zijn. Het kan wel even duren. We mogen terug naar ons plekje maar we mogen ook aan de wachtsteiger wachten tot de brug gemaakt is. We besluiten te wachten. De ‘Linssen’ laat zijn stuurhuis zakken en vertrekt naar ‘onze’ steiger achter de Boombrug. De draaibrug is 3,4 meter hoog en met gestreken mast zijn wij 3,7 meter. Maar als wij de mast uit de voet halen en plat op het dek leggen en de tent neerleggen en de ruiten om de stuurstand laten zakken dan zijn wij maar 2,75-3,0 meter. Het is prachtig weer en wij blijven niet langer treuzelen en gaan beginnen om de tent te laten zakken. We maken de mast los, halen de tent neer en de ruiten om de stuurstand laten wij zakken. In twintig minuten zijn wij zover dat wij met gemak onder de brug doorkunnen.

De Bahama's afgetakeld voor de brug passage
De Bahama’s afgetakeld voor de brug passage

Als wij de haven invaren zien wij bekenden. Het zijn de Super-van-Craft Jan Klaassen en de Diva uit Woubrugge. Wij parkeren verderop in de haven en gaan alles weer opbouwen. In neem de tijd weer op en na veertig minuten staat alles weer overeind. Nu maar hopen dat de brug gemaakt is voor maandag als wij weer vertrekken.

Als beloning voor al onze moeite hebben wij ons een dikke ‘Bossche Bol’ in het vooruitzicht gesteld. Na de lunch gaan wij de binnenstad doorkruisen en belanden op een terras aan de grote markt voor een kop koffie met deze lekkernij.

Koffie met een Bossche Bol
Koffie met een Bossche Bol

De warenmarkt wordt opgeruimd en wat is er leuker dan mensen kijken vanaf een terrasje. Dat is iets wat wij uren kunnen volhouden. We gunnen ons echter niet al die tijd want we vinden dat we ook de stad moeten bekijken. Het plein voor de St. Jan staat vol met tenten voor een evenement wat dit weekend plaats gaat vinden, Bourgondisch Den Bosch. Restaurants en leveranciers organiseren dit evenement met allerlei proeverijen van eten en drinken. We bekijken de St. Jan nog een keer van binnen. Het orgel is iedere keer weer imposant.

Het orgel van de St.Jan van Den Bosch
Het orgel van de St.Jan van Den Bosch

We kijken even bij sluis 0 en lopen naar de Citadel. ’s Avonds eten wij op de boot. De brug is nog niet gemaakt en morgen komen de monteurs terug. Volgend weekend is er ‘Den Bosch Maritiem’ en dan worden er driehonderd boten verwacht. Voor die tijd moet het probleem zijn opgelost.

Sluis 0 in 's-Hertogenbosch draait nog maar driemaal in de week
Sluis 0 in ‘s-Hertogenbosch draait nog maar driemaal in de week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *