Dinsdag 4 juni 2019

Vertrek uit Haarlem

Het is negen uur als wij losmaken en voor de Catharijnebrug gaan liggen voor een bediening. De brugwachter laat ons nog even wachten want er is een boot onderweg die met de eerst volgende brugopening mee moet. We wachten even en dan komt de Ali B2 ons opvaren. Als zij naderen wordt de brug bediend. We varen langs Molen De Adriaan onder de spoorbrug door en moeten weer wachten voor de laatste brug. Deze staat al op rood/groen en wordt vlot bediend. We varen nu langs oude bedrijfspanden aan het Spaarne. Sommige panden zijn inmiddels aangewend voor bewoning en andere zijn opgesplitst voor andere bedrijvigheid. De Ali B2 stoomt ons voorbij en wij volgen in haar kielzog. In de Grote Sluis van Spaarndam gaat zij stuurboord vooraan terwijl de overige pleziervaartuigen de bakboord muur toegewezen krijgen. We moeten hier nog steeds sluisgeld betalen in het kantoor van de sluiswachter. Een van de weinige plaatsen waar dat nog moet. Het tarief is € 3,50 per vaartuig.

In de kolk van de Grote Sluis bij Spaarndam
In de kolk van de Grote Sluis bij Spaarndam

Als wij uitvaren komen wij op ‘Het IJ’ en daarna op Zijkanaal C. Vlakbij het punt dat je het Noordzeekanaal op kan zit aan de westoever van Zijkanaal C, voor de brug, de jachthaven van Watersportvereninging IJmond. Zij hebben aan de buitenzijde van de haven een lange steiger voor de passanten. We meren aan bij deze jachthaven. Adri loopt naar het havenkantoor om de formaliteiten af te handelen. We hopen hier twee nachten te blijven en van hieruit misschien door te gaan naar IJmuiden. Voor twee nachten betalen we inclusief, electra, water en toeristenbelasting € 39,70. Dat is een heel vriendelijk tarief. De havenmeester raadt ons aan om niet naar IJmuiden te gaan met de boot. De jachthaven ligt buiten de zeesluis en als het tegenzit dan wordt je gezandstraald aan zee. Ze voorspellen de komende dagen nogal wat harde wind. Hij geeft een kaartje mee van de omgeving en de tijden van de bus. Dan kunnen wij IJmuiden eventueel met de bus bezoeken.

's ochtends vroeg aan de buitensteiger van WV IJmond
‘s ochtends vroeg aan de buitensteiger van WV IJmond

In de loop van de middag ontdekken we dat we precies onder een aanvliegroute liggen van Schiphol. Op momenten komt er om de minuut een vliegtuig over. Het is niet oorverdovend waar wel zodanig dat je buiten tijdelijk onverstaanbaar bent. De jachthaven is omgeven door bos. Als het geluid van de overvliegende kolossen is bedaard dan nemen de zangvogels uit het bos de frequentie weer over. Tegen de avond ligt de lange steiger vol. Een boot van de zeecadetten uit Engeland ligt ook aan de steiger. Om negenuur gaat er een fluitje en moeten de manschappen aantreden en dan volgt er een inspectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *