Maandag 19 augstus 2019

Van Harderwijk naar Spakenburg

In 2012 zijn we voor het laatst in Bunschoten-Spakenburg geweest. We lagen er toen met pech noodgedwongen een hele week. Het is niet zo dat we bijgelovig zijn en het angstvallig hebben vermeden om naar deze voormalige Zuiderzee plaats te gaan. Het is er gewoon niet van gekomen, we hebben andere keuzes gemaakt. Vandaag gaan we vanuit Harderwijk naar Bunschoten-Spakenburg. We varen aan de andere kant uit de stadshaven langs het eiland van het Dolfinarium de nieuwe gegraven geul in naar het hoofdvaargeul. Volgens de kaart van Harderwijk zou dit moeten kunnen maar we zien de dieptemeter snel teruglopen. De betonning van de geul ontbreekt. Adri neemt gas terug en laat de boot stationair doorpruttelen. Met nog maar vijftig centimeter onder de kiel varen we langzaam richting de vaargeul. We slaken een zucht van verlichting als we de vaargeul berijken. We varen op het Wolderwijd met op de stuurboord oever Zeewolde. Aan bakboord passeren we Strand Horst en het Strand Nulde. Met de Nijkerkersluis schutten we naar het Nijkerkernauw. Vlak achter de sluis heb je de Arkervaart aan bakboord naar Nijkerk.

Uitvaren bij de Nijkerkersluis
Uitvaren bij de Nijkerkersluis

Tegenover het vakantiepark De Eemhof varen wij het havenkanaal in van Spakenburg. Aan de hoge kade is nog voldoende plaats en we meren de boot aan.

Aangemeerd in het havenkanaal naar Spakenburg
Aangemeerd in het havenkanaal naar Spakenburg

’s Middags lopen we langs het havenkanaal naar de Botterwerf waar en hele rij van deze oude houten zeilboten liggen aangemeerd. Op de helling van de werf zijn een aantal mannen aan het werk. Op verschillende boten draait een pomp om het regenwater van het afgelopen weekend overboord te pompen. Je kunt hier een tochtje op een oude botter boeken. We zien een aantal botters met groepjes toeristen uitvaren. Wij gaan gezellig op een terrasje aan de haven een ijsje eten en genieten van ons uitzicht. ’s Avonds zien we een hele vloot uitvaren om nog wat te zeilen op het Eemmeer.

De Botterwerf van Nieuwboer in Spakenburg
De Botterwerf van Nieuwboer in Spakenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *