Dinsdag 19 juni 2012
Het mooie weer beweegt Adri ertoe om de korte broek aan te trekken. Om 8.30 uur maken wij los en vervolgen onze weg op de Zaan. Wij komen langs de Zaanse Schans waar de molens nog in een ochtendnevel staan. Bij de Wilhelminasluis moeten wij een grote vrachtboot voor laten gaan. Nadat de sluis weer teruggeschut is kunnen wij met een kleine vrachtboot en drie jachten schutten. Ondanks dat het nergens staat aangegeven komt er iemand een kaartje van € 5,- verkopen voor de sluis. Aan stuurboordzijde van de sluis is er een lage kade waar je op moet stappen om de landvast door de ringen te halen. Aan bakboordzijde is er een rechte wand met een touw erlangs. Na de sluis heet het water Voorzaan en dan Zijkanaal G. Dit komt dan uit op het Noordzeekanaal. Breed vaarwater met heel veel bedrijvigheid. Aan de kant havens voor overslag. Gigantische zeeschepen, binnenvaarders, duwbotenpontons. Rokende schoorsteenpijpen en heel veel havenkranen. Tussendoor snelle watertaxi’s, kleine vissersbootjes, lage rondvaartboten. Voor het centraal station de drie voetveer boten die heen en weer varen. Een mierennest op het water.

afbeelding overslag Noordzeekanaal
Overslag op het Noordzeekanaal

Wij varen naar de oranjesluizen. Aan bakboord ligt de sluis voor de ‘Sport’. Via de marifoon horen wij dat de sluis op ons wacht. Bij invaren blijkt dat beide zijde vol liggen met jachten. Heel voorzichtig vaart Adri middenin de sluis en maak ik vast aan een Pikmeerkruiser. De fenders hangen goed tussen de boten en zorgen ervoor dat alles zonder schade kan plaats vinden. Voordeel van onze positie is dat wij als eerste kunnen uitvaren. Op het gladde Markermeer volgen wij de betonning richting Volendam. Langs het paard van Marken en de strekdam varen wij ter hoogte van Volendam de Gouwzee op, nauwkeurig de betonning volgend in verband met de ondiepten die zich daar bevinden.

Afbeelding paard van Marken
Het paard van Marken

Monnickendam heeft in 2005 gevierd dat het 650 jaar stadsrechten heeft. Veel oude pandjes met mooi metselwerk aan geklinkerde straatjes. Sommige panden hebben luiken die naar boven en beneden draaien. Opvallend zijn de goten die aan de randen van de straten lopen voor de afwatering. Deze goten gaan voor de huizen langs. Wij lazen dat Monnickendam de grootste dichtheid gevelstenen heeft van Nederland. We kwamen ze geregeld tegen. Achter de oude waag staat een speeltoren met carillon. Dit is het oudste nog werkende carillon ter wereld. Een mooi stadje om een dagje in door te brengen. Ook de bankjes die bij veel huizen naast de voordeur, haaks op de muur zijn gemonteerd vonden wij kenmerkend. De RK-Nicolaaskerk was open voor bezoek. Deze kerk die door een leerling van de beroemde architect Cuypers is ontworpen heeft een mooie kruiswegstatie. De twee sluizen in de stad zijn smal en door de vaste bruggen eroverheen erg laag. Bij de oude stadsmuur treffen wij een oude joodse begraafplaats aan. ’s Avonds gaan wij uit eten bij café restaurant De Zwaan. Echt nog een ouderwets café met biljart en pooltafel en de wanden vol met oude foto’s. Alle lampen waren originele Amsterdamse school lampen. Om te watertanden. Voor een café ook aardig lekker gegeten. Bij de splitsing gaan wij stuurboord naar de haven van Monnickendam. Bij de Jachthaven Waterland mogen wij aanmeren aan de meldsteiger. Op het havenkantoor rekenen wij € 30,04 af voor één nacht inclusief toeristenbelasting. De elektra en het water gaan via een sep-key. Een kaartje waar je een digitaal tegoed op kunt zetten.  De jachthaven ziet er goed verzorgd uit, maar het is een eind lopen naar het centrum van Monnickendam.

Afbeelding Waag Monnickendam
De waag van Monnickendam. De speeltoren met carillon erachter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *