Zicht op 'Het Havenhuis' vanaf het Albert Kanaal

Dinsdag 10 juli 2018

Uit Antwerpen via het Albertkanaal

We hebben de Siberiabrug opgeroepen voor een opening van de Londenbrug om de Jachthaven in het Willemdok te verlaten. Kwart over tien zal de brug gaan draaien en we liggen met een aantal bootjes te wachten. In het Kattendijkdok ligt een boot van ‘Bike and Barge’ te wachten voor de Siberiabrug en de rondvaartboot van Flandria. Een paar motorjachten gaan de sluiskom van de Kattendijksluis in en gaan schutten naar de Schelde.

Het havenbedrijf langs het Albertkanaal
Het havenbedrijf langs het Albertkanaal

Wij varen het Albertkanaal op en varen voorlopig nog even tussen de havenindustrie van Antwerpen. Ook hier zien we dat er veel gebouwd wordt op de kant. Grote boten passeren ons en het is goed oppassen geblazen. Het Albertkanaal is te vergelijken met het Amsterdam-Rijn-Kanaal in Nederland. Een drukke vaarweg voor het vrachtverkeer over het water. We zien bij Schoten de afslag naar het Kanaal Van Antwerpen naar Turnhout. Bij Wijnegem moeten 5,45 meter schutten in de kleine sluis aan bakboord. Hier moeten we het Vlaanderen vignet van de Vlaamse Vaarweg nv aanschaffen. Na de sluis knopen we de boot vast aan de kade en ik loop terug naar het kantoor op de sluismuur. We zijn hier een flink stuk omhoog geschut en ik kijk achter de sluis in een diepte om eng van te worden.

Sluis Wijnegem in het Albert Kanaal met een verschil van 5,45 meter
Sluis Wijnegem in het Albertkanaal met een verschil van 5,45 meter
De sluis Wijnegem in het Albertkanaal heeft drie sluiskolken
De sluis Wijnegem in het Albertkanaal heeft drie sluiskolken

De sticker voor 2018 voor de Vlaamse Vaarweg is 3 maanden geldig en kost ons € 85,-. Het is een soort belasting en de opbrengst gaat naar de vaarwegbeheerder. De sticker gaat aan bakboord op de achterzijde van de boot en we krijgen ook een kaartje mee om bij sluizen en dergelijke te kunnen tonen.

Over het Netekanaal naar Lier

Bij Viersel wordt er gelijk al om gevraagd als we daar de sluis gebruiken naar het Netekanaal. Het nummer wordt genoteerd en we krijgen informatie over Lier aangereikt door de sluismeester. We dalen 5 meter en even later varen we het Netekanaal op.

Via sluis Viersel kom je van het Albertkanaal op het Netekanaal
Via sluis Viersel kom je van het Albertkanaal op het Netekanaal

Een stuk rustiger dan het Albertkanaal en veel landelijker. De bruggen zijn allemaal hoog genoeg en we kunnen rustig doorvaren. We hebben gebeld met de jachthaven van Lier en we kunnen daar terecht. De steiger is ongeveer vierhonderd meter lang en als we er bijna zijn begint het wat te regenen. Dat is heel lang geleden. Het land heeft het vocht hard nodig want de kant langs het kanaal is gortdroog. We meren aan en ik bel de havenmeester om te melden dat we aangekomen zijn. ’s Avonds komt ze langs om het havengeld te innen. De walstroom werkt met een automaat op euro munten. Voor 1 euro krijgen we 2,5 KWh stroom. Ze brengt euromunten mee want we hebben niets aan boord. We liggen buiten Lier tussen weiland, bos en fietspaden. Een stuk of twaalf boten aan de steiger. Twee vrachtboten komen heel rustig langs varen. Het is in vergelijking met Antwerpen hier lekker rustig. Een verademing.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *