Vrijdag 26 april

Via het ARK van Lek naar Waal

Als wij Wijk bij Duurstede verlaten melden wij ons bij de verkeerspost Wijk. We krijgen door dat er geen verkeer is en dat we kunnen doorvaren het Amsterdam-Rijn-Kanaal op richting Tiel. De eerste sluizen die we tegenkomen zijn de prinses Marijke sluizen. De waterkering staat daar standaard omhoog en het is niet nodig om de sluis te gebruiken.

De prinses Marijkesluizen met waterkering in het Amsterdam Rijn Kanaal
De prinses Marijkesluizen met waterkering in het Amsterdam Rijn Kanaal

Drie beroepsschepen varen ons voorbij. De scheepsvaart mag op dit kanaal 18 km. per uur varen en de meeste doen dat ook. Wij varen gemiddeld 10 km. per uur. Bij de Bernhardsluizen, waar het Amsterdam-Rijn-Kanaal uitkomt in de Waal sluiten we aan in de sluiskolk bij de drie beroepsschepen. Ze hebben nog druk op de schroef en het kost moeite om vast te maken aan de sluismuur. Adri roept de sluismeester op en dat helpt. Het water wordt wat rustiger en wij verplaatsen de boot nog wat naar voren zodat de hefdeur achter ons in het water kan zakken. We schutten een klein stukje op. De sluisdeur voor ons gaat omhoog. Wij beleggen de lijnen en ik hang een bolfender voor op de stootrand van de boot. Een goede actie blijkt later want de geladen beroeps voor ons in de sluis zet druk op de schroef om op gang te komen en het water kolkt alle kanten op en drukt ons tegen de sluismuur aan. De bolfender wordt flink ingedrukt maar beschermt ons tegen de sluismuur. We wachten tot het water wat rustiger wordt voor we losmaken en de sluis uitvaren.

De Prins Bernhardsluizen in het Amsterdam Rijn Kanaal bij Tiel
De Prins Bernhardsluizen in het Amsterdam Rijn Kanaal bij Tiel
T.W.V. De Waal

We worden opgewacht door de havenmeester van T.W.V. De Waal. Hij wijst ons een riante box toe naast de Super van Craft Elisabeth. Behulpzaam pakt hij een lijn aan en maakt ons wegwijs met de faciliteiten van de haven. De steigers drijven en liggen aan hoge palen. Middels een loopbrug kunnen we aan de wal komen. Een hek met cijfercode sluit de haven af. In de havenkom langs de Waal liggen verder nog een aantal woonboten en er is een aanlegsteiger voor wat werkboten van de brandweer en Rijkswaterstaat. De haven is aan de rand van Tiel vlak bij de hoek waar het Amsterdam-Rijn-Kanaal in de Waal uitmond.

Aangemeerd bij T.W.V. De Waal in Tiel
Aangemeerd bij T.W.V. De Waal in Tiel
Boodschappen

De supermarkten van de Jumbo en de Lidl zijn vlakbij de haven. Voor de Aldi moet ik een stuk verder gaan volgens de havenmeester. Ik vind het niet erg want dan kan ik alvast wat van de stad zien. Ik loop langs het water en de stadsmuur stroomafwaarts. Bij de rotonde staat het monumentale voormalige gerechtsgebouw. Het wordt verbouwd tot een appartementencomplex. Een stukje verderop zie ik een kinderboerderij waar allerlei dieren in een parkachtige omgeving worden verzorgd. De Aldi vind ik in een straat achter de kinderboerderij.

Bezienswaardigheden Tiel

Als ik de boodschappen heb opgeruimd heeft Adri ook wel zin om even de stad in te gaan. We nemen de hond mee en steken de straat over. Rond de havenkom zijn een aantal moderne appartementengebouwen geplaatst. Ze verbergen de watertoren die er schuin achter staat. Deze watertoren uit 1946 kreeg landelijke bekendheid door de proeven met drinkwaterfluoridering in 1953. Tegenwoordig heeft de toren een woon en kantoorfunctie.

De voormalige watertoren van Tiel
De voormalige watertoren van Tiel

We lopen richting het centrum van Tiel. Onderweg zien we verschillende uitingen van het olijke bessenmannetje waar Tiel om bekend staat. Het fruitbaasje is het reclamefiguurtje van de voormalige lokale jamfabriek De Betuwe. Flipje is de mascotte van de stad geworden. Een standbeeld van hem treffen we aan in het stadscentrum. Zijn beeltenis versiert ook de fel rode en groene vuilnisbakken. Op de rugleuning van de straatbanken staan kleine stripverhaaltjes afgebeeld. Ze brengen herinneringen boven aan; juffrouw schaap, Bertje Big, MauwMauw, Jasper Aap en Flapoor.

Flipje, het fruitbaasje van Tiel
Flipje, het fruitbaasje van Tiel

We dwalen door de stad en komen door een wijk met veel al buitenlandse winkels. We hebben het vermoeden dat er in deze industriestad veel buitenlandse werknemers zijn. In de Agnietenstraat zien we een monument ter herinnering aan de joden die in de oorlog zijn weggevoerd uit Tiel. Ook in deze stad zijn stolpersteine in de bestrating verwerkt voor de huizen waar joden hebben gewoond.

Het oorlogsmonument ter gedachtenis aan de joodse inwoners van Tiel bij de voormalige synagoge
Het oorlogsmonument ter gedachtenis aan de joodse inwoners van Tiel bij de voormalige synagoge

We komen uit bij de Sint-Maartenskerk de grootste en oudste kerk van de stad. Deze kerk wordt ook wel de kerk van de tien gedaanten genoemd. Deze kerk is vele malen verbouwd, vergroot en opnieuw gebouwd. De kerk wordt nu alleen nog maar gebruikt op hoogtijdagen. Het 19de eeuwse Bätz orgel in de kerk komt uit een kerk in Dordrecht. We kunnen niet naar binnen. Maar aan de buitenkant ziet de kerk er wat vreemd opgelapt uit.

Deel van de Sint Maartenskerk in Tiel
Deel van de Sint Maartenskerk in Tiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *