Jachthaven met boodschappensteiger in Wolphaartsdijk

Vrijdag 15 juni 2018

Boodschappensteiger Wolphaartsdijk

We hebben een rustige nacht aan de buitensteiger gehad. De wind is helemaal gaan liggen en alles ligt mooi te spiegelen in het water. Rond een uur of tien maken wij los en varen richting het oosten over het Veerse Meer. Het kanaal door Walcheren moet nog even op ons wachten. We hebben een plekje gereserveerd voor het weekend bij Jachthaven Oranjeplaat bij Arnemuiden. We willen eerst boodschappen aan boord halen in Wolphaartsdijk waar een boodschappensteiger is en een supermarkt. Na een uurtje varen kunnen wij aanmeren aan een mooie hoge steiger met kunststof loopvlak. Hier mogen wij maximaal drie uur blijven liggen om boodschappen te doen. Daarna ben je liggeld verschuldigd. Het is een klein stukje lopen naar de winkel. De Supermarkt ‘De Veerhoeve’ is ontstaan in een boerenschuur in 1902. Na eerst de 16 koeien te hebben gemolken ging boer Piet Ossewaarde met paard en wagen de dijk op om de melk uit te venten. Van het een kwam het ander. Een camping, huisjes en jachthavens werden gebouwd. De familie Ossewaarde groeide mee en stapte op een gegeven moment helemaal over op het leveren van levensmiddelen. Daarna kwam er ook behoefte aan cadeauartikelen, speelgoed en doe-het-zelf spullen. Bij gebrek aan andere winkels zijn ze dat ook in de supermarkt gaan verkopen. Het is een soort ‘Super Marché’ geworden maar dan op ‘Zeeuws’ formaat. We doen onze inkopen voor de komende dagen en kunnen zelfs drie doosjes messing schroeven scoren.

Supermarkt 'De Veerhoeve' in Wolphaartsdijk
Supermarkt ‘De Veerhoeve’ in Wolphaartsdijk
Jachthaven Oranjeplaat

Als wij om half een weer varen gebruiken wij onderweg een boterham voor de lunch. De havenmeester van Watersport Vereniging Oranjeplaat heeft de buitensteiger voor ons gereserveerd. We meren stuurboord aan en steken nog een paar meter voor de steiger uit maar we hebben voldoende steiger om aan vast te maken. Adri zoekt de havenmeester op om af te rekenen. Ik hou mij bezig met het klaar maken van de brieven voor het thuisfront.

Jachthaven Oranjeplaat buiten Arnemuiden aan het Veerse Meer
Jachthaven Oranjeplaat buiten Arnemuiden aan het Veerse Meer
Chinees Buffet

De Watersportvereniging heeft deze vrijdagavond een chinees buffet georganiseerd. We zijn uitgenodigd om daar aan deel te nemen. Een leuke gelegenheid om wat lokale mensen te spreken. Om vijf uur gaat het clubhuis open en om zeven uur begint het eten. Morgen wordt er een zeilwedstrijd georganiseerd en veel deelnemers uit andere plaatsen zijn al gearriveerd. De prijzen staan uitgestald in een hoek van het clubhuis. Morgen moet er 12 uur worden gezeild aan één stuk. Ze beginnen om 11.00 uur en zullen doorgaan tot 23.00 uur. We spreken een Belgisch echtpaar waarvan de man met een maatje zal deelnemen aan de wedstrijd. Zijn vrouw zeilt al een paar jaar niet meer. Zij beperkt zich tot het onderhoud van de boot en de tuin op de camping waar ze verblijven.

Tijdens het eten spreken we de gepensioneerde Gilles Vogele en zijn vrouw uit Vlissingen. Ze komen beide uit een nautische familie. Hij is visserman geweest en komt uit Arnemuiden. Een aantal jaren heeft hij samen met zijn broer gevist op een eigen boot. Zijn zoon vist nog steeds vanuit Vlissingen waar de vloot van Arnemuiden nu ligt. Het echtpaar heeft al 18 jaar een zeilboot in de haven liggen waar ze vakanties op doorbrengen. De laatste jaren zeilen ze niet meer vanwege de gezondheid van mevrouw Vogele. We hebben een gezellig gesprek en horen verhalen uit de praktijk van de visserij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *