Maandag 24 augustus 2015

Het is vandaag een stuk koeler dan de afgelopen dagen. Af en toe hebben we een regenbui. Ik gebruik de walstroom om de strijk weg te werken en Adri doet de maandag inspectie op de boot voor wij vertrekken. Het is half tien als wij losmaken en langs de westkant van het meer naar het begin van ‘Canal du Centre’ varen. Dit kanaal heeft een lengte van 24,3 kilometer en loopt van Mons naar Seneffe. Het heeft twee sluizen en een scheepslift. Ons reisdoel is de kade bij Thieu waar wij willen aanmeren om de scheepslift van ‘Strépy-Thieu’ te gaan bekijken en de historische scheepsliften in het oude kanaal. Als wij om half één aanmeren liggen er al een aantal boten met Engelse vlag. De weerberichten voorspellen harde windstoten met regen en onweer. Het waait inderdaad flink maar er is ook veel blauw aan de lucht en we gaan vol goede moed eerst naar de oude scheepslift kijken. Het is de vierde lift in ‘Canal du Centre Historique’ en hij ligt vlak bij onze kade. Een sluis verbindt het nieuwe kanaal met het oude kanaal waar ook de haven van Thieu is gesitueerd. We hebben ons net staan te verbazen over de kolossale ijzeren balans als wij worden overvallen door een regenbui. We zijn gaan schuilen onder de oude brug voor de lift waar Tess aanpapt met een vriendelijke oude man die met een koelbox en een grote plastic zak liep te sjouwen.

De vierde scheepslift op het historische kanaal staat vlak bij de haven van Thieu
De vierde scheepslift op het historische kanaal staat vlak bij de haven van Thieu
De vier historische scheepsliften staan op de lijst van Unesco Werelderfgoed
De vier historische scheepsliften staan op de lijst van Unesco Werelderfgoed

De bui was maar van korte duur. De wind blies hem snel verder en het klaarde weer op waarna wij onze wandeling voortzette richting de nieuwe scheepslift. Vanaf de dijk van het historische kanaal heb je constant een prachtig uitzicht op ‘Canal du Centre’ en de scheepslift. Na een half uurtje waren wij bij de scheepslift aangekomen. Met deze lift willen wij morgen 73,15 meter omhoog. Het is een imponerend gebouw en vanaf de buitenkant zie je de linker bak middels dikke kabels met grote betonblokken als tegengewicht langzaam van boven naar beneden gaan en visa versa. In het gebouw kun je een film bekijken over de bouw en de techniek van de scheepsliften. Helaas werden honden niet toegelaten dus konden wij dit niet gaan bekijken.

De nieuwe scheepslift van Strépy-Thieu is van verre zichtbaar
De nieuwe scheepslift van Strépy-Thieu is van verre zichtbaar

Over de noordelijke oever zijn wij door het plaatsje Thieu weer teruggelopen. Wij moeten helaas constateren dat wij geen fan zijn van de Belgische woningbouw. Veel vervallen huizen. Lelijke panden met kleine ramen, ongezellige rolluiken. Slecht onderhoud. Rommelig en verwaarloosd. Ik kan er niet meer van maken. Als Vincent van Gogh deze streek schilderachtig vond dan was hij vast al een beetje gek. Maar afijn, smaken verschillen.

We hebben nog een keer in de kerk van Thieu geschuild voor de regen en voordat het ging stortregenen waren wij weer aan boord. Inmiddels lag de kade bijna vol en stonden er een stuk of acht campers op de kant. De laagstaande zon trakteerde ons nog op een mooie regenboog aan het einde van de dag.

De regenboog boven de scheepslift van Strépy-Thieu
De regenboog boven de scheepslift van Strépy-Thieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *