Dinsdag 12 juni 2012
Om 7.00 uur een rondje wezen trimmen in het park. Adri is bij terugkomst al begonnen met wat werk voor de kerk. Ik doe wat wasjes en stofzuig de boel. Om 11.00 uur vertrekken wij met een schoon schip. In de Westerhavensluis schutten wij ongeveer 2 meter omlaag. Wat verder staat de oude ijzeren brug van de Overlekersluis al open. Even later volgen de deuren en kunnen wij invaren. Achter ons daalt de antieke brug, waar de stoomtrein overheen gaat, weer in positie. Dat gaat met een groot tandwiel mechaniek en is een leuk gehoor. Deze sluis schut ons ook langzaam twee meter af, zodat wij onder de vaste brug van 5 meter uit kunnen varen.

Afbeelding antieke spoorbrug
Overlekersluis met antieke spoorbrug

Wij komen nu op de Westfriesche Vaart. Een breed kanaal door bouwland en bos. De Hoornse Brug is hoog genoeg voor ons en de Alkmaarse Brug bij Middenmeer wordt voor ons bediend. Een baggerboot blokkeert even verderop de vaarweg maar na contact middels de marifoon maken zij de vaarweg vrij. Tot aan de Westfriese Sluis komen wij weinig andere bootjes tegen. We schutten hier weer zo’n twee meter omhoog. De sluis wordt op afstand bediend. Na de sluis gaan wij stuurboord het Waardkanaal op wat uitkomt op het Amstelmeer. Bij het dorp ‘Van Ewijcksluis’ draait de Balgzandbrug voor ons en komen wij op Balgzandkanaal. Dit kanaal van 6 km. lengte verbindt het Amstelmeer met het Noordhollandsch Kanaal.

Afbeelding Balgzandkanaal
Balgzandkanaal

Op de grens ligt de Kooysluis. De vierde sluis op onze route van vandaag. Het verval was niet noemenswaardig. Nog 4 kilometer in noordelijke richting en we zijn op de plaats van bestemming, Den Helder. Bij WSC Breedwijd meren wij aan de kopsteiger. Het is 16.30 uur als wij aankomen. Opnieuw een lange vaardag. Ik neem Tess mee om de stad te bekijken. De baas heeft het gehad na zo’n lange dag. Het is een heel eind lopen voor wij bij het centrum komen. Rechts van onze haven is het marine gebied. Naar het centrum toe ligt het maritieme museum “Willemsoord” met allerlei oude vaartuigen. Een groot gebied wat een volgende keer misschien wel een bezoekje waard is.

Afbeelding Willemsoord
Maritiem museum Willemsoord

Verder vind ik de stad maar kaal en ongezellig. De straten zijn langgerekt met weinig groen en de huizen zijn armoedig. Daar zit kraak nog smaak aan. Om kwart over zes ben ik weer terug op de boot. De havenmeester zou er om 18.00 uur zijn. Adri gaat er even langs om te betalen. Voor één nachtje betalen wij € 14,65, inclusief toeristenbelasting, elektra en water.

Afbeelding De Bahama's in Den Helder
De Bahama’s in de verte aan de kopsteiger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *