Levende aal op de IJsselmeerafslag in Urk

Dinsdag 16 juli 2019

IJsselmeerafslag

Een ander ding wat ons is aangeraden in de kerk afgelopen zondag was om een bezoek te brengen aan de IJsselmeervisafslag in de haven van Urk. Daar worden alle zoetwater vangst uit de regio IJsselmeer geveild. Het moet een belevenis zijn.

De veilingmeester weegt de aangeleverde aal af voor de vissers
De veilingmeester weegt de aangeleverde aal af voor de vissers

Wij zorgen dat wij er om twintig voor twee zijn. De deuren staan open en busjes rijden voor om grote emmers en plastic bakken te lossen. De emmers zijn voor de helft gevuld met een krioelende massa paling en in de blauwe plastic bakken zit snoekbaars. De veilingmeester staat achter een moderne weegschaal waar de grote plastic emmers met op grote gesorteerde aal om beurten op geplaatst worden. De weegschaal hoest een bon uit die vervolgens op de emmer wordt geplakt. De gesorteerde snoekbaars wordt ook afgewogen waarna ze in de koelcel verdwijnt met een grote schep ijs erop. Nieuwe busjes komen aanrijden en meer emmers en bakken worden de visafslag ingeschoven. Alles wat afgewogen is wordt doorgeschoven en een aantal mannen werpt keurende blikken in de emmers. Onderin de emmers zitten gaatjes waar het vocht door kan uitlopen maar door de meeste gaatjes steekt de een stukje staart. Dan roept de veilingmeester mij: “Hier moet je even bij komen kijken”. Dit zijn hele dikke, net slangen. Neem er maar een foto van. Ik laat het mij geen tweemaal zeggen. Het is inderdaad een emmer met uitzonderlijk grote paling. Deze kunnen wel twintig jaar zijn vertelt de visser. Hij heeft ook emmers die eerst afgegoten moeten worden omdat er teveel water bij zit. Ze worden omgekeerd boven een groot vergiet waar de paling ook in gewogen kan worden. Daarna wordt er een schuif geopend en stroomt de paling in een emmer met gaatjes onderin. De vloer is inmiddels spekglad geworden door het water en palingvocht wat uit de emmers is gelopen. Af en toe kronkelt er een paling uit de emmer waarna hij snel wordt gepakt en weer in de emmer wordt gewipt.

Dikke fuik aal op de visafslag in Urk
Dikke fuik aal op de visafslag in Urk
Snoekbaars op de IJsselmeervisafslag
Snoekbaars op de IJsselmeervisafslag
Op de IJsselmeervisafslag wordt de paling eerst gewogen
Op de IJsselmeervisafslag wordt de paling eerst gewogen

Als de hele vangst is gewogen verplaatsen we ons naar de veilingzaal. De toeschouwers mogen aan de zijkanten zitten en de handelaren nemen plaats achter de tafeltjes. De veilingmeester zit vooraan achter zijn computer. Hij noemt de vissersboot en de partij die is aangeleverd. Het verschijnt op de klok die gaat aftellen. De Aal wordt aangeboden in aantal ponden gesorteerd als dun, half dik, dik en middel. De aal wordt ook aangeboden als Vaalwater aal, fuikaal en lijnaal. We vragen ons af wat dat zal zijn. Snoekbaars groot en mix wordt in kilo’s aangeboden. Daarnaast is er nog een enkele roodbaars en een paar partijen krab. Dit zijn Chinese wolhandkrabben, een kleine krabbensoort die als exoot in de Nederlandse wateren floreert.

De handelaars of inkopers op de visveiling van de IJsselmeervisafslag
De handelaars of inkopers op de visveiling van de IJsselmeervisafslag
De veilingmeester van de IJsselmeervisafslag is bezig met de verkoop
De veilingmeester van de IJsselmeervisafslag is bezig met de verkoop

Als alles is verkocht stroomt de zaal leeg. De veilingmeester blijft nog even zitten om zijn administratie te ordenen. Wij nemen gelijk van de gelegenheid gebruik om nog wat vragen te stellen. De Vaalwater aal duidt een locatie aan waar hele lekkere paling vandaan komt. Waar die plekken zijn dat is het geheim van de visser. De Snoekbaars was vanmiddag bijzonder kostbaar maar dat wisselt al naar gelang de vraag en het aanbod. In het afgelopen uur is er voor bijna 27 duizend euro verkocht. De transacties worden doorgegeven aan de gemeente Urk die voor de financiële en administatieve afhandeling zorgt. De handelaren moeten een bankgarantie kunnen overleggen van 100 duizend euro voor ze kunnen bieden op de visafslag. Boten uit Volendam, Enkhuizen, Lemmer, Hoorn, Urk, Zoutkamp en Gaasterland hebben vandaag vis aangeleverd. De veilingmeester wordt weggeroepen en wij gaan weer terug naar de boot. Weer een ervaring rijker.

Urker Visser maakt met de hand een lus aan het touw
Urker Visser maakt met de hand een lus aan het touw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *