De Slauwerhofbrug bij Leeuwarden geopend voor een staande mast

Woensdag 22 juni
We hebben nog vier steden te doen op onze Elfstedentocht; Leeuwarden, Dokkum, Franeker en Harlingen. We hebben het hier prima naar ons zin aan deze rustige marrekrite midden in de natuur maar het is ook alweer bijna eind juni. We willen eind volgende week in Harlingen zijn en dan de terugreis weer aan gaan om eind juli in IJsselstein te zijn voor de verjaardag van mijn moeder.
We vertrekken dus om vandaag door Leeuwarden te varen en op de Dokkumer Ee een plekje te vinden voor de nacht. Om 10.00 uur vertrekken wij. We varen door het natuurgebied ‘Alde Feanen’ richting Earnewoude. Een populair recreatiegebied. Veel watersport maar ook veel recreatiewoningen op de oevers en eilanden. Tussen Earnewoude en het Prinses Margrietkanaal ligt een lange oever waar veel bootjes liggen aangemeerd. We steken het kanaal over en varen naar de ophaalbrug van Wartena. De brug is hoog genoeg voor ons om onderdoor te varen. De volgende brug moet echter draaien. We krijgen het klompje weer toegezwaaid voor een verplichte bijdrage. Ook in dit dorp is er weer veel bedrijvigheid gerelateerd aan de watersport. Een werf van Bijlsma is prominent aanwezig. In het centrum staat ook nog een soort museum met een oude greidboerderij uit 1725 die helemaal in originele staat is gerestaureerd. Het is een langhuisboerderij en de voorloper van de bekende kop-hals-rompboerderijen.

De oude greidboerderij bij het museum in Wartena
De oude greidboerderij bij het museum in Wartena

Midsburen ligt direct naast Wartena langs het Wartenasterwijd. We varen naar het noorden en komen langs het dorpje Warstiens wat bestaat uit vijf boerderijen en een kerkje.

Het kleine dorpje Warstens
Het kleine dorpje Warstens

Aan de horizon zien we de contouren van Leeuwarden verschijnen. Aan de rand van Leeuwarden zijn Hempens en Goutem tegen Leeuwarden aan gegroeid nog gescheiden door het Van Harinxmakanaal waar wij over varen om Leeuwarden heen. De meeste bruggen zijn hier 5,3 meter hoog. We varen ongeveer 6 kilometer aan de zuidkant van Leeuwarden voor wij Leeuwarden invaren. Het is inmiddels half twee. We zien een groot vierkant stuk autoweg met strepen boven de bomen uitsteken. Een onwerkelijk beeld. Eerst denk je; “een kunstwerk”. Dat zijn echter alle bruggen in Nederland. Maar dan beweegt het en verdwijnt het weer tussen de bomen. Als wij later de bocht omgaan zien wij de Slauwerhofbrug van dichtbij in functie. We moeten 10 minuten wachten wat mij de gelegenheid geeft om foto’s te nemen.

Het brugdek van de Slauwerhofbrug boven de begroeiing in Leeuwarden
Het brugdek van de Slauwerhofbrug boven de begroeiing in Leeuwarden
De Slauwerhofbrug bij Leeuwarden geopend voor een staande mast
De Slauwerhofbrug bij Leeuwarden geopend voor een staande mast

We komen op een stuk vaart waar verschillende bruggen moeten draaien. Bij de laatste voor de gracht om de binnenstad moeten wij € 7,- betalen voor de vijf bruggen in het centrum die voor ons moeten draaien.

De 'Oldehove' in Leeuwarden is de scheefste toren van Friesland
De ‘Oldehove’ in Leeuwarden is de scheefste toren van Friesland

We varen recht op de ‘Oldenhove’ aan. Een dikke toren waar ooit een kerk aan gestaan heeft die heel erg scheef staat. De scheefste toren van Friesland. Het is goed te zien. Jammer dat er op zo’n monument allerlei antennes en schotels staan voor de communicatie. Dat vind ik zo’n afbreuk doen.
We zien aan de Prinsentuin een aantal vrije plaatsen en leggen de boot vast aan de ringen in de kant. Het is niet zo diep en we moeten een beetje door de modder ploegen om aan de kant te komen. Door de regen is het ook op de kant een beetje modderig. Geen ideale plek maar voor dat ene nachtje dat we hier zijn doen we het er maar mee. We zijn moe en hebben geen zin om de boot te verleggen. De warmte speelt ons ook een beetje parten. Het is steeds drukkend warm. In het park voor de boot zitten verschillende studenten te chillen. Een bekend beeld van ons vorige bezoek aan Leeuwarden.
Ik doe nog wat boodschapjes. Aan het einde van de middag belt Adri met Wim en Margreet die aan de Dokummer Ee wonen sinds begin van het jaar. We spreken af dat we morgen de boot bij hen zullen aanmeren voor een overnachting. We bellen ook met Karel en Anneke of wij ze kunnen ontmoeten in Dokkum aankomend weekend. Zij vertrekken vrijdag echter voor een vakantie. Heel spontaan komen zij vanavond naar Leeuwarden voor een bakkie. We hebben een genoeglijke avond met elkaar en kunnen weer eens lekker bijkletsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *