Zicht op de skyline van Rotterdam vanaf de boulevard van Schiedam

Woensdag 18 april 2018

We hebben havenmeester Annemiek gevraagd of we nog een aantal dagen hier kunnen blijven. Dat is geen probleem. De haven is goed gevuld maar ons plekje heeft ze niet direct nodig.
Het is hier rustig en in de stad is er veel om te bekijken. We moeten de boot nog poetsen en nog wat schilderwerk verrichten. Daar kunnen we de komende dagen een aanvang mee maken. De weersverwachtingen zijn namelijk ook goed.
We zetten weer waterdruk op de buitenkraan en met de kringelslang maak ik de bakboord zijkant schoon tot aan het trapje. Ik gebruik hiervoor een speciale cleaner en een sanitairspons. Daarna zet ik de achterkant van de boot in de wonderwas. Met een natte doek breng ik de was op en met een droge poetsdoek wrijf ik het uit. Ik kan daarbij op het zwemplatform staan maar het is zwaar werk. Net na de middag staat de zon precies op de plek waar ik aan het poetsen ben. Het glimt zo hard dat ik de zonnebril op moet. Op verschillende boten in de haven wordt nu gewerkt. Door het mooie zomerse weer krijgen de mensen weer zin om het water op te gaan.
Manlief heeft wat boodschappen in huis gehaald en is druk met het ontwikkelen van een nieuwe website.

Molen 'De Nolet' bij de gelijk genaamde destilleerderij
Molen ‘De Nolet’ bij de gelijk genaamde destilleerderij

Na de poetsspullen te hebben opgeruimd ga ik ‘s middags nog even naar de Maasboulevard. Langs het water waar we hebben gevaren loop ik terug. Ik kom daarbij langs de hoge molen genaamd ‘De Nolet’ bij de gelijknamige destileerderij. Hier wordt de wereldberoemde jenever Ketel no.1 gemaakt. De molen is in 2005 weer opnieuw opgebouwd en tegenwoordig wordt er energie mee opgewekt. Ik loop langs de oude sluis van Schiedam en kom op de Maasboulevard. Vanaf dit punt kun je Rotterdam zien. Hoge appartementengebouwen staan hier langs het water. Daarachter zijn straten met eenvoudige arbeiderswoningen. Deze wijk heet De Gorzen. Mijn aandacht wordt getrokken door een grote kerk in de stijl van de Amsterdamse School. Ik loop erheen om het eens goed te bekijken. Het is de Heilig Hartkerk ook wel De Gorzenkerk genoemd uit het jaar 1927 naar het ontwerp van Pierre Cuypers. Het is een prachtig gebouw wat nog in gebruik is als kerk.

De ingang van de Heilig Hartkerk van Schiedam in de wijk Gorzen
De ingang van de Heilig Hartkerk van Schiedam in de wijk Gorzen

Op de terugweg loop ik door het park De Plantage en ontdek daar nog een kerk tussen de huizen langs het park. De Plantagekerk. We hebben weer een zomerse dag te pakken vandaag en morgen moet nog warmer worden.

De appartementengebouwen aan de Maasboulevard in Schiedam met een beeld van een klinknagelslager
De appartementengebouwen aan de Maasboulevard in Schiedam met een beeld van een klinknagelslager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *