
Donderdag 12 april 2018
Heerlijk geslapen. Het is hier super rustig, zover buiten de bewoonde wereld. De twee passantenboten die met ons in de haven de nacht hebben doorgebracht vertrekken. Het is koud en vochtig vanmorgen. Het weer nodigt niet uit om naar buiten te gaan. We hebben de kachel zelfs nog aan. Ik werk mijn strijk weg en doe wat schrijfwerk. Na de lunch laten we samen de hond uit en spreken we Danny nog even die na de middag weer even op zijn boot gaat kijken.

Ik wil graag nog even op de fiets naar Vianen maar moet tot half vier wachten. Dan is het eindelijk droog en komt de zon nog wat door de bewolking heen. Op Youtube heb ik een uitzending van RTV Utrecht gekeken waar Maarten van Rossum het heeft over de geschiedenis van Vianen. “Naar Vianen gaan” blijkt in het verleden een veelzeggende uitdrukking geweest te zijn. Het wil zoveel zeggen dat als je iets op je kerfstok had en je een toevluchtsoord nodig had dan ging je naar Vianen om daar te schuilen voor gerechtelijke vervolging. Vianen was een vrijstad. Tegen betaling mocht je er verblijven als de grond elders te heet onder je voeten werd. Deze stad aan de Lek werd al bewoond sinds het jaar 1000 na Christus. De familie Brederode heeft zijn sporen duidelijk achtergelaten op verschillende plaatsen in de stad. Van 1414 tot en met 1679 hebben verschillende generaties de stad tot bloei gebracht. Daarna stierf het geslacht uit en werd het geërfd door het Duitse huis Lippe. Een aantal jaren behoorde het toen bij het Duitse rijk en was het onafhankelijk van de Republiek. In het jaar 1725 is het gekocht door de Staten van Holland en West-Friesland.


Via de wijk Helsdingen fiets ik langs boomgaarden en boerderijen naar het centrum van Vianen. Ik kom bij de Grote kerk de Voorstraat oprijden. De oude kerk is vandaag gesloten maar ik lees op een bord aan de buitenkant dat de graftombe van Reinoud III van Brederode heel bijzonder moet zijn. Het beeld van zijn zoon Hendrik staat op het pleintje naast de kerk. Achter de kerk is nog een stuk stadsmuur de zien. De voorstraat is de centrale winkelstraat van Vianen. Het oude stadhuis uit 1425 ziet er nog prachtig uit en heeft een moderne uitbouw. Voor zover ik kan beoordelen doet het nog dienst. De Lekpoort aan het andere eind van de Voorstraat maakte deel uit van de verdedigingswerken van de stad. De familie Van Brederode bewoonde het fraaie kasteel Batestein dat helaas in het jaar 1696 is afgebrand. De Hofpoort is het enige wat ervan over is gebleven. Vlakbij de Lekpoort staat ook nog een bijzondere watertoren. Dit ontwerp van Roelof Kuipers was de eerste watertoren met een opengewerkte draagconstructie. Via de uiterwaarden rij ik weer terug langs de Lek naar de jachthaven. Opvallend hoe open het landschap hier is. De boeren zijn overal flink in de weer met ploegen en mest uitrijden.
