Maandag 06 mei 2019

Verplaatsen naar waar..

We hebben nog geen keuze gemaakt waar we naar toe gaan. We denken aan Rotterdam Delfshaven of Schiedam. In Rotterdam Delfshaven hebben we nog nooit gelegen met de boot. Dat zou een nieuwe ervaring worden. We moeten dan bij de Parksluizen in Rotterdam naar de Coolhaven schutten en een uur voor tijd brugbediening aanvragen om naar Delfshaven te varen. Op de kaart zien we veel boten tussen palen met de kont bij de steiger. Dat is voor ons geen optie met de hond.

De Parkhaven van Rotterdam
De Parkhaven van Rotterdam

Het wordt Schiedam, daar kun je rustig liggen en vorig jaar zouden de steigers worden vernieuwd. Ik loop achter met mijn blogverhalen en aangezien we in Schiedam al veel gezien hebben heb ik daar misschien tijd om wat schrijfwerk te doen. Van Gorinchem naar Schiedam Het is vandaag weer een grijze dag. We vertrekken iets over negen want we hebben ongeveer vijftig kilometer af te leggen. De stroom werkt mee en zorgt ervoor dat we lekker opschieten. Tegenover Dordrecht varen we dicht onder de oever van Papendrecht en zien daar een kleine jachthaven. Even voorbij de invaart verlaten wij de Beneden Merwede en gaan stuurboord De Noord op.

De jachthaven van Watersportvereniging Papendrecht
De jachthaven van Watersportvereniging Papendrecht

De vele beroepsschepen en de waterbus zorgen ervoor dat het water flink in beweging is. Bij Alblasserdam en Kinderdijk komt de Lek bij De Noord en heet de vaarweg Nieuwe Maas en brengt ons langs Krimpen aan de Lek en Krimpen aan de IJssel aan stuurboord en Ridderkerk, Slikkerveer, Bolnes en IJsselmonde aan bakboordzijde. Aan de oever bij Krimpen ligt de grote replica van de Ark van Noach van bouwer Johan Huibers nog steeds aan de kade. De twee giraffen bovenop zien er wat verweerd uit.

De replica van de Ark van Noach
De replica van de Ark van Noach
De Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas
De Van Brienenoordbrug over de Nieuwe Maas

Voorbij de kop van de Hollandse IJssel krijgen we uitzicht op de Van Brienenoordbrug en de skyline van Rotterdam. Achter de hoge gebouwen zien we de Willemsbrug en de Erasmusbrug. Het is een gekrioel op het water. Tussen de beroepsschepen vliegt de waterbus en de watertaxi van de ene naar de andere oever. Aan de kade liggen rondvaartboten en riviercruisers. Boten worden geladen of gelost. Het water is constant in beroering. We luisteren de marifoon uit voor aanwijzingen van de verkeerspost. Als wij onder de Erasmusbrug doorvaren zien we aan bakboord een groot cruiseschip liggen. Indrukwekkend net als al die mooie moderne gebouwen rond het water. Je komt ogen te kort.

Het ventilatiegebouw van de Maastunnel op de noordoever van de Nieuwe Maas
Het ventilatiegebouw van de Maastunnel op de noordoever van de Nieuwe Maas
De Erasmusbrug over de Nieuwe Maas in Rotterdam
De Erasmusbrug over de Nieuwe Maas in Rotterdam

Het is inmiddels 12.00 uur en Adri laat de boot stationair draaien. Door de stroom gaan we nog steeds vooruit maar een stuk langzamer. De sluis in Schiedam heeft middagpauze en draait pas weer om 13.00 uur. Als we bij de sluis aankomen springt het licht op groen en kunnen we direct invaren. We hebben geen hoogteverschil te overbruggen want de deur aan de binnenzijde gaat direct open. In de buitenhaven voor Distilleerderij Nolet is de brandweer aan het oefenen met een pop in het water. De pop moet met een brancard uit het water worden gelift. Het zijn hilarische taferelen.

Oefening van het duikteam van de Brandweer in Schiedam
Oefening van het duikteam van de Brandweer in Schiedam
Watersportvereniging Schiedam

Havenmeester Annemieke verwacht ons en helpt ons vastmaken in een nieuwe box vlak bij het havenkantoor. De haven ziet er goed uit. Nieuwe steigers en een nieuwe afscherming van de kade. Annemieke heeft slecht nieuws. Haar man is overleden vorig jaar november. Ze vertelt er over. Vorig jaar april, toen wij hier waren, was hij al ernstig ziek. Ze woont nog op het schip wat ze samen met haar man heeft gebouwd. Aan varen zijn ze helaas niet toe gekomen door de ziekte van haar man. Ze benadrukt dat je moet genieten van het nu, van de tijd die je hebt en dingen niet moet uitstellen. Wij zijn het helemaal met haar eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *