Een schelpen guirlande onder een raam van de Oostkerk in Middelburg

Zaterdag 23 juni 2018

Stadswandeling door de historie van Middelburg

We vertrekken voor de stadswandeling InZicht Middelburg. Samengesteld door Jan Geerling van de ideële stichting microtoerisme. Afhankelijk hoe het gaat met de hond en met de baas lopen we hem helemaal of gedeeltelijk. De wandeling is makkelijk te splitsen in 3.3. en 3.9 km. Vlak voor de Oostkerk moet Tess poepen. Gelukkig doet ze het dichtbij een straatkolk. We kunnen ergens een emmertje water lenen en spoelen de straat schoon.

Oostkerk

Deze imposante koepelkerk in de stijl van het Hollands Classicisme is één van de weinige 17eeeuwse kerken die expliciet voor de protestantse eredienst is gebouwd. Boven de ingang rust een gebeeldhouwd skelet dat ons wijst op onze sterfelijkheid. Onder de vensters hangen gebeeldhouwde guirlandes die verwijzen naar leven en dood. De kerk is vandaag helaas gesloten maar de straten om de kerk zijn ook zeer de moeite waard.

De achthoekige Oostkerk in Middelburg
De achthoekige Oostkerk in Middelburg
Koepoort

We lopen naar de vestingwal waar de Koepoort zich bevind. Ooit was er een tijd dat Middelburg volledig omringd werd door vestingwerken. De stad binnenkomen deed men via een van de poorten. Daar had Middelburg er negen van. De Koepoort is de enige die de tand van de tijd heeft overleefd. Het monument wordt geëxplodeerd door B&B ’t Poorthuys.

De Koepoort is de enig overgebleven poort van Middelburg
De Koepoort is de enig overgebleven poort van Middelburg
Lange Jan

De op twee na hoogste toren van Nederland. Met zijn 90,5 meter torent de Lange Jan overal op het eiland boven het landschap uit. Een klim naar de top telt 207 traptreden en biedt een fenomenaal uitzicht. De toren is onderdeel van een complex van drie kerken. In 1940 werd het complex door de Duitsers bijna volledig verwoest. Het heeft bijna 25 jaar geduurd om het te restaureren. Van het carillon is de 6150 kilo zware bourdon klok uit 1715 als enige behouden na de oorlog. In 1955 zijn er 48 nieuwe klokken gegoten en deze laten nu hun spel over de stad klinken.

De 'Lange Jan' van Middelburg
De ‘Lange Jan’ van Middelburg
Abdij

In het midden van de stad ligt de abdij. Gesticht in de 12eeeuw door de Norbertijner monniken. In 1574 kwam er een eind aan het kloosterleven toen Willem van Oranje Middelburg veroverde. De abdij werd het hoofdkwartier van Willem van Oranje. Sinds 1812 is het Provinciaal bestuur van Zeeland er gevestigd, en staat het ook bekend als het Provinciehuis. Het biedt een onderkomen aan het Zeeuws Museum en het Roosevelt Study Center. In 1940 is het complex verwoest maar het is weer helemaal in oude luister hersteld.

Het Stadhuis

Het stadhuis aan de Markt werd gebouwd in de 15eeeuw en wordt gezien als een van de mooiste gebouwen van Nederland. Verschillende generaties van de Vlaamse architectenfamilie Keldermans hebben 70 jaar aan dit gebouw gewerkt. De toren met klok en carillon wordt door de Middelburgers ‘Malle Betje’ genoemd. Omdat de klok achterloopt bij die van de ‘Lange Jan’. Vroeger was er ook een vleeshal en een lakenhal in het stadhuis gevestigd. Nu zit de Roosevelt Academy in het gebouw. Dit gebouw is in de oorlog helemaal uitgebrand geweest maar gelukkig ook weer hersteld.

Het mooie monumentale stadhuis van Middelburg
Het mooie monumentale stadhuis van Middelburg

Op het marktplein is vandaag de Snuffelmarkt opgebouwd. Allerlei kramen met de meest uiteenlopende bijzonderheden. Rond de kramen staan ook spullen op de grond. Ik loop niet op mijn gemak. Steeds kijk ik naar de hond en vrees dat zij weer zal gaan poepen tussen de antiquiteiten op de markt. We besluiten om de rondwandeling maar af te breken en naar de boot terug te keren. Niets te vroeg blijkt later want op de kade legt Tess weer een plakkaat neer. Het arme dier.

Vergeten bombardement

Een groot deel van Middelburg is verwoest door een Duits bombardement op 17 mei 1940. Nederland had zich na het bombardement op Rotterdam op 15 mei overgegeven. In Zeeland werd er echter nog gevochten door de Fransen. Daarom voerden de Duitsers op 17 mei 1940 nog een bombardement uit op Middelburg. De bevolking was gewaarschuwd en kon op tijd vluchten voor het bombardement. Maar de schade aan de historische stad was, door de vele branden gigantisch. In tegenstelling tot Rotterdam heeft Middelburg ervoor gekozen de oude stad weer op traditionele wijze te herbouwen. Dankzij dit besluit ademt Middelburg nu nog steeds die historische monumentale sfeer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *