De rijk gedecoreerde centrale hal van het station van Groningen

Zaterdag 15 juli  

We sluiten de hond op en gaan samen naar de Grote Markt om groenten en fruit te kopen. Het is gelukkig droog en lekker weer. Vlak voor de middag zijn we weer aan boord waar ik alles opruim en nog even de stofzuiger hanteer. Na de lunch gaan we een stadswandeling doen langs historische panden in de binnenstad. Op de hoek van de Oosterkade en het Damsterdiep trekt de etalage van een fietsenwinkel onze aandacht. Het zijn mooie designfietsen van het Zwitserse merk ‘Stromer’. Daar willen we wel wat meer van weten en we besluiten om even naar binnen te gaan. De verkoper is bereid om ons wat te vertellen over deze aluminium fietsen met trapondersteuning. Bij één model moet je verplicht een verzekering afsluiten en een helm dragen omdat je er zo’n 45 km. per uur op kan rijden. De fietsen kunnen op de persoon af worden aangepast en worden aangeboden als een goed en gezond alternatief voor de auto. De prijs voor de maatwerk fietsen mag er ook zijn. Van schrik gaan wij snel verder met onze wandeltocht. We lopen langs de Sint Jozef kerk richting het centraal station waar de wandeling begint. Isaac Gosschalk ontwierp het stationsgebouw en het is zeker het bekijken waard. Jammer dat de stad Groningen er een lelijk plein met ondergrondse fietsenstalling voor gemaakt heeft. Het gebouw komt zo niet goed uit. Voor het beeld van ‘Het paard van ome Loek’ dat voor het station staat kunnen ze beter ook een andere locatie zoeken.

Het beeld; 'Het paard van ome loek' voor Station Groningen
Het beeld; ‘Het paard van ome loek’ voor Station Groningen
Verscholen achter een bouwwerk het CS van Groningen
Verscholen achter een bouwwerk het CS van Groningen
De rijk gedecoreerde centrale hal van het station van Groningen
De rijk gedecoreerde centrale hal van het station van Groningen

Het moderne Groninger Museum staat tegenover het station aan de rand van de binnenstad. Bij een eerder bezoek aan Groningen ben ik hier al eens binnen geweest. Het gebouw doet denken aan een kleurige blokkendoos waarvan de blokken slordig bij elkaar gelegd zijn. Ik weet niet goed of ik het mooi of lelijk vind, het is in ieder geval opvallend. Langs het water van de gracht lopen we over de Hoge en de Lage der A langs de oude pakhuizen aan de voormalige zeehaven van Groningen. We komen langs het Jacob en Anna Gasthuis wat bekend stond om het lekkere eten wat de bewoners kregen. De Der A-kerk aan het A-kerkhof is alleen aan de buitenzijde te bezichtigen. De kerk is vandaag helaas gesloten. Al twintig jaar worden er geen diensten weer gehouden in deze kerk die wordt gebruikt voor tentoonstellingen, congressen, lezingen, theatervoorstellingen en huwelijken.

Aan het A-Kerkhof van Groningen de 'Der A-Kerk'
Aan het A-Kerkhof van Groningen de ‘Der A-Kerk’
Een deel van de stadsgracht van Groningen is bewoond
Een deel van de stadsgracht van Groningen is bewoond

Voor de oude Korenbeurs staan de marktkramen hun handel te doen. We schuiven tussen de mensen door en komen bij de straat waar het Academiegebouw Groningen staat. Van het ene monument lopen we naar het andere. Terwijl Adri de beschrijvingen voorlees neem ik foto’s. Zo doorkruisen we de hele binnenstad. Al snel zijn we drie uur verder en begint onze maag te seinen dat het bijna etenstijd is. De stappenteller meldt ons dat we al 14.600 stappen hebben gezet. Een topprestatie voor Adri.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *