Aangemeerd aan de Oostkade van Hellevoetsluis

Vrijdag 04 mei

Klusjes

Vandaag zijn er weer wat klusjes die gedaan moeten worden aan boord. Ik maak de brieven klaar voor verzending. Doe de strijk en zoek onze kleding uit. Kleding en schoenen die we niet meer gebruiken doe ik in een zak voor de textielcontainer. Adri doet wat boodschappen en bij de watersportzaak op de Oostkade haalt hij boot cleaner en bootwas. We liggen ’s ochtends in de schaduw van een groot gebouw. Rond de middag hebben we de zon op de boot en wordt het warm. Vanmiddag ga ik fietsen.

Fietsen naar de Haringvlietdam

Adri heeft nog wat last van de wandeling van gisteren. Ik pak de fiets om een fietstocht te gaan maken. Ik wil de Haringvlietdam wel eens wat beter bekijken. Dat is het reisdoel. Tussen de Helius Haven en Camping ’t Weergors door fiets ik over een fietspad door een laaggelegen natuurgebied. Bij hoogwater is dit fietspad zelfs afgesloten. Nu zitten er hele koppels ganzen en af en toe een dikke fazant. De witte dovenetel staat hier in dichte bossen langs het fietspad. Het fluitenkruid steekt zijn witte schermen boven de begroeiing uit. Ik kom langs de huisjes van het vakantiepark Citta Romana en Poort van Zeeland. De weg krijgt steeds meer hoogteverschil ik kom in een duingebied terecht. Ik zie echter geen doorgang naar het strand en hoge begroeiing belemmert mij het zicht op het water. Geen Haringvlietdam te zien. Misschien vanaf de andere kant van de Dammenweg. Een tunnel brengt mij aan de andere kant van de weg. Ik kom echter in een landbouw gebied met kassenbouw. Tussen het water en de weg bevindt zich een natuurgebied genaamd Quackjeswater. Ik vind het een rare naam. Waar komt dat vandaan? Het schijnt dat hier een kolonie aalscholvers en lepelaars nestelen. Ik mag er alleen te voet in van Natuurmonumenten dus ik ga weer verder.

Het dorp Rockanje op Voorne-Putten is ontdekt door de toerist
Het dorp Rockanje op Voorne-Putten is ontdekt door de toerist

Dan maar even in Rockanje kijken. Het is een oud kustplaatsje wat sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zich heeft ontwikkeld tot een populaire badplaats. Het strand bij Rockanje aan de kop van Oost Voorne is een van de mooiste van Nederland. Ik zie er nog geen korreltje van. De nieuwbouw van het dorp houdt mij vast tot ik op mijn mobiel de weg weer vind naar het centrum van Rockanje. Een klein centrum met een kerk een molen en wat oude woonhuizen. Het ziet er dorps uit. Ik doe mijn brieven hier op de post en keer weer terug naar Hellevoetsluis. Het is  acht kilometer te gaan en ik heb maar één lampje branden op de accu van mijn fiets.

De gerestaureerde kerk van Rockanje
De gerestaureerde kerk van Rockanje

Het is druk en rumoerig geworden in de haven van Hellevoetsluis. Voornamelijk door een grote ‘Tupperwarebak’ die harde muziek draait en het nodig vind om de hele haven mee te laten genieten. Om half acht wordt het wat rustiger. Tijdens de Dodenherdenking om acht uur is het stil.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *