Het Teylershofje in Haarlem

Zaterdag 01 juni 2019

Visite aan het Spaarne

Mijn zusje en zwager komen vanmiddag rond een uur of vier op bezoek. Ik haal vanmorgen de boodschappen voor het eten aan boord. Daarnaast moet ik ook weer eens schoonschip maken en aangekondigd bezoek is een goede aanleiding om alles weer eens netjes te maken. Na de middag ga ik de voorbereidingen treffen voor het eten. De vaatwasser staat aan zodat ik straks voldoende schoon serviesgoed en bestek heb.

Visite op de Bahama's
Visite op de Bahama’s

Het vlot lekker en is ben bijna klaar als ik nog even mijn handen afspoel en merk dat de waterdruk wegvalt. De vaatwasser draait gewoon door maar ik begin ook een brandlucht te ruiken terwijl ik niets op het fornuis heb staan. Ik roep naar Adri die snel naar de motorruimte gaat, want we vermoeden dat de waterpomp het begeven heeft. De motorruimte staat inderdaad blauw van de rook. De waterpomp draait nog en Adri schakelt snel de groep uit waar de waterpomp door wordt gevoed. De vaatwasser wordt ook snel uitgezet. Die is pas halverwege zijn programma. Het stinkt vreselijk. Adri kruipt naar de waterpomp en deze voelt gloeiend heet aan. Gelukkig geen vuur. We zetten de ventilator van de motorruimte aan en doen de ramen van de salon open om deze vieze lucht zo snel mogelijk weg te krijgen.
Wat nu gedaan, op een zaterdagmiddag met visite in aantocht. Nergens op de boot hebben we de beschikking over drinkwater. We bellen mijn zusje en zwager op of zij 24 flessen drinkwater willen meenemen. We verwachten dat we daar wel mee toe kunnnen tot aanstaande maandag. We bellen Ofke Teekens van Teekens Techniek Service uit Reeuwijk. Die kan maandag naar Haarlem komen om ons te helpen. Onze oude ‘Marco’ drinkwaterpomp van 26 liter is begin april kapot gegaan en opgestuurd naar de leverancier. De 15 liter ‘Marco’ pomp die nu is doorgebrand hebben we overgenomen van een buurman op de haven om tijdelijk te gebruiken. Gaat lekker hè? Ik bel met ‘Dekker Watersport’ of zij al iets weten over onze pomp. Maandag wordt ik teruggebeld.

Aangemeerd in Haarlem
Aangemeerd in Haarlem

Rond vier uur komen Rob en Corina, als redders in nood, met vier keer zes flessen drinkwater bij ons aan boord. Voor het doorspoelen van het toilet gebruiken we een emmer buitenwater. Met de waterkoker maak ik flessenwater heet voor de afwas. Het is behelpen maar daar worden we steeds handiger in op ‘De Bahama’s’. Lege flessen kan ik in het douchegebouw van de havendienst opnieuw vullen voor het afwaswater.

Het eten had ik bijna klaar. Het was alleen nog een kwestie van opdienen.
Als voorgerecht hebben we getrancheerde diamanthaas op een bedje gemengde sla. Als hoofdgerecht bakken we eigen gemarineerde kip saté op de barbecue met pindasaus en een overheerlijke aardappelsalade. Daarnaast heb ik ook nog zoetzure venkelsalade. Een vorstelijke maaltijd. We hebben het gezellig met elkaar. Rond een uur of negen gaan ze weer naar huis.

Monumentale draaibrug met brugwachtershuisje over het Spaarne in Haarlem
Monumentale draaibrug met brugwachtershuisje over het Spaarne in Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *