'Klimmen naar het licht' in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Maandag 03 juni 2019

Waterpomp vervangen in Haarlem

Half tien stapt Ofke bij ons aan boord. We drinken eerst een bakkie koffie, terwijl wij Ofke bijpraten over de waterpomp. We nemen contact op met het bedrijf waar onze waterpomp ter reparatie is aangeboden. ASA Boot Electro is importeur van de ‘Marco’ waterpompen. Ze hebben onze oude pomp nagekeken maar nog niet getest. Ze hebben nog een paar uur nodig. Wij spreken af dat wij er vast aankomen met de doorgebrande 15 liter pomp. Ofke sleutelt de pomp eruit en samen met Adri vertrekken ze naar Watergang.

In de tussentijd ben ik druk aan het schrijven om verslag uit te brengen van al onze belevenissen. Ook voor de familie moet ik nog brieven klaarmaken.

Vlak voor de middag zijn Ofke en Adri alweer terug. Ze hebben een nieuwe 26 liter pomp meegekregen en nieuwe electronica voor de 15 liter pomp. Alles gratis en voor niets. Dat is dan wel weer service van zo’n zaak. Ze verzekerden ons ook dat deze waterpompen geschikt zijn voor ons intensieve gebruik. Waarom wij nu voor de derde maal in korte tijd de waterpomp moeten vervangen is hun een raadsel. Ze vonden dat er wat kalk aanslag om de pomp zat. Maar daar moet een pomp tegen kunnen. Ofke vervangt de elektronica van de 15 liter pomp. Deze houden we in reserve. De nieuwe 26 liter pomp plaatst hij in het drinkwatersysteem. Halverwege de middag is alles geregeld en hebben wij weer de beschikking over drinkwater. Ofke gaat voor de spits weer naar Reeuwijk terug. Wij zijn blij met hem dat hij ons weer zo goed heeft geholpen op korte termijn.

Kathedrale Basiliek Sint Bavo

’s Avonds ga ik op de fiets nog op zoek naar een brievenbus. Ik heb het idee dat er steeds minder brievenbussen staan. Uiteindelijk zie ik er een staan bij het centraal station van Haarlem. Ik plak er gelijk maar een fietstocht om de stad aan vast.

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem
De Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem

Aan de andere kant van de stad Haarlem staat de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. Ze hebben momenteel een loopbrug aangebracht tussen de twee torens van de kerk om publiek te trekken voor een ‘klim naar het licht’, zoals zij het noemen. Ik ben blij dat het avond is en ik niet in de verleiding kan worden gebracht om een ticket te kopen. De laagstaande zon zet de kerk mooi in het licht. Ik maak een reeks foto’s van dit mooie bouwwerk. De kerk is een ontwerp van architect Joseph Cuypers, de zoon van Pierre Cuypers. De stijl is eclectisch en neoromaans. Aan de bouw van de kerk is begonnen in 1895 en voltooid in 1930. Bij een vorig bezoek zijn we in de kerk geweest en hebben we het Adema-orgel gezien. Dit orgel was gebouwd voor de Sint-Willebrorduskerk in Amsterdam en is in 1971 overgeplaatst naar Haarlem.

'Klimmen naar het licht' in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo
‘Klimmen naar het licht’ in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *