De replica van VOC-schip De Batavia

Donderdag 18 juli 2019

Houtribsluizen en dijk

Langs de waterkant lopen we richting de Bataviawerf. Vanaf de haven is het op tien minuten loopafstand. Eerst passeren we de Houtribsluizen waar we even aanwippen om te kijken. We zijn hier nog nooit doorheen gegaan met onze boot. Het sluizencomplex ligt op de vaarroute tussen Amsterdam en Lemmer en scheidt het Ijsselmeer van het Markermeer. Het complex Houtribsluizen bestaat uit twee schutsluizen en een spuisluis. Beide kolken zijn 190 meter lang en 18 meter breed. Op het bord bij de kolk staat vermeldt dater jaarlijks zo’n 80.000 schepen deze sluizen passeren. Ze worden dan ook 24 uur per dag bediend. De Spuisluis bestaat uit zes openingen die afgesloten kan worden met stalen hefdeuren. Even verder langs het water zien we een richtingaanwijzer voor het fietspad naar Enkhuizen. Dit fietspad ligt noordoostelijk van de Houtribdijk ook wel bekend als de Markerwaarddijk of dijk Enkhuizen-Lelystad. Deze waterkering van 26 kilometer lang is aangelegd tussen 1963 en 1976 met de intentie om het Markermeer in te polderen. In 2003 is definitief besloten deze IJsselmeerpolder niet aan te leggen.

De Houtribsluizen bij Lelystad
De Houtribsluizen bij Lelystad
Bataviawerf

Langs de wachtplaatsen voor de beroepsschepen lopen we nu in de richting van de Batavia. Deze mooie replica van het VOC schip Batavia hebben we in een ver verleden wel eens bezocht. We zijn er toen met de auto heen gegaan. In mijn herinnering was het niet zo groot. De Spiegel van het schip is omhangen met bouwsteigers. Het lijkt erop dat er schilderwerk aan het schip wordt gedaan. Een hele constructie hangt over het dek om de bouwsteigers aan op te hangen. Het museum gaat pas om tien uur open we zijn nog een half uur te vroeg. Het schip en de scheepswerf maken sinds 2017 deel uit van Batavialand na een fusie met het Nieuw Land Erfgoedcentrum en het Maritiem depot van de rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De spiegel van De Batavia in de bouwsteigers
De spiegel van De Batavia in de bouwsteigers
De replica van De Batavia op de werf van Batavialand
De replica van De Batavia op de werf van Batavialand
Bataviahaven

De jachthaven aan deze kant van de sluis is de gemeentehaven van Lelystad. Wij zien hier een aantal zeilcharters aan de steiger liggen en wat schepen uit de bruine vloot. In deze haven worden regelmatig evenementen georganiseerd zoals bijvoorbeeld de Hiswa te water. Als passant ben je ook welkom. We vinden het echter niet zo druk aan de steigers. We zien veel lege plekken. Misschien komt het door de hoge meter prijs. Ze rekenen € 2,20 per strekkende meter. Dat is dan wel inclusief electra en je krijgt 10 % extra korting op je aankopen in het nabijgelegen Outletcentrum Bataviastad. De haven ziet er wel heel nieuw en modern uit. Aan de haven staat een fraai vormgegeven appartementengebouw met een binnentuin en een ondergrondse parkeergarage. Wij veronderstellen dat je vanuit deze appartementen een grandioos uitzicht hebt op het Markermeer en het IJsselmeer. Onderin het complex aan de kant van de haven zijn restaurantjes gevestigd. Achter het complex wordt de grond bouwrijp gemaakt voor een tweede appartementengebouw.

De Bataviahaven in Lelystad
De Bataviahaven in Lelystad
Modern appartementencomplex aan de Bataviahaven van Lelystad
Modern appartementencomplex aan de Bataviahaven van Lelystad
Modern appartementengebouw aan de Bataviahaven in Lelystad
Modern appartementengebouw aan de Bataviahaven in Lelystad
Bataviastad

Het fashion outletcentrum met al de beroemde kledingmerken is veel groter dan in onze herinnering. Het hele winkelcentrum ziet er prachtig en verzorgd uit met de mooie schone straatjes. De gebouwen zijn kleurrijk en netjes verzorgd met voldoende terrasjes en cafeetjes waar je kunt uitrusten van je inkopen. We hebben geen leegstand kunnen ontdekken. Wij hebben beide een hekel aan het kopen van kleding. We bestellen liever via het internet. We zijn dan ook nergens naar binnen gegaan. Met een hond is dat ook niet zo handig. Een nieuwe zaak trok onze aandacht met twee versierde ijsjes per etalage. In deze eerste Magnum Store van Nederland kun je zelf je favorite coating, topping en drizzle kiezen om zo je eigen Magnum te creëren. Of zo’n zaak een lang leven is beschoren betwijfel ik. Ook dit is niet aan ons besteed. We drinken een kopje koffie en lopen weer terug naar de boot.

Fashion outletcenter Bataviastad in Lelystad
Fashion outletcenter Bataviastad in Lelystad
Speciaal putdeksel voor het riool in Bataviastad
Speciaal putdeksel voor het riool in Bataviastad
Fietstocht

‘s Middags ga ik op de fiets een paar brieven posten. Ik ben verbaasd hoe groot Lelystad is en hoe ruim de woonwijken zijn opgezet. Aan de oostkant is een hele groene rand met bos en park waar voor mijn gevoel geen einde aan komt. Na lang zoeken vind ik een klein winkelcentrum met een brievenbus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *