Vrijdag 14 augustus 2015
We vertrekken om 10.00 uur en varen de Leie op richting Frankrijk. Onze volgende stop is Menen. Dit ligt op de grens met Frankrijk. Voor sluis Menen is er een kaai waar we nog in Vlaams gebied liggen. Aan de overkant van de kaai is er een jachthaven uitgegraven op Frans grondgebied maar deze is waarschijnlijk te ondiep en de boxen zijn te kort en te smal. Volgens de kaart is het ongeveer 11 kilometer varen dus we doen het op ons gemak en varen met een pruttelgangetje de laatste kilometers naar het einde van onze reis op de Leie. De kade is nog helemaal vrij en wij maken vast aan een paar bolders die op het beton zijn vastgemaakt. Achter leggen wij vast aan een hoge ijzeren paal die twee meter boven de grond uitsteekt.

Op weg naar Menen aan de Leie
Op weg naar Menen aan de Leie

Adri gaat op de fiets Menen verkennen. Als hij de brug over de Leie neemt komt hij in frans-talig gebied. Hij doet wat boodschappen bij de supermarkt en de cassière vertelt hem dat het erg crimineel is in Menen. Daarna wordt hij door een aantal drinkende mensen op een terras aangesproken over zijn fiets. ‘Ben je hier op vakantie met de caravan….oh met de boot … oh dan komen we zo even kijken…” Adri is er niet helemaal gerust op. Hij wil dit helemaal niet. Achter ons ligt er een rondvaartboot aan een drijvende steiger. De eigenaar komt net aan om de boot te bevoorraden. Adri stapt er meteen op af om bij hem te informeren of wij wel veilig liggen. Van criminelen heeft hij nog nooit last gehad maar hij zegt dat wij wel last zullen krijgen van het waterpeil. Gisteren stond het water een halve meter boven de kade na die zware regenval. Je boot drijft dan over de betonnen kade met schade tot gevolg.

De kade bij Menen aan de Leie was onveilig vanwege het wisselende waterpeil
De kade bij Menen aan de Leie was onveilig vanwege het wisselende waterpeil

Een zeilboot uit Denemarken meert voor ons aan de kade. De eigenaar komt ook even aanlopen om te overleggen. De jachthaven aan de overkant heeft drijvende steigers maar het is er niet diep genoeg. We gaan eerst maar even een boterhammetje eten en beslissen dan of we het risico nemen om te blijven liggen. We zijn nog niet klaar of onze Deense buurman komt ons vertellen dat het water alweer aan het stijgen is en dat het al bijna gelijk staat met de kade. Hij gaat naar de sluis om de nacht aan de sluismuur door te brengen. Wij besluiten om hen te volgen naar de sluismuur. We zijn verbaasd dat het water in het uurtje dat wij er zijn al een centimeter of dertig is gestegen. We laten Tess snel uit en maken los om nog een halve kilometer naar de sluis te varen. We nemen even contact op met de sluismeester van Menen en deze heeft geen bezwaar als wij aan de sluismuur vastmaken. Het Deense echtpaar ligt al vast en de mevrouw pakt een touw aan om vast te maken boven op de sluismuur. Deze muur steekt zekere drie meter boven het water uit. We maken vast met wat ruimte op de touwen. Een tros op de voorbolder en een tros op de achterbolder houdt ons bij de muur en op de middenbolders zetten we twee springen naar de trap. Het wordt wel een geklauter om onze hond uit te laten.

We hadden gepland om het weekend in Menen door te brengen maar dat zal maar één nachtje worden. Wij hebben een bekende in Menen wonen. Gert-Jan Kroon is in 2014-2015 pastoraal medewerker geweest in onze thuisgemeente. Hij is vanaf mei 2015 echter werkzaam als dominee in de protestantse kerk van Menen. Wij sturen een e-mail met een uitnodiging om bij ons langs te komen want telefonisch krijgen wij geen contact. Adri nodigt de Denen uit om wat te komen drinken. Zij komen even later naar ons afzakken langs de sluismuur. We maken kennis met elkaar en doen over en weer verslag van onze belevenissen. Ole en Illie reizen elke zomer door Europa op hun zeilboot met gestreken mast. Ze zoeken nog een goede werf waar de boot uit het water gelift kan worden voor wat onderhoud aan het onderwaterschip. We raden ze ‘Van de Rest’ uit Wemeldinge aan. Met wat geduld wordt je daar uiteindelijk wel goed geholpen.

Ineens horen we een fietsbel boven ons en zien een lachend gezicht. Daar is Gert-Jan Kroon. Hij had de e-mail ontvangen maar kon ons ook niet aan de lijn krijgen. Dus dacht hij; “dan fiets ik meteen maar even langs”. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. We praten met elkaar in het engels. Hij vertelt over Menen en zijn gemeente. Waarin het verschilt met Nederland. Dit jaar en de komende jaren is er steeds een herdenking van het een of ander in de protestantse kerken. Het eerste jaar dat Gert-Jan in België is aangesteld is een soort proef jaar. Daarbij hoort ook een soort stage bij in een franstalig dorp in Wallonie. Geen probleem voor hem omdat hij Frans heeft gestudeerd. Na een uurtje klimt hij weer aan wal. Leuk om elkaar even te spreken. Het zal niet meevallen om zondag bij hem naar de kerk te gaan zoals wij van plan waren. Morgen gaan wij noodgedwongen weer terug naar Kortrijk.

Ons bezoek aan de sluismuur bij Menen
Ons bezoek aan de sluismuur bij Menen

Even later gaan ook de twee Denen terug naar hun zeilboot. Wij hadden al gezien dat de boot lager lag ten opzichte van de sluismuur. Als er beroepsboten langs kwamen werd er flink aan de boten gezogen. Toen Ole echter op het dek van zijn zeilboot sprong knapte het touw waarmee de boot vastlag aan de boeg. Het waterniveau was een halve meter gezakt en de boot hing aan het touw. Het gewicht van de schipper op de boot deed het touw knappen. Net op het moment dat er twee beroepsboten elkaar passeerden. Het water was ook nog eens erg onrustig op dat moment. Ole reageerde adequaat en had de boot snel weer vastliggen.

Na het eten hebben wij om tien uur Tess met vereende krachten uitgelaten. We hebben Tess haar zwemvest aangedaan. Een landvast hebben we bevestigd aan het handvat van het zwemvest. Adri is op het kofferdek gaan staan waar hij de landvast eerst aan mij op de kade gaf. Toen heeft hij Tess opgetild tot vlak onder de rand van de sluismuur. Daar heb ik haar aan de landvast en aan het handvat op de sluismuur getakeld. Ze onderging het gelukkig zonder tegenstribbelen. Het was inmiddels al donker en met een looplamp heb ik haar voor de laatste maal vandaag uitgelaten. Om haar weer op de boot te krijgen heeft Adri haar vanaf de sluismuur aangegeven. Terwijl ik onder hem stond op het kofferdek. Het ging gelukkig allemaal goed maar het was verre van ideaal.

En het vervolg om een betere plek te vinden (start is vertraagd):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *