Vrijdag 7 juni 2013
Om 8.00 uur vertrekken wij uit de haven van Delfzijl. Om 5.45 uur was het laag water en nu kunnen wij de vloedstroom goed benutten. Deze zorgt voor een versnelling van zo’n 5 tot 7 km. per uur. We gaan nu met gemak 20 km. per uur. Eerst langs een lange strekdam. Daarna tussen de betonning van de vaargeul. Opnieuw is er weinig scheepvaart. Wij hadden drukte verwacht van grote zeeboten maar dat valt alles mee. Na een uurtje varen wij langs Emden. Hier worden veel auto’s overgeslagen. Deze stad heeft een flink haventerrein. Het duitse gastlandvlaggetje hangen wij in de mast. Dit is gebruikelijk voor toeristen, het hoort bij de beleefdheidsvormen maar is niet verplicht.

Voor Emden en verder naar binnen is aan stuurboord een lange strekdam met kribben. Aan het eind van de krib ligt er een gele boei. Daar moeten wij uit de buurt blijven om niet vast te lopen. De vaargeul wordt prima aangegeven. Volgens onze kaarten moeten we vanaf Emden nog 26 kilometer landinwaarts naar Leer. De vloedstroom is nog steeds sterk en het water heeft een bruin/grijze kleur.

De groene boei aan stuurboord in de bruine, grijze vloedstroom.
De groene boei aan stuurboord in de bruine, grijze vloedstroom.

Het vaarwater is lekker breed. Wij passeren een strekdam in de Eem en varen over de Emstunnel van snelweg 31, waar wij overigens niets van zien, als alleen de aanduiding op de kaart. Bij kilometerraai 14 nemen wij de afslag naar bakboord de Leda op. Even later zien wij de sluis van Leer. Adri roept de sluismeester op maar deze antwoordt niet. De sluis staat op dubbel rood, dus wij meren aan de wachtsteiger. Netjes tegen de stroom op varend lukt het ons de boot goed vast te leggen. Via een pad en een trap ga ik alvast een kijkje nemen bij de sluis. Deze is 192 meter lang en 26 meter breed. De wand bestaat uit damwand en de bolders staan ver uit elkaar. Terug op de boot heeft Adri inmiddels contact gehad met de sluismeester. De sluis komt eraan met een beroeps en dan kunnen wij schutten. Om 12.00 uur liggen wij met één lijn op de middenbolder achter vast. Na nog een kwartier wachten op een werkbootje mogen wij gratis meeschutten. Het verval is minimaal en na 5 minuten gaan de sluisdeuren al open.

Der Altstadt Leer
Der Altstadt Leer

Wij varen bakboord de handelshaven in tot aan de Dr.von Bruch Brücke waar wij de brugwachter bellen die tevens havenmeester is. Hij wijst ons een ligplaats direct na de brug aan stuurboord. Daar is een mooi rustig plekje met vlakbij groene sanitaire voorzieningen voor Tess. Wij worden hartelijk verwelkomd door de havenmeester die ons zeer behulpzaam is. Als wij over de brug lopen dan komen wij in de ‘Altstadt’. Verderop de langs haven is het winkelgedeelte met op zaterdag een weekmarkt. Het ziet er allemaal prachtig uit. Wij betalen voor het hele weekend, 3 overnachtingen inclusief gebruik van stroom (10 Amp.) en water 3 x 17 euro. ‘s Middags gaan wij de stad alvast verkennen. Het is stralend weer, de lucht is helder blauw en het zonnetje begint al te steken. Een terrasje aan het water bij de haven is snel gevonden. Onder een parasol van het merk “Bahama” strekken wij onze benen en vatten er één. Adri plaatst nog een filosofische opmerking die ik jullie niet wil onthouden; “Droom niet over je leven maar leef je droom!” Ik hoop echt dat jullie niet jaloers worden op ons. Varen is best hard werken hoor, en dat mag beloond worden. Vanavond hopen wij de duitse keuken te beproeven.

Droom niet over je leven maar leef je droom!
Droom niet over je leven maar leef je droom!

3 antwoorden op “We trokken niet van leer maar naar Leer.”

 1. Proost nichtje! ……..geniet er van. we wensen jullie een goede reis en een behouden thuiskomst. En uiteraard een heleboel mooi weer.
  Overigens zijn we vorige zaterdagmiddag 1 juni nog een uurtje aan de Winterdijk geweest. Was gezellig. Wij vonden dat ons zus er goed uitzag.

  Nou jongelui, gute Fahrt und herzliche Grüße,

  jullie oom en tante uit Putten

 2. Leuk om zo met jullie mee te reizen!
  Jullie zijn inmiddels echte waterratten merken we wel, er is toch heel wat stuurmanskunst nodig om je roer recht te houden…!
  Geniet maar lekker en alvast een goeie zondag!
  Groeten uit Moordrecht

 3. Hallo Adri en Adrie,

  Leuk weer om te lezen jullie verslag , wij maken er niet zo veel werk van hoor
  Wij zijn 5 dagen langs de Rijn en moezel gereden veel gezien , camperplaatsen
  Zijn wel goedkoper we waren deze week gem € 8.00 per nacht kwijt
  Maar dan hebben we niet altijd stroom en andere voorzieningen

  Een groet uit Damwoude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *