Het witte lakwerk

Dinsdagochtend arriveren wij om half negen bij de loods in Woubrugge. Fred Bulk heeft al een aantal onderdelen op het salondak gedemonteerd zodat hij er straks goed bij kan met de schuurmachine. Adri helpt met de laatste dingen waarna Fred met een draaiende schuurmachine met een grove korrel gaat schuren. Het salondak heeft de winter niet goed doorstaan. De lak die vorig jaar vernieuwd was is met de koude deze winter gaan blazen en sinaasappelig geworden. Het hout van het dak is gaan zwellen door de inwerking van vocht. Door de veranderde omstandigheden aan boord; zoals dubbelglas en een ander stookpatroon en, naar blijkt, onvoldoende ventilatie is er waarschijnlijk van binnenuit condens doorgedrongen in de houten dakplaten. Deze zijn aan de onderzijde onbehandeld. Door het open schuren van de bovenzijde hopen wij dat de dakplaten snel zullen drogen en er opnieuw een laklaag kan worden aangebracht. Fred meet regelmatig het vochtniveau in de dakplaten.

Het blanke lakwerk

Nu de boot binnen ligt maken wij van de gelegenheid gebruik om het blanke lakwerk van twee nieuwe ‘twee componenten lak’ te voorzien. Deze twee componenten lak kan alleen binnen worden verwerkt. Allereerst moeten wij zorgen voor een goede ondergrond. Daartoe moeten wij het blanke lakwerk van de salonopbouw en de reling met schuurpapier korrel 400 nat gaan schuren. Met behulp van een emmer water en een spons maken wij de ondergrond eerst nat waarna wij met het schuurpapier eerder slijpen dan schuren. Het is een heel karwei waar wij pas aan het einde van de week mee klaar zijn. We gaan net zo lang door tot alles egaal dof geschuurd is en alle oneffenheden verdwenen zijn. Deze manier van schuren zorgt voor een schone ondergrond met grip.

Het blanke lakwerk van de opbouw wordt nat geschuurd.
Het blanke lakwerk van de opbouw wordt nat geschuurd.

De mast en de mastvoet

Vorig jaar is de mast gedemonteerd en veranderd. Afgelopen winter bleef er echter beweging in zitten en er lekte regenwater naar binnen. Door het gejutter van de wind was de onderkant van de mast ook een beetje ingescheurd. Daarom hebben we een RVS koker besteld bij Arie Leuverink. Deze koker is de afgelopen week om de mast gepast. De mastvoet is met grotere houtdraad bouten in het dek vastgezet en afgekit. Het scharnierpunt moet nog worden geboord en dan kan de mast weer geplaatst worden. Ik ben benieuwd of dit een afdoende oplossing is.

De timmerman schaaft aan de mast om deze passend te maken voor de rvs-koker.
De timmerman schaaft aan de mast om deze passend te maken voor de rvs-koker.
Een RVS-koker wordt bevestigd aan de onderzijde van de mast.
Een RVS-koker wordt bevestigd aan de onderzijde van de mast.

De ankerbak

Onder de twee ankerplaten op de boeg liep een roestspoortje langs de boeg naar beneden. Dit vroeg natuurlijk om aandacht want roest aan een stalen schip is iets wat je liever niet ziet. De ankers hangen aan weerszijden van de boeg. Door twee gaten in de boeg lopen de ankerkettingen naar de ankerbak en liggen daar, gescheiden van elkaar door een tussenschut, in twee grote plastic emmers. De kettingen ketsen echter bij het ophalen en het laten vieren van de ankers tegen de stalen wanden van de ankerkist en zorgen daar voor beschadigingen. Bovendien zijn de kettingen nat als ze worden opgedraaid en in de bak is er weinig ventilatie. De inhoud blijft dan ook regelmatig langdurig nat. Deze combinatie heeft er toe geleid dat de binnenkant van de ankerbak wat roestplekken heeft. Het is belangrijk om hier regelmatig naar te kijken en zoveel mogelijk te ventileren om het droog te houden in deze bakken. Nu heeft Fred met een naaldbeitel op een compressor het roest verwijderd. Dit was geen makkelijk karwei omdat de ruimte diep en klein is. Je moet jezelf helemaal opvouwen in het gat van de ankerkist en onder jezelf werken. Toen ik aanbood om zelf een paar nieuwe lagen Hammerite aan te brengen hoefde hij daar niet lang over na te denken. “Ja, dat is prima”. Vrijdag de eerste laag aangebracht en maandag 4 mei de tweede laag op de roestplekken. Het ziet er meteen alweer een stuk beter uit. De gaatjes waardoor de ankerplaten aan de huid waren bevestigd heb ik met schilderstape dichtgeplakt omdat anders de Hammerite door de gaatjes aan de buitenzijde langs de boeg droop. De derde en laatste laag doe ik over de hele binnenzijde van de ankerbak, zodat het er weer mooi uit zal zien. Om schade in de bakken te voorkomen, zullen we rubberen deurmatten in de bak tegen de wanden plaatsen en regelmatig het luik op een kiertje zetten voor wat ventilatie.

Met een pneumatische naaldbeitel werd het roest verwijderd uit de ankerbak.
Met een pneumatische naaldbeitel werd het roest verwijderd uit de ankerbak.
Roestplekken waar de ankerketting tegen de scheepshuid geslagen is.
Roestplekken waar de ankerketting tegen de scheepshuid geslagen is.

 

2 antwoorden op “Week 18, onderhoud aan “De Bahama’s””

  1. Jammer n zeker een tegenvaller dat extra onderhoud of wisten jullie dit ?
    Wij zijn een paar dagen met de camper erop uit en staan in Groningen

    Een groet uit breede

    Anneke en Karel

    1. Het salondak is een tegenvaller. De rest combineren we omdat de boot nu toch binnen ligt en moet drogen.
      Lekker om er weer even tussen uit te zijn al is het voor jullie dicht bij. Voordeel is dat je er zo bent en zo ook weer thuis bent.Geniet ervan! Het weer gaat ook weer de goede kant uit.
      Groetjes,
      Adrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *