Molen de drie korenbloemen. In gebruik als woonhuis.
Molen de drie korenbloemen. In gebruik als woonhuis.

Woensdag 16 juli 2014
Het zonnetje schijnt al vroeg. Het wordt vandaag een warme dag. Om geen last te hebben van de warmte zoeken wij afleiding in de stad. De hoge molens die zo kenmerkend zijn voor Schiedam zijn ons doel voor vandaag. Deze staan allemaal aan de ‘Nieuwe Haven’, waar wij ook liggen met ‘De Bahama’s’. Lopend langs het water komen wij ze tegen. Wat een torens. Inclusief de wieken bereiken ze een hoogte van pakweg 55 meter. Vroeger zijn ze gebruikt door de jenever stokers. Ze moesten zo hoog zijn om wind te vangen tussen alle pakhuizen en bebouwing in. Sommige hebben wel 10 zolders waar allerlei productie activiteiten op plaats vonden voor de stokerij. Nu hebben ze andere functies gekregen. De ‘Drie korenbloemen’ is een woonhuis geworden. De Nieuwe palmboom een museum en ‘De Noord’ is een restaurant. In ‘De Vrijheid’ en ‘De Walvisch’ wordt meelproducten verkocht. De functie van ‘De Kameel’ die aan de kleine ‘Floryn’ haven staat is niet duidelijk geworden. Door de stremming van de Proveniersbrug konden wij deze haven niet bereiken over de Schie. Al twee jaar is deze brug gestremd tot groot ongenoegen van de bootjesmensen in Schiedam. Veel passanten laten Schiedam nu links liggen omdat zij er tegen opzien om via de bedrijvige “Nieuwe Maas’ deze haven aan te varen.  Anderen die in Schiedam hun vaste ligplaats hebben durven niet weg te gaan over de ‘Nieuwe Maas’ en voelen zich opgesloten en dat alles vanwege een onderdeeltje dat uit China moet komen en dat nog niet voldoet aan de veiligheidseisen.
Voor onze nieuwe bank koop ik onderweg een aantal lappen jeans stof en in de kringloopwinkel koop ik een jeans broek en rok met fraaie stiksels die ik wil verwerken in nieuwe kussens. ’s Avonds gaan wij uit eten om het begin van de vakantie te vieren. Bij ‘Het Vierkantje’ eten wij op aanraden van de havenmeester een goede ‘mix-grill’ en een ‘zigeuner schnitzel’. Het is lekker dichtbij aan de rand van de winkelpassage. Het terras is echter wel wat onrustig langs een vrij drukke autoweg en ons tafeltje staat vlak voor de geldautomaat, wat ook niet echt ideaal is.

Molen 'De Nieuwe Palmboom'. In gebruik als museum.
Molen ‘De Nieuwe Palmboom’. In gebruik als museum.
De kleine floryn haven met molen 'De Kameel' midden in het historische centrum van Schiedam.
De kleine floryn haven met molen ‘De Kameel’ midden in het historische centrum van Schiedam.
Molen 'De Nolet' is de grootste stelling ter wereld.
Molen ‘De Nolet’ is de grootste stelling ter wereld.

Donderdag 17 juli 2014
Om kwart voor elf roepen wij de sluis op voor brug en sluis bediening. Langs ‘De Nolet’ varen wij de sluis weer in om naar buiten te gaan. Ons reisdoel is Vlaardingen. Het wordt de kortste vaardag ooit. Na een half uur maken wij vast aan de wachtsteiger voor de sluis van Vlaardingen. Je moet je eerst komen melden op het kantoor van de sluiswachter, daarna mag je pas naar binnen. Als je weggaat moet je eerst komen afrekenen en dan mag je er weer uit. De stroom, het water en het hek dat de haven afsluit werken met een SEP-key. Daar zet je geld op voor stroom en water.

Bakboord de passantensteiger. Stuurboord de Verenigings Haven van Vlaardingen.
Bakboord de passantensteiger. Stuurboord de Verenigings Haven van Vlaardingen.

Het is een mooie haven met drijvende steigers langs de kade. Aan stuurboordzijde van het kanaal zijn de vaste ligplaatsen van de watersportvereniging. Wij gaan aan de gemeentesteiger liggen aan bakboordzijde.
Voor ons ligt een oud sleepbootje aangemeerd. Wij hebben snel contact met de man en vrouw die er op verblijven. Adri is erg geïnteresseerd in dit varende monument uit 1926. De eigenaar heeft er eigenhandig een nieuwe motor ingezet. Een ‘industrie’ i.p.v. ‘de kromhout’ die er eerder in stond. Twee tuinstoelen passen net voor de fietsen op het achterdek en het stuurhutje. De motor staat midden in de kajuit waar de rest van de ruimte wordt gebruikt als leefruimte. Zeer primitief en alleen geschikt voor de echte liefhebber. ’s Avonds komen Krijn en Silvia die in het dagelijks leven musici zijn nog wat drinken.

Vrijdag 18 juli 2014
Wij kijken toe hoe de oude ‘industrie’ motor wordt gestart en in een tergend langzame cadans wegtuft richting de sluis. Altijd weer een prachtig geluid om te horen. Later vertrekt er ook een oude politieboot uit de historische haven. Een imponerend schip, wat waarschijnlijk ook de bedoeling was. Het geluid van de motor heb ik opgenomen met mijn telefoon.
Vanwege de warmte houden wij ons rustig. Wij wandelen naar de maasboulevard en zitten daar een poosje de activiteiten op het water te aanschouwen. Het is een heel afwisselend beeld wat je krijgt voorgeschoteld. Zoveel bedrijvigheid op het water in allerlei vormen en maten. Daarnaast kregen wij nog een toegift op het bankje aan bakboordzijde. Twee dametjes met één mandje kwamen naar de waterkant om aan hun tint te werken. Hesje uit, crèmepje op, een doekje om het haar gewonden. Uit het mandje kwamen wat kaaskoekjes die met de pink omhoog werden genuttigd. Gezellig kwebbelen en ondertussen de gezichten opgeheven naar de zon. Bij tijd en wijlen wezen ze elkaar wat aan. Voor ons een vermakelijk tafereel. Maar misschien waren wij dat ook wel ongemerkt.

Chickies aan "De Nieuwe Maas"
Chickies aan “De Nieuwe Maas”

Terug op de boot doorstaan wij de hitte zo goed als mogelijk. De temperatuur loopt binnen op tot tegen de veertig graden. ’s Avonds maken wij een ommetje door het oude centrum van Vlaardingen. We bekijken de historische schepen die in de haven liggen. In het gebouw van de visbank is een ijssalon waar ze heerlijk ijs verkopen.

In de historische visbank van Vlaardingen worden nu heerlijke ijsjes verkocht
In de historische visbank van Vlaardingen worden nu heerlijke ijsjes verkocht

Wij zijn van plan om morgen naar Maassluis te gaan en nemen contact op met de plaatselijke havendienst. Zij melden ons dat er geen plaats is i.v.m. twee zandboten die liggen aangemeerd voor de vakantie.  De kademuren zijn ook niet geschikt om met een hond af te stappen. We besluiten daarom het weekend over te blijven in Vlaardingen en met de trein naar Maassluis te gaan.

Zaterdag 19 juli 2014
Zeven minuutjes duurde de reis van Vlaardingen Centraal naar Maassluis. Vanaf het station in Maassluis moesten wij tien minuten lopen naar de haven van Maassluis. Daar lagen een aantal historische sleepboten aangemeerd vlak bij het Sleepvaartmuseum.

Zeestoomsleepboot "Furie" in de museumhaven van Maassluis.
Zeestoomsleepboot “Furie” in de museumhaven van Maassluis.

De bekende stoomsleepboot ‘De Furie’ die gebruikt is bij de televisieserie ‘Hollands Glorie’ naar het gelijknamige boek van Jan den Hartog werd nog geschrobd en geboend. Wij waren de eerste bezoekers. De hond mocht mee aan boord. Wij kregen een rondleiding van Arie. Een vrijwilliger van rond de vijfenzeventig die enthousiast kon vertellen over zijn werk als stoker op de varende ‘Furie’. Bijzonder interessant om deze zeesleepboot uit 1916 te bekijken. Een aantal malen per jaar gaan ze uit varen naar een evenement. Een kostbare bezigheid. Tweehonderd liter gasolie voor 1 uur varen. Vijf dagen voor vertrek wordt er begonnen om de ketel op te stoken.

Stuurbekrachtiging op de "Furie"
Stuurbekrachtiging op de “Furie”
De stookovens onder de ketel van de "Furie"
De stookovens onder de ketel van de “Furie”

Vlak na de middag lopen we het gezellige winkelcentrum van Maassluis in om ergens de lunch te gebruiken. Na afloop lopen wij naar de Kerk maar deze is helaas gesloten. Wij horen buiten dat er geoefend wordt op het Garrels orgel waar ’s avonds een concert op gegeven wordt.

De grachten in het pittoreske Maassluis
De grachten in het pittoreske Maassluis

Wij keren terug naar het centrum en brengen nog een bezoek aan het sleepvaart museum. Met deze hitte zijn wij de enige bezoekers. Tess mag ook mee naar binnen, hoewel dit eigenlijk niet is toegestaan. Maar we worden in de watten gelegd met een bakje water voor de hond vooraf en na afloop en een bakkie koffie voor de baasjes. Het museum vertelt de geschiedenis van de sleepvaart op de rivieren en op zee. Veel scheepsmodellen en gebruiksvoorwerpen. Een oud stuurman van een zeesleepboot gaf ons toelichting op een aantal bijzonderheden. Het museum is gevestigd in het oude raadhuis van Maassluis. Wij vonden Maassluis een hele mooie stad met veel mooie oude panden, leuke grachten en een levendige haven. Hopelijk worden er drijvende steigers gemaakt voor de recreatie, want dan kunnen we misschien op een ander jaar in Maassluis zelf liggen. Terug in Vlaardingen koel ik nog even af bij de nabij gelegen supermarkt. Vanavond komen Gijs en Willeke een bakkie doen.

Zondag 20 juli 2014
Het heeft vannacht om 4.00 uur flink geregend. De gangboorden zijn uitgespoeld en het is een klein beetje opgefrist, maar het zonnetje staat al weer te bakken en Adri gaat alleen naar de Grote Kerk van Vlaardingen.

Het orgel van "De Grote Kerk" van Vlaardingen.
Het orgel van “De Grote Kerk” van Vlaardingen.
De hoge preekstoel in "De Grote kerk" van Vlaardingen.
De hoge preekstoel in “De Grote kerk” van Vlaardingen.

Ik blijf bij de hond. Die willen we met deze warmte niet alleen opsluiten op de boot. De eigen predikant dominee Snaterse gaat voor en het orgel wordt bespeeld door Aad Zoutendijk. Het is een doopdienst met medewerking van een ensemble. Na twee uur verschijnt Adri weer op de boot voor koffie met wat lekkers. We eten een boeren omelet met zoetzure saus en zilvervlies rijst. ’s Middag ga ik samen met Tess nog een ommetje maken over het bedrijventerrein van de Wilhelminahaven. Dat is even wat anders als de Noorderduinen van Katwijk aan de Zee van vorige week zondag. Geen duinen maar hoge havenkranen, coasters en pakhuizen. Variatie is leuk. ’s Avonds is er om 17.00 uur een dienst in de Bethelkerk maar dat is een half uur lopen. Ik ga op goede wandelschoenen vroeg genoeg weg maar hoor dat bij de Grote Kerk ook de klok wordt geluid. Ik ga er eerst even langs en het blijkt dat daar een orgelvesper wordt gehouden. Nieuwsgierig ga ik daar maar naar binnen want dat is lang niet zover lopen als de Bethelkerk. Het is een dienst met uiteraard veel orgelspel en zang. De domina heeft een korte meditatie en leest een stukje uit de bijbel voor. Een groep van zo’n veertig, voornamelijk zeventigers verlaat het kerkgebouw na een klein uurtje. De grote kerk is een hallenkerk en heeft een fraaie hoge preekstoel, een door Pieter van Peteghem gebouwd orgel en een scheepsmodel aan de muur i.v.m. de haringvisserij die vanuit Vlaardingen plaatsvond.
Zondagnacht slapen wij fantastisch. De nabij gelegen kroeg is vandaag gesloten, daardoor is het heerlijk rustig.

Vlaardingen stond vroeger bekend om zijn haringvisserij. Een oude winkelruit rest er nog van.
Vlaardingen stond vroeger bekend om zijn haringvisserij. Een oude winkelruit rest er nog van.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *