Met de fluisterboot door Nationaal Park Weerribben-Wieden

Dinsdag 20 juni 2017

Nationaal Park Weerribben-Wieden is een van de mooiste natuurparken van Nederland. Het gebied van bijna 100 vierkante kilometer groot is echter door menselijk ingrijpen in de loop der tijden ontstaan.  Eerst hebben de bewoners het laagveen afgegraven. Daarna werd er in de Wieden gevist. Toen het water weer dichtgroeide is men er riet gaan snijden veelal naast het boerenbedrijf. Het gebied is voor het grootste deel eigendom van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Zij dragen zorg voor het beheer. Het beroemde Kalenbergerriet wordt hier nog steeds geteeld. Met behulp van de Tjasker en de Amerikaanse windmolen worden percelen bevloeid.

Een gerestaureerde Tjasker voor de bevloeiing van de rietvelden in de Weerribben
Een gerestaureerde Tjasker voor de bevloeiing van de rietvelden in de Weerribben
Met de fluisterboot door de Weerribben
Met de fluisterboot door de Weerribben
Waterlelie in Nationaal Park Weerribben-Wieden
Waterlelie in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Bij camping De Kluft huren wij een fluisterboot om een tocht door de Weerribben te maken. Bij vertrek krijgen wij een kaartje mee met een aantal vaarroutes. We kiezen voor de langste route van 14 kilometer. We varen langs de camping en steken de Kalenbergergracht over om aan de andere kant door een kikkersloot verder te pruttelen. De gele plomp groeit hier overdadig en zo hier en daar zien we ook de waterlelie in bloei. Aan de kant staat de gele lis en lisdodde tussen een rijk gevarieerde vegetatie. Het wemelt hier van de libelles en waterjuffers. Een aantal malen zien we de purperreiger en de roerdomp overvliegen. We vinden het opvallend dat er weinig eenden, ganzen, meerkoeten en futen zijn. Je verwacht dat soort vogels juist in dit waterrijke gebied. Maar ze zijn waarschijnlijk op vakantie. De zon schijnt, terwijl een briesje ervoor zorgt dat het niet te warm is. We gebruiken de meegenomen lunch op een rustplaats voor kano’s. Het kleine aluminium bootje met elektro aandrijving is gemakkelijk te besturen. Adri geeft al snel het stuur uit handen en laat zich nu eens lekker rondvaren.

Met de fluisterboot door Nationaal Park Weerribben-Wieden
Met de fluisterboot door Nationaal Park Weerribben-Wieden
Veldbossen met dekriet bij Kalenberg
Veldbossen met dekriet bij Kalenberg

De hond kruipt weg onder de bank in de schaduw. We genieten ontzettend van dit mooie gebied en zijn niet de enigen. We komen verschillende mensen tegen in kano’s of fluisterbootjes. Een jonge man met een SUP (Stand Up Paddling) peddelt voor ons uit. Bij het dorp Kalenberg varen wij een stukje over de Kalenbergergracht voor wij door de moerasbossen gaan varen.

De Kalenbergergracht
De Kalenbergergracht

We speuren naar de otter die hier een paar jaren geleden is uitgezet maar krijgen hem helaas niet te zien. Het water is helder en in het hele gebied heb ik geen zwerfvuil gezien. Het is tegen vieren als wij de boot terugbrengen bij ‘De Kluft’. We drinken nog wat op het terras en lopen nog even naar het natuurcentrum van Staatsbosbeheer. We kijken naar een film met de ontstaansgeschiedenis van het gebied en krijgen vlak voor vijf uur te horen dat ze gaan sluiten. Bij thuiskomst komen de buurtjes van de boot achter ons even wat drinken. Het zijn Edjo en Krijna van de ‘Dico’ uit IJmuiden. Deze mensen hebben sinds hun pensioen de tijd om rond te reizen. We wisselen ervaringen uit en hebben het gezellig met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *