Woensdag 3 mei 2017
Als Adri de huurauto weer teruggebracht heeft en op de vouwfiets is teruggekeerd op de boot varen wij een stukje terug met de boot naar de kopsteiger waar een watertappunt is. Voor € 0,50 kunnen we 100 liter water tanken. We vullen de tank tot 1.000 liter. Ik pak de fiets om nog even naar de plaatselijke ‘Kringloper’ te gaan. Een hobby van mij, hoewel Adri het meer een afwijking noemt. Ik heb mij bedwongen om ergernis bij manlief te voorkomen. De aankopen; 4 limonadeglazen en 1 boek. Het boek is van C. Joh. Kieviet genaamd; Fulco de Minstreel. Het is een historisch verhaal uit de tijd van Graaf Jan 1 en speelt zich af in IJsselstein en omgeving.
Om elf uur vertrekken wij en varen richting Uitermeer. Vanaf het water hebben we goed zicht op het oude fort. Op eilandjes tussen het riet ontdekken we een witte bloem die hier in grote aantallen in bloei staat. Voor mij onbekend. Ik probeer de bloem door de verrekijker goed in beeld te krijgen. Later zie ik op de website van ‘Natuurgebied Uitermeer’ dat de bloem het zomerklokje is en uiterst zeldzaam.

Buitenplaats Zwaanwijck bij Nigtevecht
Buitenplaats Zwaanwijck bij Nigtevecht

Het is bewolkt en koud. Op dit stuk van de Vecht liggen veel woonboten. Bij Nigtevecht varen we dicht langs het Amsterdam-Rijn-Kanaal. We zien de grote vrachtboten aan de andere kant van de dijk langs varen. De beschoeiing van de oevers wordt hier over een lengte van 2500 meter opgeknapt. Geen overbodige luxe want we zien veel afkalving van oevers. Bij Vreeland varen wij voorbij het Statenjacht De Utrecht wat aan de wal ligt met een hijskraan ernaast. Gisteren hadden wij, vanuit de auto, het statenjacht zien varen op het Amsterdam-Rijn-Kanaal met gestreken masten. De masten stonden nu weer opgetuigd. Bij de ‘Van Leerbrug’ in Vreeland moeten we vijf minuten wachten tot 13.00 uur want dan is de brugwachter weer terug van zijn lunch.

Het rustige Vreeland aan de Vecht
Het rustige Vreeland aan de Vecht

De brug in Loenen aan de Vecht wordt vlot bediend. We maken vast aan de ringen in de schoeiing de waar we al eerder hebben gelegen voor de Cronenburgerbrug. We kijken uit over een weiland en aan de overkant van het water op een tuin van een landhuis. We kunnen hier weer aan de walstroom. ’s Avonds komt de brugwachter het havengeld afrekenen.

Donderdag 4 mei 2017
We hebben vandaag een klusdag aan boord. De bedrading in het plafond van de boot moet worden uitgezocht. Wat overbodig is moet worden verwijderd en wat moet blijven moet worden verplaatst. We willen het dak van de boot aan de binnenkant behandelen tegen het indringen van vocht en daarna isoleren. Daarna moet er weer een nieuw plafond worden aangebracht en nieuwe verlichting.
’s Middags gaan wij een stukje wandelen door het dorp en maken een praatje met de brugwachter en de eigenaar van motorjacht “Dominique” uit IJsselstein die voor ons ligt aan de kade.

De toren van de hervormde kerk van Loenen aan de Vecht
De toren van de hervormde kerk van Loenen aan de Vecht
Gevel bekleed met blauwe regen in Loenen aan de Vecht
Gevel bekleed met blauwe regen in Loenen aan de Vecht

Eén reactie op “Van Weesp naar Loenen aan de Vecht”

  1. Hoi allebei, herstel drie,
    We lezen dat het goed gaat met jullie, houwen zo!
    Hier alles OK.
    Tot lezens
    Conny, Ruud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *