Zaterdag 13 Juli 2013
De dagkaartjes kopen wij bij instappen van de buschauffeur. De dubbeldeksbus zit goed gevuld. Na een halfuur zijn wij bij het eindpunt van deze bus, ‘de zoölogische garten’. Hier drinken wij eerst een kopje koffie en bij een boekenstalletje scoren wij een plattegrond van Berlijn met de bus en metro verbindingen. Na even studeren nemen wij een volgende bus naar de ‘Berlijnse Dom’. Berlijn is ruim opgezet met ruime straten, grote pleinen en mooi stadsgroen. Overal om je heen wordt er gebouwd en gerestaureerd. Halve straten en wijken staan in de steigers. Ook tegenover de Berlijnse Dom is een grote bouwput. Naast de Dom is een groot park “Lustgarten” genaamd. Met het mooie weer van vandaag zitten er veel mensen in het gras te zonnen. Een saxofonist doet zijn best om tussen de monumenten, in het park een centje te verdienen. Omdat wij Tess bij ons hebben kunnen wij niet gelijk de kerk bezoeken.

Ik koop twee kaartjes voor € 14,- en ga de Dom binnen. De kerkzaal is gigantisch. Onder de grote koepel is een prachtige ruimte met veel marmer, een prachtig orgel en een gebeeldhouwde preekstoel. Het kaartje geeft je toegang tot 7 onderdelen van de Dom. De kerkruimte is ruimte 1. Hier wordt je kaartje nog niet gecontroleerd. Loop je naar ruimte 2 dan wordt je kaartje gecontroleerd. Je komt dan in een groot trappenhuis met foto’s van de restauratie. Op de eerste verdieping zijn reliëfs met situaties uitbeelden van de kerkhervormers. Bij onderdeel 4 kun je de kerkzaal van bovenaf bekijken. Bij onderdeel 5 de maquettes van de kerk en de vervangen beeldhouwwerken. Voor onderdeel 7 moet je helemaal naar boven klimmen via een smalle wenteltrap en dan kom je uiteindelijk buiten bij de rand van de koepel terecht en heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Als je weer naar beneden gaat dan moet je via de crypte en de shop naar de uitgang. Ik was ruim een uur weg. Adri zat met Tess trouw zijn beurt af te wachten. Na hem gewaarschuwd te hebben voor een zware klim ging hij op pad. Op het juiste moment is hij afgeslagen en naar beneden gaan lopen. Daardoor was hij na een half uur weer terug.

Langs de zuilengalerij van het oude museum lopen wij via een kunstenaarsmarkt weer terug naar de centrale straat; Unter den Linden. Hier staan veel monumenten en het is er verschrikkelijk druk. Wij lopen naar het stadsmidden en nemen de ondergrondse U-bahn naar de halte ‘Kochstrasse’. Weer boven de grond lopen wij naar ‘Checkpoint Charlie’, de bekende grensovergang in de Berlijnse muur. De militairen die nu op dit punt staan willen wat bijverdienen door zich te laten fotograferen door de duizenden toeristen die hier dagelijks naar toekomen. Vlakbij is er ook een museum over de muur. Stukken van de muur hangen aan de wand van het gebouw en op een ander punt staat nog een stukje muur waarbij je kunt gaan staan voor een foto. Adri had voor lunch een broodje worst gekocht wat je bijna op elke straathoek kunt kopen. Ik had mij verheugd op een ‘berliner bol’. Ik nam aan dat je die niet alleen bij ‘Het stoepje’ in Nederland kunt kopen maar juist in Berlijn. Bij een bakkerij hadden ze ‘sommer berlinerbollen’. Het was echter een soort klein rond kadetje met een vulling van jam. Dat viel tegen. Daar hoef je niet voor naar Berlijn. Die zijn thuis veel lekkerder. De Potsdammerplatz was het volgende aandachtspunt. Wij liepen door een bouwplaats van een nieuw winkelcentrum door om er te komen. Het is een plein met weinig belangwekkende dingen. Wij kropen er weer onder de grond om dit keer met de S-bahn naar de ‘Brandenburger Tor’ te gaan.

In de menigte liepen wij naar de ‘Tor’. Een festival ter ere van de Duits, Franse betrekkingen vulde het plein voor de ‘Tor’ op. Een groot podium stond voor de poort opgesteld. Aan de achterkant van de ‘Tor’ was het wat rustiger en traden straatartiesten op. Het was ook het beginpunt van allerlei stadsrondritten. Per touringcar, per oldtimer, per riksja, per fietstaxi, per segway, per paardentram. Het gaf een drukte van jewelste. De dag liep ook al bijna ten einde. Wij waren moe van alle indrukken en het hectische gekrioel van alle toeristen. Met de bus lieten wij ons weer naar de dierentuin brengen. Daar stapten wij weer over op de bus richting Spandau. Halverwege zijn wij, op aanraden van de havenmeester, uitgestapt bij de halte van de ICC Messe. Daar is een oosters restaurant waar je heel voordelig kunt deelnemen aan een buffet. Sushi en allerlei uitvoeringen en allerlei warme oosterse gerechten uit vier verschillende landen. Als toetje kun je nog ijs en fruit gebruiken. Met een gevulde maag zijn we weer op de bus gestapt en naar de haven terug gekeerd om lekker een avondje met de benen op de bank te zitten.
Ha jongelui,
Zojuist jullie laatste avonturen gelezen, lekker buiten op het balkonnetje. Veel is herkenbaar aan jullie verslag en foto’s. Brandeburger Tor is altijd een gekkenhuis voor toeristen, zelfs ‘s nachts, geloof ik. Geniet lekker verder en houd ons op de hoogte van jullie prachtige reis! Hartelijke groet!