Vrijdag 26 mei 2017
Het is vandaag al vroeg erg warm. Ik wil vandaag de strijk wegwerken maar doe vanwege de warmte maar de helft. Het stofzuigen laat ik ook maar zitten, we vervuilen door die hitte. Adri houdt de naastliggers in het oog. Sommige mensen willen wel over je boot naar de kant maar nemen de kortste weg en klimmen over onze mooi gelakte reling. Die willen we graag mooi houden en als mensen erover heen gaan in hun spijkerbroek en daarbij ook hun schoenen niet hoog genoeg optillen dan krijgen ze van Adri een waarschuwing. Rond de middag is de laatste zeilboot die aan ons had vastgemaakt vertrokken. Een uurtje later komt er een grote Stentor langzij vragen of ze naast ons mogen liggen. Het is nu eenmaal een stapelhaven waar we liggen en we helpen de Lucullus met Hans en Pauline uit Almere met langzij komen. Zodra ze vast liggen ga ik aan wal om een bezoek te brengen aan het Westfries Museum aan het plein; De Roode Steen. Het museum is sinds 1881 gevestigd in het Statencollege. Later is het uitgebreid naar twee aangrenzende panden met een binnentuin. Bij de kassa kan ik een audio tour meenemen waar ik graag gebruik van maak. Het is dan niet nodig dat ik steeds de leesbril moet gebruiken om wat te weten te komen. Het begin van de tour wordt aangewezen en in de kamers hangen scanbordjes waar de audio op reageert.

Een deel van de maquette van Hoorn die in het Westfries Museum staat
Een deel van de maquette van Hoorn die in het Westfries Museum staat

Iemand heeft een grote maquette gemaakt op basis van een oude kaart van de stad Hoorn in de Gouden Eeuw. De stad was toen een Wereld Haven. Aan landzijde had de stad een vestingwal met poorten en bastions. De havens aan de kant van de Zuiderzee waren veel groter dan tegenwoordig. In de Zuiderzee was een dijk gemaakt rond het havengebied waar grote Zeeschepen binnen konden ankeren. De VOC dreef handel met Indië. Daarnaast werd er ook handel gedreven met de landen in het Noorden van Europa. Vanuit Hoorn vertrokken twee ontdekkingsreizigers om een nieuwe route te ontdekken naar Indië. Zij voeren langs het uiterste zuiden van Amerika en noemden dat punt Kaap Hoorn. Op de maquette zie je een heel aantal herkenbare items. De Hoofdtoren en het Houten Hoofd. De locatie van de havens en de grachten die er nu ook nog zijn. De Oude Kerk met de drie hallen. Een media presentatie draait achter de maquette waarin verschillende mensen hun eigen dingen toelichten. In de kelder van het Statencollege is een presentatie van de 16e eeuwse zilverschat die in Westwoud door een aantal detectorarcheologen is ontdekt. De houten wenteltrap naar de verdieping is origineel en net zo oud als het gebouw zelf. Verschillende stijlkamers zijn ingericht met levensgrote poppen in Westfriese klederdracht. De collectie omspant de tijd tussen 1500 en 1800. De aanloop, bloei en nasleep van de Gouden Eeuw. Eén zaal gaat over het leven van Jan Pieterszoon Coen en de handel op Batavia. Het ruikt er naar nootmuskaat en kruidnagel.

Portret van Jan Pieterszoon Coen met zijn echtgenoot in het Westfries Museum van Hoorn
Portret van Jan Pieterszoon Coen met zijn echtgenoot in het Westfries Museum van Hoorn
Handelswaar die de VOC uit Indië haalden
Handelswaar die de VOC uit Indië haalden

Op de zolder staan een aantal scheepsmodellen vanuit de Gouden Eeuw waaronder een model van de Halve Maan waarvan de replica op de kop van het Oostereiland ligt. Een boerenpronkkamer, een salon met porselein en mooie meubeltjes en muziekinstrumenten. Een zaal vol met schilderijen uit de periode van de Gouden Eeuw met daarbij de vermelding dat er zoveel kunstschilders in Nederland waren en dat bijna iedereen wel in staat was een kunstwerkje aan te schaffen. Een kamer met een rariteitenkabinet als eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse stadsdokter Bernardus Paludanus uit Enkhuizen. Deze man was beroemd om zijn verzameling rariteiten. Na ruim twee uur heb ik het hele museum van kelder tot zolder gezien en ga ik weer terug naar de boot. Daar liggen de boten inmiddels langs de hele kade weer vier dik.

Ingesloten door een bos masten in de stapelhaven van Hoorn
Ingesloten door een bos masten in de stapelhaven van Hoorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *