
Woensdag 11 juli 2018
Rondwandeling in Lier
Vanaf onze ligplaats lopen we langs een bos en de visvijver van de vereniging naar de grote weg en krijgen de kerktoren van Lier in het zicht. Daar lopen we naar toe. Lier is een oud vestingstadje en we passeren bij de Vest een snel stromend watertje. De Grote Nete moet in verbinding staan met de Beneden Nete want we zien aan de kant dat er niveau verschil is bij dit water. Het moet onderhevig zijn aan de getijden.
Over de Netelaan komen we langs een speeltuin en het stadspark met een alleraardigst wit boogbrugje. Aan de overkant van de autoweg zien we het standbeeld van Pallieter staan. Met de handen in de zakken tuurt het bronzen figuur naar de hemel. Deze levensgenieter is de creatie van de Lierse auteur Felix Timmermans. De Lierenaren identificeren zich graag met dit figuurtje en voelen zichzelf ook echte levensgenieters. We steken de Kleine Nete over die midden door de stad loopt en komen op een plein waar de Zimmertoren staat met de wonderlijke jubelklok. Een oude toren is in 1930 verbouwd tot Zimmertoren vlakbij het Zimmermuseum. Louis Zimmer (1888-1970) was een Belgische uurwerkmaker en amateur astronoom. We gebruiken een kopje koffie en ik vraag of we een Liers Vlaaike bij de koffie kunnen krijgen. Het is een kruidig gebakje op basis van kandijsiroop en vier kruiden. In 2013 kreeg het de EU-erkenning als authentiek streekproduct. Ze hebben alleen aardbeienkruimeltaart.

Op weg naar het Begijnhof lokt een man ons het St.Anna Godshuis binnen. Hij woont al ruim dertig jaar op het mooiste plekje van Lier en we mogen gerust even in het hofje kijken. Drie kleine huisjes zijn samengevoegd tot wat grotere woningen en worden veelal bewoond door alleenstaande Lierenaren. Drie vrouwen zitten buiten met elkaar te kletsen en geven een toelichting. Het Begijnhof is aan de ander kant van de straat en daar lopen we heen. Het is een klein dorpje binnen de stad en omvat elf straten. Een aantal gebouwen zijn bewoond maar veel staat ook leeg. De kerk in het Begijnhof is de St. Margaritakerk. Het ziet er allemaal zeer authentiek uit en met een paar kleine aanpassingen kun je er zo een historische film opnemen.



In de eerste wereldoorlog heeft Lier het zwaar te verduren gehad. Zevenhonderd gebouwen verwoest en zevenhonderdvijftig gebouwen onbewoonbaar. De gebouwen op de Grote Markt van Lier zijn mooier teruggebouwd dan het was voor de eerste Wereldoorlog. Een bewuste keuze van de wederopbouwcommissie. We kijken even binnen bij het stadhuis met het naastgelegen belfort. We zien een prachtige wenteltrap en schitterende kroonluchters. Op een terrasje aan de markt gebruiken we de lunch. Op de terugweg lopen we een stuk over de vest naar de Sint-Gummaruskerk van Lier. De bouw van de kerk heeft 200 jaar in beslag genomen en begon in 1378. Vanwege de hond gaan we na elkaar naar binnen om het interieur van de kerk te bekijken. De kerk is rijk versierd en heeft een schatkamer. Midden in het koor staat een zilveren schrijn met het reliek van Gummarus. De kerk heeft een hoofdorgel en een koororgel. De laatste zal overigens niet veel geluid voortbrengen want de orgelpijpen zijn regenpijpen. Je komt ogen te kort in de kerk en je kunt er gerust een paar uur doorbrengen om alles goed te bekijken en te bestuderen. Ik heb maar een kwartier en dan snelt Adri zich naar binnen en pas ik op de hond. De toren van de Sint Gummarus wordt ook wel de peperbus genoemd en heeft een uniek 18deeeuws beiaard met 52 klokken.


We lopen weer terug naar de boot. Bij de visvijver is een wedstrijd georganiseerd en liggen de hengels langs het water. De vissers zitten allemaal in de kantine. Op de boot zitten we nog even lekker op het achterdek en genieten van het prachtige weer. Langs het kanaal stuiven voortdurend groepjes wielrenners langs en er komen ook regelmatig kanoƫrs langs.

