Vrijdag 1 juni 2012
Gisteren knapte het weer aan het einde van de dag gelukkig nog op. Het zonnetje ging zelfs nog schijnen maar het bleef wel koud. Na het eten zijn we Workum nog in gegaan. We kwamen weer langs het ‘Jopie Huisman’ museum waar we al eens in geweest zijn. Deze oud ijzer/voddenboer schilderde voor de hobby. Hij deed dat op een gegeven moment zo gedetailleerd dat het net foto’s waren. Het meeste van wat hij gemaakt heeft hangt in het museum naast de onderwerpen die hij schilderde. Bekend is bijvoorbeeld een schilderij van een oud vod van een melkersbroek die heel vaak is hersteld met verschillende lappen.
Bij de katholieke kerk is er een museum met kerkelijke schatten. Ook daar waren wij al eens geweest en het was natuurlijk ‘s avonds ook dicht. Op de markt zagen wij de toren van de Grote- of St.Gertrudiskerk in de steigers staan. Vlakbij hebben wij koffie gedronken bij koffie- en theeschenkerij ‘It Pottebakkershus’. Het was in een heel oud pand wat heel fraai was ingericht met allerlei vitrinekasten en informatie over het Friese aardewerk. Friesland heeft een rijke historie voor wat betreft het fabriceren van aardewerk. De Friese klei was hier uitermate geschikt voor. In Makkum hadden wij het Makkums aardewerk al bewondert bij de Kon. Tichelaar. Nu zagen wij het aardewerk wat in de loop der tijden in Workum is geproduceerd. Het is vrij grof aardewerk. Veelal bruinrood en aan de rand ringeloor decoratie. Met een witte kleisoort werd de rode klei ringeloor gedecoreerd en daarna blank geglazuurd. Daarnaast zijn er ook veel stukken groen geglazuurd. Het gelukspotje of het 7 orenpotje is hiervan een bekend voorwerp. Ook zagen wij ingekerfd aardewerk wat ook hier geproduceerd werd. Dit werd meestal groen gemêleerd geglazuurd. De vriendelijke dame die ons de koffie bracht gaf ons volop gelegenheid om op ons gemak rond te kijken. Een film boven op zolder leerde ons het een en ander over het productieproces. Van de ettelijke fabriekjes zijn er jammer genoeg maar een paar overgebleven.

afbeelding gevelsteen
Weer een gevelsteen voor de verzameling

Vrijdagochtend had ik met de loop training nog een beetje regen. Toen wij de trossen losgooiden was het echter droog. Het tarief voor ons plekje aan de graswal zonder voorzieningen was € 9,50 voor één nachtje. In colonne verlieten wij Workum via het Klifrak over de Lange Vliet, de Korte Vliet, het Zandmeer en het Grote Gaastmeer en de Inthiemasloot kwamen wij op het Heegermeer uit. Vanwege de diepte moesten wij de betonning goed in de gaten houden. Vlak voor Heeg zijn wij stuurboord gegaan de Woudsender Rakken op. Bij jachthaven ‘De Rakken’ hebben wij een plaatsje aan een binnensteiger gevonden om aan te meren. De stroomvoorziening is hier weer redelijk goed. Voor wij van de boot af gaan om Woudsend te bekijken zet ik een wasmachine aan.

Woudsend is ook een plaatje wat wij al eerder aangedaan hebben met een bootvakantie. Het is een klein plaatsje met veel recreatie. De Elfstedentocht gaat er doorheen van IJlst naar Sloten. Bij terugkomst aan boord draai ik nog twee wassen. Het is bewolkt met af en toe zon. De wind erbij zorgt ervoor dat de was zo droog is gewaaid. ’s Avonds ligt de haven vol met passanten. In Woudsend liggen de scheppen zelfs vier dik vanwege een wedstrijd van skûtsjes.

Afbeelding Woudsend
Gezicht op Woudsend. Kerkje is woonhuis geworden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *