Vers gerookte paling uit het IJsselmeer

Dinsdag 7 juni
De boot is nat van de dauw. Met een paar doeken neem ik het vocht en daarbij ook gelijk het stof en vuil af. Ik doe nog even een paar boodschapjes. Op de kade ontdekken we een bekende ‘kookgek’ die zijn prachtige Lemsteraak voor ons heeft afgemeerd. We maken los en varen de haven uit naar de volgende stad van de ‘Elfstedentocht’. Workum is buitenom maar een halfuurtje varen. De sluis van Workum ligt een stukje land inwaarts. We varen langs een aantal jachthavens en recreatiewoningen voor we bij de sluis aankomen. Deze wordt vlot bediend. We kunnen invaren zodra de brug over de sluis is geheven. Voor de brug maken wij vast in de sluis. De sluiswachter komt het sluisgeld ophalen. Voor € 5,- kunnen we straks ook door de bruggen in Workum. Achter de sluis is een oude scheepswerf.

De helling bij een oude scheepswerf in Workum
De helling bij een oude scheepswerf in Workum

We varen langzaam door de smalle vaart. De eerste brug moet voor ons omhoog en er volgen er nog twee. Steeds met een eigen brugwachter. Op verschillende plaatsen kunnen we aanmeren in de stad. Een kade met een klein haventje is nieuw aangelegd midden in de stad. Het gras is nog maar net ingezaaid. We gaan er voorbij.

De St. Gertrudiskerk van Workum
De St. Gertrudiskerk van Workum

Buiten Workum, tegenover jachthaven Brouwer maken wij vast aan een lange graswal. Er ligt wel een autoweg naast de wal maar er is hier niet zoveel verkeer.
We laden de vouwfietsen van de boot en na de lunch gaan we met de hond aan de riem rennend naast de fiets Workum verkennen. In het centrum van Workum stallen wij onze fietsjes en lopen naar de Gertrudiskerk. We kunnen voor € 1,- naar binnen voor een bezichtiging en de hond mag mee. Langs de wanden van de kerk staan een twaalftal oude doodsbaren. De gildenbaren zijn beschilderd met passende symbolen.

Twee van de twaalf gildenbaren in de Grote Kerk van Workum
Twee van de twaalf gildenbaren in de Grote Kerk van Workum
Het hoofdorgel (1697) in de St. Gertrudiskerk is gebouwd door Jan Harmens
Het hoofdorgel (1697) in de St. Gertrudiskerk is gebouwd door Jan Harmens

Het orgel is een van de oudste van Friesland en is vervaardigd door Jan Harmens uit Berlikum en stamt uit 1697. De ramen in de transepten zijn gigantisch. Prachtig houtsnijwerk in de preekstoel. Een bezoekje meer dan waard. In de toren die los van de kerk staat werd er een rommelmarkt gehouden. We kijken even of daar misschien een muziek CD wordt aangeboden van het orgel van de Gertrudiskerk. We hebben geen geluk. Op een terras voor de eerste brug in Workum vanaf de sluis gebruiken we een kopje koffie terwijl we de bootjes zien passeren.

Vers gerookte paling uit het IJsselmeer
Vers gerookte paling uit het IJsselmeer

Als we terugkomen bij de boot zien we dat we een hoop buren hebben gekregen. Een man op de fiets stopt bij ons als wij de fietsjes weer aan boord tillen. “Ik heb vers gerookte paling, vanmiddag gerookt” biedt hij aan. Paling uit het IJsselmeer. We lusten het beiden graag. Voor € 15,- een pondje. Hebben we er ieder twee.
’s Avonds smullen we ervan bij gebakken aardappels en witlofsalade. Tess eet de velletjes op.

Woensdag 8 juni
Vandaag is het een beetje wisselvallig. Het is een stuk koeler. Tegen de verwachting in zijn we aan de graswal ook havengeld verplicht. De beheerder klopte vanmorgen vroeg aan om het te innen.
Met een sopje van Biotex blauw ga ik vandaag de binnenkant van de tent schoonmaken. Twee jaar geleden is deze tent er nieuw op gemaakt en we hebben nu al weerplekken in het tentdoek. Een watersportzaak heeft ons dit middel aangeraden. Met een natte doek breng ik het aan en wrijf het in. Even later neem ik het met een droge doek weer af. Het ‘weer’ verdwijnt niet maar het wordt er wel schoner van. Ik doe de achterste helft van de tent terwijl de meubels voor in de tent staan. De kussens van de bank neem ik ook gelijk af. Na afloop giet ik de emmer sop over het dek en boen ik met de zachte bezem het sop goed uit over het dek. Met de putsemmer spoel ik na met schoon water. Een bruine drab spoelt van het dek af. Als het is opgedroogd blijkt dat het dek een stuk lichter is geworden. Nu de voorste helft nog.

Eén reactie op “Workum”

  1. Beste mensen ik lees weer gezellige verhalen over jullie reisvaardigheid .
    In Workum was ook nog het museum van Jopie Huisman maar hier zijn jullie zeker niet geweest ?
    Ik zal wat vaker de verhalen lezen en wens jullie veel goeds toe groetjes en morgen een goed zondag Clara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *