Donderdag 24 juli 2014
Ik heb de afgelopen nacht gewassen. De lakens die ik over de reling hang zijn binnen een mum van tijd droog. We gaan vandaag weer verder want deze haven bevalt ons niet. Ons reisdoel is Yerseke. Daar zijn we nog niet eerder geweest en het staat bekend om zijn mosselen en oesters. Het is rustig op het water als wij om 11.00 uur vertrekken uit Bergen op Zoom . Samen met een ander motorjacht en twee motorbootjes met ketelbinkies schutten wij een uurtje later in de Bergsediepsluis naar de Oosterschelde.
Achter de sluis liggen de vissersboten van Tholen aangemeerd. Om 13.30 uur zijn wij in Yerseke en meren aan in de Kon. Beatrixhaven. Door de wind hebben wij een beetje moeite om aan hogerwal af te meren, maar we hebben een pracht plekje aan de binnenkant van de passantensteiger.

Hoogwater bij de haveningang van Yerseke
Hoogwater bij de haveningang van Yerseke

Ik ga snel de hond uitlaten op de dijk. Het is druk in de havens van Yerseke. Veel toeristen en een grote vissersvloot. Ik stuur een berichtje aan mijn nicht Linda dat we zijn gearriveerd. Een half uur later staat haar man, Bert al naast de boot. Hij werkt in Yerseke en kwam even langs om te kijken. Het is opnieuw erg warm vandaag. Verschillende mensen zoeken verkoeling in het water van de haven. ’s Avonds gaan wij lekker uit eten bij restaurant De Schelde. Vooraf vissoep en de Schelde speciaal van gerookte paling/zalm/heilbot en garnalen met saus. Halverwege ruilen wij om twee voorgerechten te proeven. Daarna krijgt Adri een pan mosselen met patat en ik waag mij aan kabeljauwfilet met garnalen en saus met aardappelschijfjes en salade. Alles voortreffelijk klaargemaakt en ronduit heerlijk gegeten. We zaten lekker op het terras achter het restaurant tussen de volières met wel een dertig papagaai-achtigen. Er werd wat afgekwetterd.
 
Vrijdag 25 juli 2015
Om 9.30 komt Linda met haar twee zoontjes  aan boord om te kijken en een bakkie te doen. Ze woont in Waarde wat tot dezelfde gemeente behoort als Yerseke. Daarna gaan wij Yerseke in voor boodschappen en een broodje vis aan de kar voor de lunch. Het is markt rond de Hervormde Kerk in het centrum. We doen wat inkopen en bekijken het centrum. Op de terugweg breng ik de boodschappen aan boord en Adri doet op de fiets nog even een rondje in de omgeving. Vlak bij de haven zijn de oesterputten. Daar worden oesters in opgekweekt voor de consumptie.

De oesterputten van Yerseke
De oesterputten van Yerseke

’s Middags zie ik een Rijnlandvlet de haven binnenlopen. Toen wij nog op zoek waren naar een boot zijn wij in Boskoop met de bouwer uit Zwammerdam gaan kijken op een boot die hij had opgeleverd. Ik ga even assisteren met aanmeren en blijkt dat het dezelfde mensen zijn. Ik nodig ze uit voor de koffie maar daar hebben ze geen tijd voor. Ze komen wel even langs om te kijken wat voor boot we uiteindelijk hebben gekocht. Aan het eind van de middag loopt de eigenaar van onze thuishaven nog binnen met zijn motorjacht. De haven ligt weer vol. Ik fiets ook nog een rondje in de omgeving. Het dreigt iedere keer naar regen maar het blijft droog. Onderweg zie ik een aantal lepelaars in de lucht.
We eten aan boord. ’s Avond krijgen wij de buren; Peggy en Koen uit België op bezoek. Zij had een mooie foto van ons genomen toen wij op de dijk langs de haven op de uitkijk stonden. Ze zou hem opsturen. Zodra hij binnen is zal ik hem plaatsen bij dit verslag.

Op de dijk bij Yerseke zijn wij gespot terwijl we uitkijken over de drooggevallen stukken van de Oosterschelde.
Op de dijk bij Yerseke zijn wij gespot terwijl we uitkijken over de drooggevallen stukken van de Oosterschelde.

Halverwege de avond is er nog even opschudding op de haven. Aan de overkant is er een brandje ontstaan en dat breidt zich uit op de dijk. Het wordt een steeds grotere kring van vuur. Adri belt de brandweer en krijgt te horen dat de brand al gemeld is. Even later verschijnt de brandweer. Het vuur is snel gedoofd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *