Het dak boven de entree van het nieuwe Stadhuis van Zaandam

Zaterdag 08 juni 2019

Zaandam

Voor vandaag is er opnieuw een storm waarschuwing. Voor delen van het land geldt code geel of oranje. We krijgen de wind nu vanaf de andere kant en we worden van de steiger afgeblazen. Voor de zekerheid zetten we nog een extra spring op de middenbolder zodat de krachten op de steiger wat worden verdeeld. Bij de WV IJmond was er namelijk een bolder uit de steiger getrokken. We spreken af dat we gedurende de storm de boot niet alleen laten.

Ik ga de boodschappen voor de komende dagen in huis halen. De Vomar supermarkt is het dichtst bij in de stad. Ik waai bijna van de steiger af als ik terugkom. Het waait zo hard dat we aan de luwe kant de tent open ritsen om naar binnen te gaan. Ik doe de was en hang het in de tent op om te drogen.

Sluizen van Zaandam

’s Middags ga ik er toch nog even uit. Ik loop naar de Wilhelminasluis in de Zaan. Deze sluis wordt vernieuwd gelijk met de Beatrixbrug en de Wilhelminabrug. De sluiskolk wordt vergroot maar is tot nu toe wel gewoon in gebruik. De oude historische ‘Grote’ sluis ligt ernaast en wordt door vrijwilligers bediend. Daar kunnen alleen maar lage boten door i.v.m. de beperkte doorvaarthoogte. Ik loop nog even naar de andere kant waar de Zuiderkerk staat in een buurt waar wat nieuwe huizen met een authentieke Zaanse uitstraling zijn gebouwd. De kerk ziet er verlaten uit. Nergens een bordje over de historie of dat er diensten gehouden worden. De Nabijgelegen St.Bonifatiuskerk ziet er minder verlaten uit.

De historische 'Grote Sluis' van Zaandam
De historische ‘Grote Sluis’ van Zaandam
De Wilhelminasluis van Zaandam wordt vernieuwd
De Wilhelminasluis van Zaandam wordt vernieuwd
Claude Monet in Zaandam

Als ik over de Beatrixbrug terug loop naar het centrum valt mij een bord op over Monet in Zaandam. De Franse impressionistische kunstschilder heeft een periode van vier maanden in Zaandam doorgebracht en hier geschilderd. Hij schreef aan een vriend; “Zaandam is wel bijzonder opmerkelijk en er is genoeg te schilderen voor een heel leven. Huizen in alle kleuren, honderden molens en verrukkelijke boten.” Ik wist niet dat deze wereldberoemde kunstenaar ook een paar maanden in Nederland is geweest. In een opnieuw opgebouwd tuinhuis aan de Zaan is het MonetAtelier gevestigd en daar worden de 25 Zaanse schilderijen van Monet getoond. Het zijn replica’s van de originele schilderijen op ware grote. Een aantal gerenommeerde Zaanse kunstenaars hebben er aan meegewerkt maar het grootste deel is besteld in China. Het geeft een mooi beeld van het werk van Monet en tegelijkertijd een indruk van Zaandam in 1871 voor de industrialisatie. Op een topografische kaart van zaandam staan de locaties aangetekend waar de schilderijen zijn gemaakt. Op sommige schilderijen is de locatie nog goed te herkennen. Het blauwe huis wat hij schilderde staat vlak bij de haven.

Dit koopmanshuis uit 1724 was het voorbeeld voor het 'Blauwe Huis' van Claude Monet
Dit koopmanshuis uit 1724 was het voorbeeld voor het ‘Blauwe Huis’ van Claude Monet
Het schilderij dat Claude Monet maakte van het 'Blauwe Huis' in Zaandam
Het schilderij dat Claude Monet maakte van het ‘Blauwe Huis’ in Zaandam
Stadsvernieuwing Zaandam

In het centrum van Zaandam is de laatste jaren veel gedaan om de stad aantrekkelijker te maken. De hoofdwinkelstraat genaamd ‘Gedempte Gracht’ is weer voorzien van een gracht met een aantal loopbruggen. Veel winkelpanden hebben de voorgevels veranderd naar de Zaanse stijl. Het station en het Gemeentehuis zijn ook in deze stijl opgetrokken. De architect van het moderne Inntelhotel in het centrum van Zaandam is helemaal los gegaan in deze stijl. De gevels van dit hotel bestaan uit op elkaar gestapelde Zaanse huisjes. Het ‘Blauwe huis’ van de schilder Monet is verwerkt in een bovenhoek van het hotel. Het hotel is een trekpleister geworden voor de vele toeristen die naar deze streek komen om de molens van de Zaanse Schans te bewonderen.
Vlak bij het Inntelhotel bevindt zich het gebouw de Hermitage. Het is een opvallende hoge woontoren waar winkels en een parkeergarage onder zitten. Bij het station en het gemeentehuis zijn ook nog verschillende bouwplaatsen. Afgezet met hekwerken die door de harde wind gevaarlijk staan te klapperen en waar er al verschillende van zijn omgewaaid. Een donkere wolkenlucht doet mij weer snel terugkeren naar de boot waar ik nog net droog aankom. We krijgen weer een gigantische plensbui. In de loop van de avond neemt de wind geleidelijk af.

Het 'Blauwe Huis' boven op een hoek van het Inntelhotel in Zaandam
Het ‘Blauwe Huis’ boven op een hoek van het Inntelhotel in Zaandam
Het nieuwe stadhuis van Zaandam omringd door bouwplaatsen
Het nieuwe stadhuis van Zaandam omringd door bouwplaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *