Detail van de Dijkpoort in Hattem

Woensdag 07 augustus 2019

Weekmarkt Hattem

Op woensdagmiddag is er weekmarkt in Hattem. Adri vindt het altijd erg leuk om even over de markt te lopen en lekkere dingen te kopen. Vooral een visje, worst of pinda’s, dat kan ik wel verklappen. We hebben de hond aan boord gelaten en zijn vlak na de middag op pad gegaan. De markt is aan de andere kant van de stad en we steken de stad dwars door om op de Stadslaan te komen waar de warenmarkt wordt gehouden.

De Dijkpoort van Hattem
De Dijkpoort van Hattem

Via een smal pad en een poortje komen we op de Grote Gracht. Hier moet onze oud predikant wonen. Ik heken de straat van ons bezoek zo’n tien jaar geleden. Ik speur de straat af of ik het huis herken maar ik ben niet helemaal zeker. Ineens wordt er naar ons geroepen en daar staat dominee Van Vreeswijk op straat voor zijn huis. Een dag terug van vakantie. Adri had een bericht gestuurd en dat was ontvangen. We worden uitgenodigd om binnen te komen en een bakkie te doen. Het is alsof we elkaar vorige week nog gesproken hebben. Bernard en Eline zijn weinig verandert maar de kinderen zijn groot geworden. Fijn om elkaar weer te spreken. Vlak voor 15.00 uur nemen we afscheid en gaan we naar de Andreaskerk voor een inloop orgelconcert.

De Grote- of Andreaskerk te Hattem
De Grote- of Andreaskerk te Hattem
Zomer Inloopconcert Andreaskerk

We haasten ons terug naar het centrum voor het orgelconcert wat op de twee orgels in de kerk wordt gegeven. We komen net op tijd. Een groep mensen gaat ons voor naar binnen. Een stel sluit de rij en ik herken dominee en mevrouw Muller. Oude bekenden van ons. Bij deze dominee hebben we belijdenis gedaan. Voor het concert begint hebben we contact. Ze zijn hier met een groep van hun gemeente. Snel wisselen we wat dingen met elkaar uit voor het concert begint. De organist kondigt vooraf aan wat hij gaat spelen en begint zijn concert op het Siegel-orgel in het midden van de kerk. Daarna verhuist hij naar het Flentrop-orgel voor een tweede orgelstuk. De organist speelt rustige en ingetogen muziekstukken. Ik had gehoopt op wat meer spektakel. Na afloop treffen we John en Emmy nog even en halen wat gedeelde herinneringen op. Hij is nu dominee in Bleskensgraaf en we spreken af om contact op de nemen als we in de buurt zijn.

Het Siegel-orgel in de Adreaskerk te Hattem
Het Siegel-orgel in de Adreaskerk te Hattem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *