De Zeelandbrug over de Oosterschelde

Maandag 11 juni 2018

Vertrek uit Zierikzee

Het is opkomend tij als wij de boot losmaken en de haven uitvaren. De Visserijvloot is op één boot na vertrokken uit de haven. We varen het lange kanaal uit naar de Oosterschelde. Het zicht is ten opzichte van toen wij hier kwamen een stuk beter. We kijken nu zo naar de overkant van de Oosterschelde en zien de Zeelandbrug helemaal van Schouwen-Duiveland naar Noord Beveland. Op de Oosterschelde merken we meer van de wind en de golfslag. We gaan aan de noordzijde onder de Zeelandbrug door en moeten een flink stuk halve wind varen. Dat zorgt ervoor dat we vervelend rollen. We hebben erger meegemaakt en het is aan dek goed te doen. De hond is er niet zo gek op regelmatig komt zij naar het baasje voor troost.

Het Blauwe Bolwerk bij Korenmolen Den Haas aan de haven van Zierikzee
Het Blauwe Bolwerk bij Korenmolen Den Haas aan de haven van Zierikzee

Het routeprogramma van de ANWB is vandaag gestoord. Van het weekend hebben we een update ontvangen en daarna kunnen we geen route meer aanmaken. Waarschijnlijk is er door de update iets fout gegaan. We sturen ze bericht dat er iets mis is met het programma.

Zandkreeksluis

Bij het naderen van de Zandkreeksluis zien we dat de brug voor de sluis naar beneden gaat. We zijn juist te laat om met de eerste schutting mee te gaan. We maken vast aan de wachtsteiger en wachten op onze beurt. Als we na een half uurtje de sluis kunnen invaren zijn we met een tiental boten die met ons afschutten naar het Veerse Meer. De sluis is erg groot en we hebben voldoende ruimte om allemaal aan de sluismuur vast te maken.

De Zandkreeksluis naar het Veerse Meer
De Zandkreeksluis naar het Veerse Meer
Veerse Meer – Steiger Kortgene west

Het is alweer een aantal jaren geleden dat we voor het laatst op het Veerse Meer waren. We zijn toen naar Veere gevaren. Nu willen we de vrije aanmeerplaatsen in het Veerse Meer gaan proberen. Op de waterkaarten van de ANWB staan de verschillende plaatsen in het Veerse Meer aangegeven. We zijn wel benieuwd of we overal kunnen komen i.v.m. de diepgang van de boot. Op de zuidelijke oever zien we de jachthaven van Wolfaartsdijk. In deze grote haven liggen grote boten aangemeerd. Aan de noordoever ligt de jachthaven van Kortgene. Ook hier liggen grote schepen aangemeerd. Achter een eiland voor de zuidoever liggen een aantal steigers maar we vermoeden dat het te ondiep is voor onze boot. We zien na Kortgene een lange steiger waar al een aantal boten liggen aangemeerd. Voor een motorjacht uit België is er nog plaats voor ons en we varen erheen om aan te meren. Het water is zo helder dat je de oesters op de bodem kunt onderscheiden. Het is gelukkig diep genoeg en we kunnen hier prima liggen. Op de kant is een bos met hoge populieren met wilde bramen ertussen. Aan de rand van het water een recreatiestrandje met een strook gras. Een W-tje en een huisvuilcontainer staan vlakbij de steiger.

Aan de steiger bij Kortgene in het Veerse Meer
Aan de steiger bij Kortgene in het Veerse Meer

Als alles is opgeruimd ga ik met de hond een stukje wandelen. Dwars door de strook bos loopt een pad naar een dijkje. Vanaf het dijkje heb je uitzicht over de akkers die erachter liggen. Ik zie links het kerkje en de bebouwing van Kortgene. Op een fiets ben je er binnen een kwartier schat ik in. Een fietspad loopt over de dijk tussen hoge begroeiing. Bij de terugtocht loopt de hond het wandelpad ‘Rondje Paardenkreek’ op. Het pad is twee voeten breed en overwoekerd door wilde bramen, brandnetels, distels en lange grassen. Het voert door het bos en komt uit onder het fietspad over het dijkje. Een pad wat je het beste kunt betreden met laarzen en een lange broek. Ik blijf regelmatig hangen in de stekels.

Rondje Paardenkreek in het bos bij Kortgene
Rondje Paardenkreek in het bos bij Kortgene

Aan het einde van de dag liggen we met zeven boten aan deze rustige steiger. ’s Avonds komen er nog een paar vrachtboten langs en een riviercruiser uit Zwitserland. We schommelen een beetje maar dat is van korte duur. We zijn blij met deze mooie plek en genieten van de rust en de natuur.

Het Veerse Meer
Het Veerse Meer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *