Watertoren van Schoonhoven

Zaterdag 14 april 2018

De kermis in zilverstad Schoonhoven was tot middennacht te horen maar we hebben er geen last van gehad. We hebben goed geslapen.  Toen ik vanmorgen om zeven uur de hond ging uitlaten was de boot nat van de dauw. Na het ontbijt zijn we de machinekamer ingegaan en hebben we de motoren geïnspecteerd en even laten lopen. Alles was gelukkig in orde. Daarna heb ik de boodschappen voor het weekend aan boord gehaald. Op verzoek van de havenmeester hebben we de boot naar achteren verplaatst zodat er vóór ons nóg meer ruimte is voor andere boten. Om half twaalf gaan we te voet naar het centrum van Schoonhoven. We gaan lekker in de stad lunchen. Onderweg komen we een aankondiging tegen van een rommelmarkt die gehouden wordt op de parkeerplaats in de Kerkstraat. Misschien dat we daar wel wat lekkers kunnen scoren.

De grote- of Bartholomeüskerk van Schoonhoven
De grote- of Bartholomeüskerk van Schoonhoven

We lopen langs de Grote of Bartholomeüskerk van Schoonhoven. De toren van deze grote oude kerk staat flink achterover geheld. De kerk is niet open en op de parkeerplaats is geen rommelmarkt te zien. We lopen verder over de Kerkstraat en aan het eind zien we wat kramen op het terrein van gebouw ‘De Ark’. We lopen langs de kramen met rommel en komen ook bij een kraam waar kibbeling wordt gebakken. Naast een podium waar een loterij gaande is worden hamburgers gebakken. We hebben het snel gezien en we vertrekken op zoek naar een rustig terras.

De fraaie watertoren van Schoonhoven
De fraaie watertoren van Schoonhoven

Al dwalend door deze zliverstad komen we bij de mooie watertoren uit 1901 van architect F.A. de Jongh. We gluren naar binnen en het lijkt erop dat de toren gedeeltelijk bewoond is. Voor het waterleidingnet heeft de watertoren geen functie meer. Vanaf de dijk, vlakbij Hotel Restaurant Belvedere, kan ik het bouwwerk in zijn geheel fotograferen. Even verderop kunnen we in de binnenhaven goed zien dat het laagwater is en dat de Lek een getijdenrivier is. Het verschil tussen hoog- en laagwater is ongeveer 1,4 meter. Langs de gracht lopend zien we het goud en zilver in de etalages van de bekende juwelier Rikkoert. Het oude stadhuis met zijn fraaie carillon passeren wij zonder er erg in te hebben. We krijgen honger en op de Dam zien we nog wat beschutte lege tafels bij de karakteristieke Waag. Op de lunchkaart wordt vermeld dat de Waag één van de oudste monumenten van Schoonhoven is en dat er vroeger heel veel hennep en vlas werd aangevoerd op deze plaats voor het textiel en touw. De gracht loopt onder de Dam en de Waag door. Waarschijnlijk dat veel producten over het water werden aangevoerd. We zitten lekker rustig en genieten van een boerenuitsmijter en garnalenkroketjes met stokbrood. Vlakbij de waag is het Zilvermuseum gevestigd in een oude kazerne. Bij een andere gelegenheid misschien wel leuk om te bekijken.  We hebben vanmiddag nog wat bezigheden van huishoudelijke aard op het programma staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *