Maandag 15 juli 2019

Tess

Vannacht ben ik drie keer uit bed gegaan voor de hond. Ze heeft diaree en geeft gelukkig heel goed aan dat ze naar buiten moet. Om 1 uur komt ze naast het bed staan en blaft ze een keer. Ik ga er dan meteen uit en kleed mij snel aan. Dan maak ik Adri wakker en ga snel met de hond naar buiten. Ik ga met haar even het strand op waar ze haar behoefte doet. Daarna weer snel terug en slapen. Na twee uur opnieuw; WAF. Weer snel aankleden, Adri wakker maken en aan de wal. De laatste keer om kwart over zes. Hoop dat ze het voor de rest van de dag gedaan heeft.

Het Kerkje aan de Zee bij het Vissersmonument in Urk
Het Kerkje aan de Zee bij het Vissersmonument in Urk
Zingen in de zomer

Wij zijn altijd vroeger in het jaar in Urk aangeland met de boot. Het begrip; ‘Zingen in de zomer’ is bij ons onbekend. Gisteren in de kerk werd ons vertelt dat we daar toch zeker een keer naar toe moeten gaan. Het wordt al meer dan veertig jaar georganiseerd door het comité van de gezamenlijke evangelisatiecommissie Urk. Het bestaat uit twee onderdelen. Elke werkdag is er in de maanden juli en augustus in het Kerkje aan de Zee tussen 14.00 en 15.00 uur een inloopuur met een afwisselend programma met veel samenzang. Bezoekers kunnen zelf liederen aangeven uit een zangbundel. Op de woensdagavonden zijn er zangavonden in de Bethelkerk. Meestal met medewerking door één van de Urker koren. Daarnaast een kort gesproken woord door een van de predikanten uit Urk. Met name de woensdagavonden worden heel druk bezocht. Het is aan te raden om een uur voor aanvang bij de kerk te zijn omdat je anders misschien wel niet meer naar binnen kunt. Toch wel bijzonder voor een kerk waar 1052 zitplaatsen zijn. Ik ga vanmiddag een half uur voor aanvang naar het Kerkje aan de Zee. De deur staat wijd open en bij de ingang krijg ik een liedbundel en het programmaboekje voor het hele zomerseizoen. Het orgel wordt vanmiddag bespeelt door Menno Hakvoort en Jan Visser heeft de leiding. Marretje Bakker declameert gedichten rond het thema van deze week: ‘Leven onder de zegen’. Lian van Dam zingt solo en samen met haar man en dochtertje. Omdat het dit jaar Rembrandtjaar is heeft de organisatie gekozen voor het jaarthema: ‘Aan de hand van de meester’.
Het Kerkje aan de Zee is het oudste gebouw in Urk en het is van de Hervormde Gemeente. Het Kerkje is te klein voor de reguliere kerkdiensten want er kunnen maar 150 tot 200 mensen in de kerkzaal. Om twee uur zijn er ongeveer honderd mensen gekomen voor het ‘Zingen in de zomer’.
Het is een afwisselend programma en voor ik het weet is er een uur voorbij gegaan met zingen. Blij ga ik weer terug naar de boot.

Het orgel van het Kerkje aan de Zee in Urk
Het orgel van het Kerkje aan de Zee in Urk
Preekstoel in het Kerkje aan de Zee in Urk
Preekstoel in het Kerkje aan de Zee in Urk
Iskra

Adri heeft mensen gesproken die we ontmoet hebben vier jaar geleden in België. Het is het Engelse stel John en Hillary uit Bunny op de Dutch bark, de Iskra. Hij heeft ze uitgenodigd om vanavond bij ons op bezoek te komen. Rond 19.00 uur staan ze naast de boot en we hebben een paar gezellige uurtjes met ze op het achterdek. Ze varen alweer een paar jaar in Nederland rond en willen volgend jaar weer terug naar Frankrijk. Nederland is hun wel goed bevallen hoewel Hillary het wel erg plat vindt. Gisteren zijn ze vanuit Lemmer over het IJsselmeer komen varen en toen hebben ze een paar schuivers gemaakt. Dat doen ze voorlopig niet meer. Morgen gaan ze de Noord-Oostpolder in. Hillary vroeg ons ook waarom de Nederlanders hun ramen zo versieren met allerlei decoratie. Is het een soort etalage voor de passanten of is dat juist niet de bedoeling. Grappig, hè… Ik weet het eerlijk gezegd niet. Bij mensen naar binnenkijken is niet beleefd maar de vensterbank is inderdaad bij sommige huizen net een etalage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *