Zicht op Antwerpen aan de Schelde vanaf de linkeroever

Zondag 8 juli 2018

Zondag in Antwerpen

Antwerpen is qua inwonertal de grootste gemeente van België. Ruim 521.000 inwoners telt deze stad aan de Schelde. Na Rotterdam is het de tweede havenstad van Europa. De stad is het wereldcentrum voor de diamanthandel. Ooit werd het silhouet van de stad gedomineerd door de vele kerktorens en kloosters. Als ik nu zoek op: kerkdiensten, Antwerpen krijg ik een bedroevend resultaat. Twaalf verschillende kerken waarvan vier een protestantse dienst aanbieden. Op zoveel inwoners vind ik het heel erg weinig. Het is vanmorgen vroeg al erg warm. We besluiten om vandaag naar de dienst van onze thuisgemeente te luisteren. Nu het zo warm is kunnen we de hond ook beter niet alleen aan boord opsluiten.

De kade langs de Schelde bij Antwerpen wordt gerenoveerd
De kade langs de Schelde bij Antwerpen wordt gerenoveerd
Bezoek van Ron en Carmen

In 2015 hebben we in het Belgische Namen, kennis gemaakt met Ron en Carmen van de Super van Craft; ‘Vintage 45’. Adri heeft ze gisteren gesproken en uitgenodigd voor de koffie. Ron en Carmen wonen in Portugal en brengen de zomermaanden door aan boord. Ron is een liefhebber van wijn en heeft een lekkere Pinot blanc van ‘Trimbach’ voor ons meegenomen. Na de koffie maken wij hem meteen soldaat. We hebben een gezellig gesprek en wisselen wat kennis uit over het varen en de vaartuigen. Hun hond ‘Dolly’ kan ook goed met onze hond samen zijn.

Oude havenkranen op de kade in Antwerpen langs de Schelde
Oude havenkranen op de kade in Antwerpen langs de Schelde
De oude hangars op de kade langs de Schelde bij Antwerpen krijgen een nieuwe bestemming
De oude hangars op de kade langs de Schelde bij Antwerpen krijgen een nieuwe bestemming
Wandeling onder de Schelde

Op de linkeroever van de Schelde heb je de ‘Jachthaven linkeroever’. De havenkom ligt achter een keersluis. Ik wil wel eens zien of deze jachthaven ook een optie is voor ons om te liggen. Het wordt mijn doel om vanmiddag naar toe te lopen. Ik ga via de Sint Anna voetgangerstunnel onder de Schelde door. Naast de Veerboot en de Waaslandtunnel voor autoverkeer, is dat een mogelijkheid om aan de overzijde te komen. Vanaf het Willemdok is het eerst nog zo’n 2,5 kilometer lopen over de kade langs de Schelde. De kade langs de Schelde is in slechte staat, te laag om te beschermen tegen overstromingen en ziet er verwaarloosd uit. De stad heeft een heel plan gemaakt om de zaken grondig aan te gaan pakken. Een gebied van 6,7 kilometer moet worden aangepakt. De waterkering wordt verhoogd het gebouw ‘De Steen’ wordt vernieuwd. De oude hangars langs het water worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe bestemming en er komt een vertrekhal voor cruiseschepen. Grote plannen die al een aanvang hebben genomen maar waar nog weinig van zichtbaar is op het moment dat ik langs loop.

De specificaties van de voetgangerstunnel onder de Schelde bij Antwerpen
De specificaties van de voetgangerstunnel onder de Schelde bij Antwerpen
De Sint Anna tunnel onder de Schelde bij Antwerpen
De Sint Anna tunnel onder de Schelde bij Antwerpen
De houten roltrap naar de voetgangerstunnel onder de Schelde bij Antwerpen
De houten roltrap naar de voetgangerstunnel onder de Schelde bij Antwerpen

Bij een groot vierkant pand opgetrokken uit gele baksteen moet de ingang zijn van de voetgangerstunnel. Je kunt met een lift naar beneden maar ik neem de ingang aan de zijkant en loop tussen hekken door naar de oude houten roltrap. De eerste trap brengt mij op een plateau waar je een halve draai maakt naar de tweede trap in tegenovergestelde richting. Het zijn lange trappen die je uiteindelijk op een diepte van 31,5 meter brengen waar de tunnel onder de schelde begint. De lengte van de tunnel is 572 meter en de diameter is 4,3 meter. De wand is tot ongeveer 2 meter betegeld en het is er heerlijk koel op deze warme dag. De tunnel is sinds 1933 in gebruik en ademt de sfeer van die tijd. Ik vind het een belevenis om op deze manier naar de overkant te gaan. Dat er ook fietsers mogen rijden vind ik jammer. De mensen stuiven je voorbij zonder hun snelheid aan te passen.

Jachthaven Linkeroever

Een zelfde gebouw opgetrokken uit gele bakstenen uit de jaren dertig staat aan de overzijde met een lift en twee lange houten roltrappen. Aan deze kant van de Schelde heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Antwerpen. Een wandelpad en parkjes liggen hier langs het water. Aan de aankomststeiger van de veerboot liggen nog een aantal boten van het waterbeheer, de politie en het loodswezen. Ter hoogte van het ‘Willemdok’ ligt aan de overzijde van de Schelde de ‘jachthaven linkeroever’. De havenkom wordt afgesloten met een keersluis die alleen opengaat als het water op de Schelde de juiste hoogte heeft. De haven ziet er goed uit met ruime plaatsen en goede steigers. Rondom afgesloten met hekken en een parkeerplaats op eigen terrein waar ook boten neergezet kunnen worden. Een grote kraan om de boten uit het water te halen en loodsen voor winterberging. Veel zeilers die Antwerpen aandoen verblijven graag in deze haven. Als je een auto tot je beschikking hebt is dit zeker een optie. De haven is veel rustiger dan het Willemdok.

Boten aangemeerd in 'Jachthaven Linkeroever' aan de Schelde in Antwerpen
Boten aangemeerd in ‘Jachthaven Linkeroever’ aan de Schelde in Antwerpen
De 'Jachthaven Linkeroever' achter de keersluis aan de Schelde in Antwerpen
De ‘Jachthaven Linkeroever’ achter de keersluis aan de Schelde in Antwerpen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *