Het mooie Van Dam-orgel in de Grote- of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Tholen

Zondag 1 juli 2018

De Grote kerk van Tholen

Adri heeft vandaag veel last van zijn lijf en daarom ga ik om negen uur alleen naar de kerk. De dienst begint om half tien in de Grote kerk van Tholen. Vanaf de haven is het ongeveer vijf minuten lopen. Ik ben ruim op tijd en zoek een mooi plekje midden in de kerk. Nu het nog rustig is in de kerk pak ik mijn telefoon om snel nog even een paar foto’s te maken van de kerk. Als ik mij omdraai om het orgel op de foto te zetten schuift er een echtpaar achter mij in de bank. De vrouw zegt; “je mag wel een foto maken hoor, het is een heel mooi orgel.” Dat weet ik van Adri. Hij had graag meegekomen naar de kerk, maar hij luistert nu de dienst via de kerkomroep mee. Het orgel is een oud monumentaal instrument van de orgelbouwer Van Dam uit Leeuwarden. Het is gebouwd voor de Galileërkerk in LeeuwardenIn 1832, maar in1955 verkocht aan Tholen. Ik heb een gezellig praatje met het echtpaar wat achter mij is gaan zitten. De kerk loopt onderwijl aardig vol met mensen in alle leeftijdscategorieën. Als de eigen predikant ds. Meier de dienst begint zitten er misschien wel zevenhonderd mensen in de kerk. De kerk heeft veel akoestiek. De dominee moet langzaam praten omdat het geluid van zijn stem weerklinkt. We lezen Statenvertaling en zingen de oude psalmen op hele noten. Twee kindjes van de gemeente worden gedoopt. Het is bijna half twaalf als ik weer naar de boot ga. Adri heeft koffie gezet. Tijdens de koffie praten we nog even na over de preek.

De Grote-of Onze Lieve Vrouwekerk van Tholen
De Grote-of Onze Lieve Vrouwekerk van Tholen

Vanwege de warmte doe ik makkelijk met het eten. Ik heb nog tomatengroentesoep uit de vriezer en ik breng het aan de kook met wat noedels toegevoegd.

Passanten

De kade in Tholen ligt vol met passanten en de camperplaatsen naast het havenkantoor voor de wal zijn ook bezet. De campers staan keurig naast elkaar met een luifeltje tussen de campers waar de mensen twee stoelen en een tafeltje onder gezet hebben. Vanaf ons achterdekje kijken wij naar hun en zij kijken naar ons. Aan de andere kant van de haven liggen een aantal oude schepen aangemeerd. Het zijn vaste liggers. Drie oude sleepbootjes en een grote zeilcharter genaamd ‘Stoere eenvoud’. Vanmorgen zijn ze met een stuk of twintig mensen gaan varen. Binnenkort vertrekken ze voor een vaarvakantie van drie weken door Nederland en dan kun je opstappen en afstappen wanneer je wil. Voor één overnachting met ontbijt rekenen ze € 68,- en iedere volgende overnachting één euro minder. We spraken de mensen voor hun huis in Tholen waar de aankondiging van de reis achter het raam hing.

De Grote- of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Tholen

De tweede dienst van de Hervormde Gemeente in de Grote Kerk begint om 18.30 uur en wordt ook geleid door ds. Meier. Het is een traditionele leerdienst uit de Heidelberger Catechismus. Wat minder mensen dan in de ochtenddienst maar nog steeds een goed gevulde kerk. Het orgel klinkt erg mooi en er wordt goed gespeeld.

Het marktplein van de stad Tholen met de Grote Kerk
Het marktplein van de stad Tholen met de Grote Kerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *