De Grote-of Stephanuskerk van Hasselt

Zondag 04 augustus 2019

zondag in Hasselt

Het is een prachtige ochtend. De zon schijnt en er is nauwelijks wind. Vanaf de jachthaven is het ongeveer tien minuten lopen naar de Grote-of Stephanus kerk. Ik ga alleen naar der kerk. Adri luistert aan boord via het internet naar de kerkdienst. Hij heeft teveel last van zijn rug om mee te gaan naar de kerk. De kerk staat vlak bij het Zwarte Water en in de ochtenddienst gaat dominee J.E. de Groot voor. De indeling van de kerk is voor mij een beetje vreemd. De preekstoel staat zo ongeveer in het midden voor een grote pilaar en de gemeente zit op banken rondom de preekstoel. Op sommige plaatsen kijken de mensen de dominee schuin op de rug. Ik zit in de voorste bank en moet schuin omhoog kijken wat ik niet zo prettig vind. We zingen de oude psalmberijming ritmisch en lezen uit de herziene Statenvertaling. De begeleiding op het Rudolph Knol orgel is fantastisch alleen is de gemeente niet gewend om ritmisch te zingen. De akoestiek van de kerk maakt het ook lastig om goed te zingen.

Het Rudolph Knol orgel in de Grote-of Stephanuskerk te Hasselt
Het Rudolph Knol orgel in de Grote-of Stephanuskerk te Hasselt

 

’s Middags ga ik met de hond een stuk wandelen. Ik steek het Zwarte Water over naar de andere oever voor het uitzicht op Hasselt. De beroepsschepen liggen aangemeerd en het is rustig op het water. Een enkel motorboot vaart langs. Het is aardig warm en Tess loopt zodra ze de mogelijkheid krijgt het water in om af te koelen.

Jachthaven Molenwaard te Hasselt
Jachthaven Molenwaard te Hasselt

Om 19.00 uur is de tweede dienst van de hervormde gemeente van Hasselt in de Stephanuskerk. Ik zoek een betere zitplaats op in de kerk waar ik schuin voor de preekstoel en het orgel zit. Voor de dienst heb ik een praatje met een echtpaar wat naast mij in de bank zit. In de jaren tussen 1922 en 1951 heeft in deze kerk dominee A.C. Enkelaar gestaan. Dit was de vader van de dominee die mij heeft gedoopt in de hervormde kerk van Sluipwijk. De naam is wel bekend bij de mensen maar het was voor hun tijd. In deze avonddienst gaat Dominee K.H. Bogerd voor en we zingen in deze dienst hele noten. Op de een of andere manier klinkt dit veel beter. Misschien heeft dat met de akoestiek te maken.

De gemeentelijke aanlegplaatsen voor de kade van Hasselt
De gemeentelijke aanlegplaatsen voor de kade van Hasselt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *