Zicht op de twee kerken van Oude Tonge vanaf de Zuiddijk

Zondag 13 mei 2018

Hervormde kerk Oude Tonge

Ik ben blij dat we vandaag weer samen naar de kerk kunnen gaan. We zijn ruim op tijd de kerk begint om tien uur en om half tien zijn we al bij de grote hervormde kerk. De koster verwelkomt ons en vertelt dat de zitplaatsen vrij zijn. We zingen uit de oude psalmberijming en lezen de herziene Statenvertaling. We zoeken een goed plekje op tegenover de preekstoel met zicht op het orgelfront.

Door de watersnoodramp in 1953 zijn er veel orgels in het getroffen deel onbruikbaar geworden. Het rampenfonds heeft toen geld beschikbaar gesteld om nieuwe orgels te laten bouwen. Zo ook het orgel in Oude Tonge. De Deense orgelbouwer Frobenius heeft het orgel mogen bouwen. Denemarken had veel hulp geboden na de ramp en daarom is de opdracht aan een Deense bouwer gegund. De kast van het orgel is vrij sober. Het orgel heeft een neo-barok karakter met een verrassend milde klank.

De Hervormde kerk van Oude Tonge staat in een ring
De Hervormde kerk van Oude Tonge staat in een ring

De massief eikenhouten preekstoel staat voor de zijgevel en dateert uit 1633. Het koperen doopvont aan de preekstoel wordt niet meer gebruikt. Een stenen doopvont wat links van de preekstoel staat is nu in gebruik en werd geschonken door vrijwilligers die na de watersnoodramp hebben geholpen. In de rand staat; “Door water waren wij en blijven wij verbonden”. Een ander geschenk is de Engelse bijbel die op de avondmaalstafel ligt. Deze is geschonken door de nabestaanden van een bemanningslid van een Engels vliegtuig dat in de Tweede Wereldoorlog in Oude Tonge is neergestort. Tijdens de dienst kijken we uit op de grote glas in loodramen aan weerszijde van de preekstoel. We zien het groen van de bomen en het grijs blauw van de lucht bewegen achter het glas. Op de een op andere manier is dat een mooi rustgevend beeld.

Het interieur met het Frobenius-orgel in de Hervormde kerk van Oude Tonge
Het interieur met het Frobenius-orgel in de Hervormde kerk van Oude Tonge

In de dienst gaat Dr. A.A.Teeuw voor uit Ridderkerk en de kerk is goed gevuld met jonge en oude mensen. Ik krijg de indruk dat dit een actieve levende gemeente is. De vaste voorganger is dominee M. Kreuk. Geen onbekende voor ons maar vandaag waarschijnlijk voorganger in een andere plaats. Na de dienst lopen we de Voorstraat weer uit naar de haven waar we binnen koffie drinken. Het is een stuk kouder dan de afgelopen dagen. We brengen de dag door aan boord. We lezen wat en ik maak ’s middags met de hond een wandeling naar een vakantiepark een stukje terug langs het water. Het park heet “Marinapark Suijssenwaerde” en bestaat uit drie langwerpige percelen verbonden met een weg in het midden en water er omheen. De woningen hebben allemaal een aanlegsteiger bij het perceel en er is een verbinding met het havenkanaal. Het laatste eiland ligt nog braak maar de eerste twee zijn bebouwd en in gebruik. Dit lijkt mij ideaal. Een ruime woning met een eigen aanlegsteiger en een open verbinding met het vaarwater.

De tweede dienst begint om 18.00 uur en wordt verzorgd door Dr. H.Klink uit Hoornaar. Ook nu is de kerk goed gevuld. Ik heb een fijne dienst en als ik om zeven uur terugkeer op de boot heeft manlief het eten klaargemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *