Zondag 12 mei 2019

Plantagekerk

Vorig jaar ben ik ’s morgens naar de dienst in de Grote kerk geweest van de Hervormde gemeente en ’s middags bij de Christelijk Gereformeerde kerk in gebouw De Hoeksteen. Aangezien de dienst in de Hoeksteen mij het meest aansprak dacht ik daar nu weer heen te gaan. Op internet zocht ik op hoe laat de dienst zou zijn. Wat schetst mijn verbazing. De gemeente was opgeheven en de kerk is verkocht aan een projectontwikkelaar.

De Hoeksteen is het voormalige kerkgebouw van de CGK van Schiedam
De Hoeksteen is het voormalige kerkgebouw van de CGK van Schiedam

Ik besluit daarom maar naar de Plantagekerk te gaan. Dat is lekker dichtbij. Het is een beetje regenachtig dus ik neem de paraplu mee.
Ik ga naar de 10.00 uur dienst van de Hersteld Hervormde Gemeente van Schiedam. Deze is ontstaan uit de samenvoeging van de Vrije Gemeente en de Hervormde Evangelisatie op Gereformeerde Grondslag te Schiedam. De gemeente heeft een eigen predikant, dominee Krooneman en deze gaat vanmorgen voor in de dienst. We zingen oude berijming en lezen uit de Herziene Statenvertaling. Ik hoor dat er een bijbelcursus wordt gegeven en dat er belijdenis catechisanten zijn. Ik word door niemand aangesproken maar de mensen knikken vriendelijk naar mij.

Het interieur van de Plantagekerk in Schiedam
Het interieur van de Plantagekerk in Schiedam

’s Middags om 17.00 uur is er opnieuw een dienst in de Plantagekerk. In deze dienst gaat Dominee R. van Kooten voor uit Apeldoorn. Het is een mooie dienst en het Rütter-orgel wordt goed bespeeld.

De fraaie ijzeren toegangshekken naar de RK begraafplaats en voormalige kapel naar een ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry
De fraaie ijzeren toegangshekken naar de RK begraafplaats en voormalige kapel naar een ontwerp van de Rotterdamse architect E.J. Margry

Tussendoor ben ik op de fiets nog een ritje gaan maken in de omgeving. Ik heb daarbij de begraafplaats met de grote kapel van de familie Nolet gezien. Ik ben ook langs de buitenhaven van Schiedam gereden waar de bedrijfspanden van De Kuyper en Nolet staan. Daar staan ook de distilleerderijen van ‘Onder de Boompjes’ en ‘Loopuyt’. Eind mei wordt er in Schiedam een festival georganiseerd met jenever in de hoofdrol. Het heet; ‘Ginfever’ en wordt georganiseerd door het Jenever museum. Ik ben geen fan dus zal er niet voor blijven om het mee te maken.

De oude gebouwen van distilleerderij De Kuyper in Schiedam
De oude gebouwen van distilleerderij De Kuyper in Schiedam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *