In het Oude Dorp van Urk staan de huizen dicht bij elkaar

Zondag 14 juli 2019

Zondag op Urk

Om half tien gaan we sinds een hele lange tijd weer samen naar de kerk. Het is maar een klein stukje lopen naar de Bethelkerk in het Oude dorp. In Urk zijn heel veel mensen Christelijk en aangesloten bij een van de vele kerken in deze plaats. De Bethelkerk is een protestantse kerk met een gereformeerde oorsprong. Als de dienst om tien uur begint zit de kerkzaal nagenoeg vol. Dominee G.van Zanden gaat voor en we zingen uit de oude psalmberijming en uit de eigen Liedbundel Gereformeerde kerk Urk. Het zingen in de kerk is op Urk wel een heel bijzondere belevenis. Soms is het oorverdovend en indrukwekkend. Vooral de mannen zingen zo hard dat het orgel niet altijd voldoende volume heeft. Het is jammer dat er zo traag wordt ingezet.

De grote Bethelkerk in het oude dorp van Urk
De grote Bethelkerk in het oude dorp van Urk

Na de dienst is er koffiedrinken. Als wij ons achter in de kerk begeven blijkt dat alleen de dominee en de kerkenraad met een paar vrouwen zijn gebleven om een kopje koffie te drinken. De dominee zegt ons dat de Urkers meestal uit de kerk naar de familie gaan om koffie te drinken. Twee stoelen worden er voor ons in de kring gezet en we blijven nog even napraten.

Aangemeerd in Urk voor het Oude dorp
Aangemeerd in Urk voor het Oude dorp

’s Middags komen Rob en Corina met hun zoon Freek bij ons op de boot. We kunnen lekker op het achterdek zitten. Op zondag is er geen havendienst aanwezig en zijn er maar een paar restaurants open. De dominee zei vanmorgen dan ook tegen de gasten in de dienst; “U kunt gerust vanmiddag om 17.00 uur opnieuw naar de kerk komen want verder is er op Urk niets te beleven”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *