De kade voor de haveningang van Ouddorp

Zondag 27 mei 2018

Dorpskerk Ouddorp

Proponent G.R.Mauritz uit Chillaarshoek gaat voor in de Dorpskerk van Ouddorp. Een proponent is iemand die afgestudeerd is in de theologie maar nog niet beroepen is door een gemeente. Je bent pas predikant als je in een gemeente bent bevestigd. Het maakte voor het begrijpen van de boodschap geen verschil. Proponent Mauritz spreekt heel begrijpelijk en boeiend. Daarnaast heeft hij ook nog eens een hele prettige uitstraling wat het luisteren alleen maar makkelijker maakt. Op de tweede bank van voren zit ik erg dicht op de preekstoel en het orgel. De onderkant van het rugpositief is tegelijk het klankbord van de preekstoel. Het is een fraai orgel om te zien. In 1995 is het door de firma Van Vulpen in de kerk gebouwd. De gemeente heeft ongeveer 500 leden en de kerk is redelijk gevuld met oud en jong.

De Dorpskerk van de Hervormde Gemeente van Ouddorp
De Dorpskerk van de Hervormde Gemeente van Ouddorp

Op de boot gebruikten we koffie met een ‘Kruukplaetje’ en eten soep en paprijst met gestoofde peertjes. Echte zondagse kost voor mij.

’s Middags is het wisselvallig weer. Het is bewolkt en het regent zo nu en dan. Als ik om half zes op de fiets naar de tweede dienst in de Dorpskerk ga heb ik de ‘tante Rie’ aan. Dit is een erfstuk van, uiteraard; tante Rie. Een lange blauwe Agu regenjas. Zo hebben we aan boord ook een; ‘Nel Schouten’. Dat is een boodschappentas op wielen. Intimi zullen de uitdrukking begrijpen.

Om zes uur gaat Dominee Stelwagen uit Damwoude voor. Het is een wat oudere man en waarschijnlijk een emeritus predikant. Dat is een predikant die met pensioen is maar nog wel zo hier en daar voorgaat in de dienst. Het is een fijne dienst en er wordt goed gezongen en begeleidt op het orgel.

Imposant Van Vulpen-orgel in de Dorpskerk van Ouddorp
Imposant Van Vulpen-orgel in de Dorpskerk van Ouddorp
Bessenwijn uit Bevelanden

In Brouwershaven heb ik twee kleine flesjes wijn gekocht. In het weekend drink ik ’s avonds namelijk graag een wijntje. De wijn is gemaakt door wijnmakerij Boonman’s uit Nieuwdorp, Bevelanden. Zij verwerken een deel van hun eigen bessenoogst tot wijn en sap. De Witte-bessenwijn is vol van smaak en lekker stevig. Met 14,9% vol. voel ik hem na een klein flesje goed zitten. De Borselse bessenwijn wordt gemaakt van zwarte bessen en is naast extreem lekker ook nog eens heel erg gezond. Wat wil je nog meer. Wijn drinken en aan je gezondheid denken. Als we in de buurt van Nieuwdorp komen deze reis hoop ik er te gaan kijken.

Zeeuwse wijn van bessen gemaakt
Zeeuwse wijn van bessen gemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *