Zondag 27 augustus
Om half tien vertrekken wij te voet naar de Grote- of Barbarakerk in de binnenstad van Culemborg. Om tien uur begint de dienst van de protestantse gemeente van Culemborg. De eigen predikant dominee Veldhuis gaat voor en we volgen een liturgie. De kerk is goed gevuld en voor de preek gaan er drie kinderen naar de kindernevendienst. Na afloop is er koffiedrinken in een hoek van de kerk bij een aantal statafels. We hebben een praatje met een mevrouw die ons herkende van ons bezoek van gisteren aan de kerk. Ze vertelt dat de lasten van het kerkgebouw zwaar wegen voor de gemeente en dat er gezocht wordt naar nieuwe wegen om het gebouw in stand te houden.
Thuis op de boot praten we op het achterdek onder het genot van een drankje nog even na over de preek.

De uiterwaarden langs de Lek
De uiterwaarden langs de Lek
Vanaf de uiterwaarden zicht op Culemborg
Vanaf de uiterwaarden zicht op Culemborg
De Kuilenburgse spoorbrug over de Lek bij Culemborg
De Kuilenburgse spoorbrug over de Lek bij Culemborg

’s Middags maak ik samen met de hond een wandeling langs de Lek door de uiterwaarden. Ik loop onder de Kuilenburgerse spoorbrug door. Deze spoorbrug heeft een overspanning van 157 meter over de Lek. In het jaar 1868 was dit de langste overspanning van een spoorbrug ter wereld. In 1993 is de brug gesloopt en vervangen door een nieuwe brug. Van het staal van de oude brug is een kunstwerk vervaardigd wat nu naast de peiler van de nieuwe brug is geplaatst. In de uiterwaarden langs de Lek kom ik regelmatig mensen tegen die voor een beetje verkoeling op deze warme dag het water opzoeken. Over de hoge dijk loop ik weer terug naar Culemborg. Ik heb vanaf deze hoge positie een wijd uitzicht over de uiterwaarden en de rivier. Aan deze kant van Culemborg staat nog een heel stuk stadsmuur.

Zicht vanaf de molen op de binnenstad van Culemborg
Zicht vanaf de molen op de binnenstad van Culemborg

Via de binnenstad zoek ik de boot weer op. In de schaduw op het achterdek luister ik naar de kerkdienst van onze thuisgemeente in Montfoort.
Ik hoor dat onze eigen dominee gisteren is opgenomen in het ziekenhuis. De dienst wordt geleidt door een andere predikant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *