
Zondag 22 juli 2018
zondagsviering in Lier op zijn Vlaams
Ik heb gezocht naar een protestantse kerkdienst in Lier of omgeving maar ik kon niets vinden. Ook van kerkdiensten van de katholieke parochie kon ik niets vinden. Om half tien begint de dienst van onze thuisgemeente in Montfoort. We luisteren met een headset op via onze telefoon naar de kerkdienst. De dienst wordt geleid door Ds. T.W.van Bennekom uit Goes. Deze dominee gaat ook voor in de middagdienst.
Het is vandaag weer een verzengend hete dag. Ik hang de zonwering vroeg in de morgen op maar ondanks deze voorzorg loopt het kwik op tot over de dertig graden. We houden ons maar zo rustig mogelijk en doen alleen het aller noodzakelijks. We proberen veel te drinken en op de normale tijden te eten. Voor de warme maaltijd eten we soep en broodjes.

Vlaams
Het Vlaams is voor ons goed te volgen. We hebben in de winkels geen moeite om onze spullen te vinden en als we iets willen weten dan verstaat iedereen ons zonder enige moeite. Bij de boodschappen was ons opgevallen dat de handsinaasappels verkocht worden als ‘eetsinaasappels’. Eigenlijk een veel beter Nederlands woord. De Belgen zeggen look tegen knoflook en ajuin tegen uien en patatten tegen aardappels. Toen wij afgelopen vrijdag onze buurtjes en de havenmeester met echtgenoot op een ‘aperitief’ kregen merkten wij echter wel dat er in de onderlinge communicatie ons wel wat ontging. Want wat dacht je van het volgende; “het frommes haet las van vapeurkes” , je denkt dan al snel “Wablief?, ga je mond spoelen!” Maar het zijn opvliegers waar de vrouw last van heeft, en daardoor kan ze niet meer zo goed tegen de hitte. De man is beenhouwer wat een oud Nederlands woord is dat bij ons in onbruik is geraakt maar hier nog gewoon gebruikt wordt als je slager bent. Als ze het hebben over ‘sjotten’ dan bedoelen ze voetballen. Wanneer onze hond Tess geknuffeld wordt dan zijn de Vlaamse koosnaampjes aller aardigs; “Zoeteke, Schatteke, Sjoeke, Prutske, Poezeminneke”. De grootste verzameling Vlaamse woorden vind je op het internet op vlaamswoerdenboek