Klaar om geoogst te worden

Zondag 6 augustus
We hebben op het internet gezocht waar we in Veenoord of Nieuw Amsterdam naar de kerk konden gaan. We liggen tegenover de Kruiskerk van de Chr.Geref.Kerk maar we konden geen diensten vinden in de zomerperiode. Het gebouw en de parkeerplaats zien er een beetje verlaten en verlopen uit. We luisteren de kerkdienst van onze thuisgemeente in Montfoort op kerkomroep.nl. Rond de middag bel ik mijn moeder en praten we weer even bij. ’s Middags maak ik een wandeling in de omgeving. Het tweelingdorp Veenoord/Nieuw Amsterdam heeft een lintbebouwing langs de vaart. Veenoord is een ontginningsdorp sinds in 1860 de Verlengde Hoogeveensche Vaart werd aangelegd. Nieuw Amsterdam is ontstaan door de vervening en de handel in turf. De bebouwing is redelijk recent. Veel vrijstaande huizen langs lanen met hoge eiken. De eikenprocessierups wordt hier bestreden. Rood witte lintjes waarschuwen je welke bomen zijn aangetast. Soms krijgen mensen een allergische reactie als ze er te dichtbij komen.

Eikenbomen die zijn aangetast door de eikenprocessierups
Eikenbomen die zijn aangetast door de eikenprocessierups

Op een bordje zie ik een zandwinningsplas aangegeven. Ik loop er met de hond heen. Het is warm vandaag en als we bij het water aankomen loopt de hond er tot haar buik toe in ter verkoeling. Ze kan niet zwemmen maar ze is gelukkig niet bang voor water. We dwalen nog een beetje in de omgeving rond. Maar door de warmte vind ik het ook erg vermoeiend en na een uurtje keren we terug naar de boot.

Pootjebaden in de zandwinningsplas van Nieuw Amsterdam
Pootjebaden in de zandwinningsplas van Nieuw Amsterdam
Klaar om geoogst te worden
Klaar om geoogst te worden

’s Avonds krijgen we de buren op bezoek. Cor en Sija van de Nomad uit Steenwijk. Ze wonen op hun boot van 10 meter lang en dat doen ze al 10 jaar. Ze hebben heel wat ervaring met het wonen op het water en het is leuk om daar over van gedachten te wisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *