Zaterdag 20 juni 2015

De imposante boeg van het  ramtorenschip Buffel in de haven van Hellevoetsluis
De imposante boeg van het ramtorenschip Buffel in de haven van Hellevoetsluis

Adri had vanmorgen de vouwfietsen uit de bakskisten gehaald en klaar gezet. De hond mocht op de boot blijven vandaag waar zij het niet helemaal mee eens was. Ze liet het luidkeels merken aan de haven. Wij reden op ons gemak naar het “Het Grote Dok” waar het museumschip De Buffel lag. We kwamen er om half elf aan en merkten dat alles nog gesloten was. De kassa ging pas om 11.00 uur open. Een vrijwilliger die al aanwezig was liet ons echter al toe op de boot en we mochten de fietsen op het dek zetten. We beloofden achteraf te betalen. Wat eigenlijk een veel beter systeem is dan vooraf. Wat hebben we genoten deze zaterdag van ons bezoek aan dit ramtorenschip uit 1868. Het was een schip bedoeld voor de verdediging van de Nederlandse kustwateren. Maar vanaf 1896 deed het dienst als een logementsschip. Ruim 100 jaar heeft het schip dienst gedaan bij de Koninklijke Marine. Vanaf 1979 heeft het in de Leuvehaven in Rotterdam gelegen bij het Scheepsvaart museum en sinds 2013 is het verhuisd naar Hellevoetsluis. Het was niet druk op het schip en we konden overal goed rondkijken. We hebben het in ons eigen tempo gekeken. Overal waren bordjes met tekst en uitleg, stukjes film en geluid. Met de restauratie is de stoommachine uit het schip gehaald. Daarvoor in de plaats staan er allemaal interactieve opstellingen met voorbeelden van techniek waar je mee kunt spelen. Het was ook mogelijk om een rondleiding te krijgen. Vanaf het dek had je ook nog eens een prachtig uitzicht over de omgeving van de haven.

Het manshoge stuurrad had gelukkig een vorm van stuurbekrachtiging.
Het manshoge stuurrad had gelukkig een vorm van stuurbekrachtiging.
Zorg dat je erbij bent bij de marine, de marine.
Zorg dat je erbij bent bij de marine, de marine.

Het was al ruim na de middag toen we weer vertrokken. We zijn eerst een broodje wezen scoren bij “Brood en bakkie” vlak bij het havenkantoor. Toen zijn we nog even een stukje wezen fietsen in de omgeving. In de koopvaardijhaven zagen we een mega-yacht liggen voor de sluis. Achter de sluis is nog een grote jachthaven in het kanaal. Bij de ingang van de Tramhaven had ik nog een paar ‘Super van Craft’ schepen gezien. De jachthaven was moeilijk te vinden en zag er verwaarloosd uit. Maar het is gelukt om de schepen op de foto te zetten.

Een fead-ship afgemeerd in de koopvaardij haven.
Een mega-yacht afgemeerd in de koopvaardij haven.

Terug op de boot werden wij verwelkomd door een blij hondje. Ik ben haar meteen gaan uitlaten op de vestingwal. Het zonnetje had de bewolking inmiddels helemaal opgelost en het werd lekker warm op ons achterdek. De deuren en de achterkant van de tent opgerold en heerlijk in het zonnetje gelezen. Het werd druk op het water met zeilboten en motorjachten die naar Hellevoetsluis kwamen en aanmeerden. Sloepen en sportboten voeren heen en weer. Om 16.00 uur konden wij de bezorgservice van de supermarkt verwachten. Vlak voor 18.00 uur kwam de auto met onze boodschappen.

Tijdens het wachten heb ik een systeem gemaakt om de tentdeuren op een ventilatie stand te zetten. Het systeem bestaat uit een stok met aan beide uiteinden een gat met elastiek er door heen. De stok wordt aan de reling bevestigd waardoor de onderkant van de deur kan worden open geritst en achter de stok kan worden geklemd. Ik hoop daarmee te voorkomen dat het deurtje bij sterke wind gaat klapperen. Doordat het deurtje achter de stok geklemd zit is er wel constante ventilatie. We gaan het uitproberen de komende tijd. Wordt vervolgd.

2 antwoorden op “Zorg dat je erbij bent….”

  1. Hallo adrie en adri ik heb jullie verslag gelezen leuk ik hoop het de komende tijd een beetje bij te houden .weer 2 baby.s in de fam erbij gisteren en vandaag leuk hoor voor dat jullie ze misschien zijn ze al weer groot maar dat is nu eenmaal zo geniet er van wat er de komende tijd nog allemaal voor moois voorbij komt groetjes Clara

  2. Blijft mooi die zuid hollandse eilanden , alleen het weer blijft nog ver achter
    Tenminste in Friesland wel
    Een groet ook van Anneke

    Karel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *