Nationaal park De Weerribben

Vrijdag 8 juli
Om half tien zijn we één van de laatsten die vertrekken vanaf de Ossenzijlersloot. De brug is open en er komt een hele stoet vanaf de andere kant door. Als wij naderbij komen sluit de brug voor ons neus en wordt eerst het verkeer op het land doorgelaten. Als dat weer weggewerkt is gaat de brug voor ons open. Bij de splitsing gaan wij linksaf naar het Kanaal Steenwijk-Ossenzijl.

De splitsing in de waterweg bij Ossenzijl.
De splitsing in de waterweg bij Ossenzijl.

De Hogewegsbrug gaat direct open als wij komen aanvaren. We zien hier een natuuractiviteitencentrum en een grote parkeerplaats voor het natuurgebied; ‘Nationaal Park De Weerribben’. In het kanaal zijn op een aantal plaatsen lange kade’s waar je vrij mag aanmeren. Een mooie uitvalsbasis om op de fiets het park te gaan bekijken. Dit moeten we onthouden voor een volgende reis. Het uitzicht op het natuurpark is vanaf het water al fraai. Het moet helemaal mooi zijn om door het gebied te fietsen of te kanoën. Helaas is het vandaag erg bewolkt en het regent steeds. We hebben drie bruggen in het kanaal die moeten worden bediend.

Het beroemde kalenberger riet wordt hier commercieel geteeld.
Het beroemde kalenberger riet wordt hier commercieel geteeld.
Gratis aanmeren in het Kanaal Ossenzijl-Steenwijk aan de rand van de Weerribben
Gratis aanmeren in het Kanaal Ossenzijl-Steenwijk aan de rand van de Weerribben
Nationaal park De Weerribben
Nationaal park De Weerribben

Bij Steenwijk gaan wij het Kanaal Beulakerwijde-Steenwijk op langs allerlei bedrijven, voornamelijk gerelateerd aan de scheepsvaart. De brug bij Giethoorn Noord en Middenbuurt heeft middagpauze tussen 12.00 en 13.00 uur. We maken vast aan de wachtsteiger en maken van de gelegenheid gebruik om te lunchen. Het gaat inmiddels steeds harder regenen. De wachtsteiger loopt vol met andere boten. Als de brug om 13.00 uur weer gaat draaien zijn er acht boten die liggen te wachten. We varen even later langs een nat Giethoorn. De bootjes gaan allemaal naar de jachthaven bij Giethoorn. De brug ‘Blauwe Hand’ draait voor ons zodat wij de Beulaker Wijde kunnen opvaren. Samen met een andere boot schutten wij door de Beulakersluis naar het Meppelerdiep. Linksaf naar Meppel. Rechtsaf naar Zwartsluis. Dat is ons doel voor vandaag. We meren aan de Handelskaai voor de oude sluis. We hebben hier een mooi rustig plekje vlak bij het centrum. Ik haal de boodschappen aan boord. De Coop supermarkt is vlakbij. ’s Avonds kijken we nog even bij de jachthaven aan de andere kant van de autoweg bij het ‘Zwarte Water’. Deze haven heeft veel meer ruimte als de haven aan de binnenkant maar vangt ook veel meer wind en zuiging van de beroeps op het Zwarte Water. Aan het Meppelerdiep is ook nog Jachthaven en makelaardij; ‘Kranenweerd’, Maar dat is helemaal buiten Zwartsluis.
’s Avonds komt er iemand het liggeld innen. We blijven hier drie nachten en moeten voor twee betalen. Voor het huisvuil krijgen we een muntje om onze zak in een container te kunnen deponeren. De kosten zijn € 40,- voor drie nachten inclusief elektra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *